Енсар Згодић

Неутрална, минимална и мултилатерална БиХ

Ера западне глобалистичке доминације, која је почела ратних деведесетих, војном интервенцијом и слањем више од 60 хиљада трупа НАТО да обезбједе провођење Мировног споразума, ипак није донијела ни европске ни НАТО интеграције

четвртак, новембар 24, 2016 / 12:56

Ништа од тога, премда се чинило да странци у првим годинама након рата могу све, да смијене, уклоне, ухапсе кога хоће, прогласе законе, утемељују нове институције под њиховом контролом, плаћају кога хоће да пише и говори шта они кажу, моделирају земљу како они хоће, па ако хоће и асимилирају је у своје политичке и војне савезе.

Деценије на ЕУ-поводцу

Асимилирали нису, али је „религија“ и идеологија коју су немилице ширили тако постала најзаступљенија. Може се назвати „интеграцијском евроисповијести“. Она је углавном неупитна и без алтернативе, и може се слободно рећи да у БиХ не постоји озбиљнија евроскептична струја, ни политичка странка у сва три народа и оба ентитета и то је плод дводеценијских притисака, пријетњи и друштвеног инжењеринга да се омраженој и попљуваној домаћој стврности да нада у наводно сретнију европску будућност, а што се задњих година одомаћило као омиљено обећање водећих политичара, посебно у Федерацији БиХ, али и код неких из Републике Српске.

Али док је у ЕУ стварно владала економска и политичка стабилност, БиХ је била више у америчкој надлежности, а тек касније нашла се пред њеним вратима, ни на видику у агендама и пројекцијама. Када се некако прогурала до чекаонице у интеграцијски ред, године су пролазиле у неиспуњавању неиспуњивих услова, унапријед знаних као неприхватљивих за неку од страна у земљи. Намјерно или не? Слаба процјена и незнање или смишљено дјелање?

А онда је интересантно у години свјетске економске кризе ЕУ са БиХ потписала Споразум о стабилизацији и придруживању који је, опет интересантно, годину пред „Брегзит“, ступио на снагу. Пола године раније заживјела је тзв. „британско-њемачка иницијатива“, која је тобоже требала дати замајац интеграцијама.

И када се и ред за интеграције испразнио, синуло је дакле Берлину и Лондону, а руку на срце прво су се тога сјетили Љубљана и Загреб, да су Босни задали неуиспуњиво, па су драстично смањили критеријуме и почели причати о економским реформама, запошљавању, тржишној привреди, приватизацији и тако слично, као у неком предизобрном памфлету писаног негдје деведесетих година прошлог вијека, у вријеме када ЕУ тек започиње интеграцију с неком источноевропском или средњеевропском земљом.

Осим празних много понављаних обећања: „Врата су вам отворена“, и пословичног европског држања лекција, постављања неиспуњивих услова, вођења на поводцу уз истовремено диктирање понижавајућих услова за домаћу привреду, БиХ за вријеме неупоредиво значајнијег присуства западних глобалиста није постала чланица њихових евро-атлантских структура, што довољно говори о озбиљности и стварним намјерама ЕУ да уопште жели БиХ у своје чланство.

Вазалски жал за VI флотом

У хетерогеној структури БиХ неки од њених народа и ентитета пословично се увијек опиру гурању у унилатералне и униполарне односе, који нагињу или више одговарају једнима него другима или трећима.

Искуство НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом, очито је било пресудно да Срби и Република Српска у БиХ некако амортизују дводеценијске притиске да уђу у НАТО. Политички представници Бошњака и Хрвата, као и интегристичких, грађанских Босанаца у Федерацији, уз помоћ интервенционистичко-протекторских западних структура нису наметнули евро-атлантску визију државе другом дијелу БиХ.

А геополитичко, и ако хоћете историјско клатно се окреће на другу страну, полако али сигурно. Ни позиција Запада на Балкану након Брегзита и Трампове побједе, више неће бити иста. Или, да будемо директни –Управо је Предсједник Српске Милорад Додик, за кога се сматрало да је амерички играч, примјер како се пролази када већ извјесно вријеме одбијате послушност по диктатима глобалистичког Запада. Од бунтовника 2006. године, деценију касније он постаје практично једини лидер на Балкану који се са предсједником пробуђене, моћне Русије, састаје свако мало на консултацијама.

А то није ни чест случај у региону, нити мала ни безначајна ствар, колико год антидодиковска пропаганда, спинови плаћеничких медија, „аналитичара“ и других обмањивача јавности, плаћених јуесејдовским и парама иних америчких фондова за демократију, њемачких „штифтунга“ и томе слично покушавала то да то што више омаловажи.

Додик је имао ту „сретну“ околност што су САД и НВО сектор на њиховим платним списковима и даљинском управљачу, преко погромашких федералних и неких медија у РС покренули вишегодишњи тотални рат против њега, уз асистенцију западних амбасада, правосудних институција преко којих машу оптужницама и истрагама против неподобних, те се мајсторски прилагодио за ово данашње вријеме када се већ може рећи да од свих лидера из региона он има најбоље односе с Русијом, о којима неки лидери из комшилука могу само да сањају, и отуда још жешћа, још снажнија, али никад провиднија пропаганда и сатанизација.

(Иза)зов турског заокрета

Ердоанов обрачун са гуленовским пучистима на даљинском управљачу ЦИА-е, ставили су на муке водство највеће бошњачке странке СДА и њеног предсједника и члана Предсједништва БиХ из реда Бошњака Бакира Изетбеговића. Неизвјесно је још како ће ријешити питање гуленовских школа и универзитета а да, што би се рекло „положи“ и западним глобалистима са једне, и Ердоану са друге стране.

То звучи као све тежи задатак јер нови турски правац полако али сигурно иде све источније, са све више алтернативе узалудном турском путу у ЕУ, али и останку НАТО-у, па је питање колико ће бошњачко водство моћи још да балансира између све удаљенијих – Турске и Запада.

За разлику од Додика, чији је политички курс апсолутно дефинисан и усклађен са реалношћу етаблирања мултиполарног свијета, жељели то неки да прихвате и схвате или не, Изетбеговић још није јасно сасвим показао коме је наклоњенији – Западу или Ердогану, то јесте чији је агент од утицаја. Можда нећемо дуго чекати и на тај одговор.

Имајући у виду све гласнију и практично отцијепљену групу државних парламентараца и других функционера из СДА још само формално чланова странке, а који имају подршку организација из неких земаља Европе, Њемачке и Аустрије на примјер, биће интересантно посматрати како ће Изетбеговић објаснити својим бирачима и Западу своју лојалност новом Ердоану, и колико је у сагласју са врховном политичком мантром у Бошњака – улазак у НАТО и ЕУ, некад блиском Ердоану, али више не.

Ко стоји иза пуча, турске власти су биле јасне и недвосмислене. Спремају ли западни „пријатељи“ Изетбеговићу сличан сценарио и да ли ће „јуесејдовчад“ и разни штифтунзи сада жестоко ударити на њега, као што ударају већ деценију на Додика?

Да ни чишћење гуленоваца са територија под контролом бошњачких власти блиских Ердоану неће ићи глатко говори оцјена ратног министра унутрашњих послова послова Републике БиХ Јусуфa Пушинe (СДА) у интервјуу за агенцију Анадолија. За компанију „УС Глобал Инвест LLC“, која је недавно купила гуленовски универзитет „Бурч“ , рекао је да „дјелује под окриљем Фетулаха Гулена“.

Расцјеп Турске са глобалистичким Западом и Ердоанов обрачун с гуленовцима сигурно усложњава прилике у бошњачком корпусу, доводи у питање однос са западним „пријатељима“ и представља већ реални надолазећи проблем на путу до сад жељених интеграција али можда макар малкице у дијелу народа и елите отвара враташца преиспитивању до сад неупитних и усађених геополитичких стремљења.

Унилатерализам није за БиХ

Евро-атлантска перспектива БиХ дакле није била никад упитнија него данас. Ако с доласком Трампа нестане или макар значајно попусти притисак у правцу остваривања акција о којима не постоји консензус народа и енитета, које често доводе до блокада и криза власти, за БиХ се отварају нове могућности.

Као земља чији народи теже повезивању са различитим, сад већ ривалским и конкурентским центрима моћи, пристајање на једну страну, изазваће противљење макар једне од двије преостале стране у БиХ.

Мултиполарна БиХ унутар саме себе не трпи униполарне концепте, него пуца под њима по скрпљеним шавовима.

Пут ка некој врсти неутралне БиХ, мултилатералне и окренуте на више страна на спољном , те минималне државе на унутрашњем плану, тачније онолике колико је могуће постићи консензусом, консоцијацијским одлучивањем конститутивних народа и њихових ентитета, просто је услов њеног даљег опстанка.

Пораз глобалиста и империјалног атлантизма на америчким изборима, могуће дефинитвно поткопава октроисани евро-атлантски пут БиХ, ако је и до сад то уопште била опција, а не само вишедеценијско замајавање.

Инсистирање на практично пропалом евро-атлантском путу, као да се ништа значајно у ЕУ и на глобалној сцени не дешава, није само налик куповини мачка у врећи, већ је сигуран пут за тензије, сукобе и распад с обзиром да консензус о ЕУ још и постоји, а о НАТО-у сигурно не. Ствари се такође убрзано мијењају на политичким сценама у ЕУ. Све су популарнији и гласнији суверенисти и противници проширења, па и постојања овакве ЕУ, супранационалних структура, интервенционизма и пројектованог имигрантског мултикултурализма.

Умјесто да се БиХ трпа на једну страну, без сагласности свих конститувних корпуса, зашто не би сви могли тамо куда стреме, преко једне мултилатералне, неутралне, минималне и довољне БиХ у којој ће сви бити и своји на своме и опет развијати односе са ким желе, од чега и читава БиХ и регион може имати велике користи. Не зато што то данас већ можда постаје све раширенија мода, односно откривање топле воде – говорити о мултиполарном свијету, већ зато што БиХ другачије једноставно не може, а да остане цијела, макар из три дијела, мирна и колико-толико функционална.

Могуће будуће границе зоне руског и западног утицаја у БиХ, већ данас свако може предвидјети, а то могу постати нове међудржавне границе на простору бивше Југославије, преко распукнуте Босне, ако не буде памети и настави се с безуспјешном униполарном оријентацијом коју БиХ као међународно призната држава можда неће преживјети.0 КОМЕНТАРА

 1. Zaboravih da napomenem… aktuelno ubrzanje na evropskom putu se često u medijima predstavlja kao puka slučajnost, kao zakulisana igra briselskih birokrata. Međutim, naši novinari zaboravljaju statistiku. Statistika jasno kaže da smo u septembru 2016 imali industrijsku proizvodnju za 14% nego u septembru 2015. Do sada je, u prvih 10 mjeseci 2016. industrijska proizvodnja u odnosu na prošlogodišnju veća za 7%. Izvoz u Srpskoj raste iz godine u godinu a istovremeno se smanjuje uvoz i došli smo do toga da izvozom pokrivano 2/3 uvoza. Preduzeća iz Srpske ipak jačaju. Reforme i integracije daju rezultat.

  Evo mi komšije, nema ni 2 godine kako je počeo a već šije nekakve zimske uniforme za njemačke policajce. Drugi komšo početo redovno tovarit PVC stolariju na mali kamion i pravac Njemačka. Ugrađuju momci prozore i vrata. Kum mu u Njemačkoj ima građevinski obrt, u nove fasade umivaju stare objekte. To su stvari koje ubrzavaju naš evropski put i nemaju veze sa novinarima omiljenom dnevnom politikom. Pogledajte jedan švicarski dnevnik pa će te skontat da je tamo moj komšo koji ugrađuje PVC stolariju u objekte stare po 40 godina veća i značajnija vijest nego što je to nova skupštinska većina ili apelacija ustavnom sudu.

 2. WTF!? 😮
  Шта ово би?! 😮

  Алал ти плајваз, Згодићу!!! 😉
  Капа доле! HATTS OFF, to Effendy Zgodić.

  Одавно не прочитах бољи, реалнији, аналитичнији текст о БејХа странпутицама и перспективама, приликама и неприликама од једног домаћег новинара?! Па још Бошњака.
  Згодићу, понизио си, одувао и растјерао све ове монтипајтоновске мизерије од „новинара“-и$траживача са БејХа а понајприје са РС (к)анал-итичарске сцене, све јадне и биједне бе$кичмењаке, све гмижуће, корисно-идиЈотске, ал’ јопе’ „неови$не“, конрад-аденауеровске, NED-овске, USAID-овске „транспарентне“ (к)анал-итичаре БНТВ-овске провениенЦИА-е у мишје рупе.
  Аферим ти било, Згодићу! 😉
  Поштовање!

 3. Оно на чему треба, доиста, одати признање Енсару Згодићу јест његова устрајност и континуитет (ево има лијеп број година, заредом) у заступању и промовисању увијек (једних те) истих ставова а који се тичу стварања и некаквог „бошњачког“ ентитета У БиХ на њеном путу одбацивања еуро-атлантских интеграција.
  Истовремено, то је и најдосаднији моментум његовог цјелокупног (новинарског / колумнистичког / аналитичарског / …) ангажмана јер већ годинама једно те исто само препакује, мијења распоред ријечи и реченица и то износи на тржницу…
  Али, опет кажем, увијек ћу више поштовати све наше (различите и разнолиек) новинаре, аналитичаре, колумнисте, истраживаче и сличну братију која то ради за неку цркавицу, него политичаре и званичнике који убише безобразну лову преко леђа вјерног стада…Све, само да народу буде боље, хехе…

 4. „За разлику од Додика, чији је политички курс апсолутно дефинисан и усклађен са реалношћу етаблирања мултиполарног свијета,…“

  Biće ovakvih tekstova još. 2. decembra ide nova tura obveznica, na račun vlastite djece da se ima za platit eksperte Zgodića, Galijaševića i Neimara.
  Podmukle Bošnje, ovamo te hvale, a istovremeno ti sišu kičmenu moždinu.

  Još mi je najbolje kad vidim Dani(j)ela kako se glođe sa onim Kurtćehajićem oko lilium bosniacuma dok pored njega sjedi Galijađević i trabunja očigledne laži poput onih o izdajnicima srpstva u Sarajevu.

  Hej, Simić ćuti i pušta da mu Galijašević tumači ko su pravi, a ko krivi Srbi.

  A, valjda je to omamljujući učinak Umičevićevog graha iz menze pa ovakve kitiće kao citirana Zgodićeva o dragom vođi prolaze neupitno.

  Ali neke, ja lično podržavam Ensara da napiše što viđe ovakvih tekstova i pokupi što više para.

  A mogla bi i knjiga kakva da se štampa.

  Troši ih Ensare.

 5. „Hej, Simić ćuti i pušta da mu Galijašević tumači ko su pravi, a ko krivi Srbi“

  Чешњак,
  људина си нема шта!

  А Емир Кустурица пореди кубанског комунистчког лидера и политичара Фидела Кастра са Св. Савом.
  Не жели он да велича Кастра, него жели да тиме унизи Св.Саву, а Срби свршавају. Заиста перфидно!
  :-o:(

 6. ЗАВЛАДАЛИ ШОК,
  МУК, НЕВЈЕРИЦА,
  ТУЖНА САД ЈЕ
  ЈУ-ЕС-ЕЈД „ЉЕВИЦА“!

  ЗАКУКАЛЕ
  ФЕДЕРАЛНЕ НЕНЕ,
  „ДОНАЛД СА’ ЋЕ
  СА МИЛЕТОМ,
  ВЕЛЕ“!

  ОЈ, ПИ’ЉАРИ,
  РЕЦИ – ЈЕЛ’ ТИ ЖАВО –
  ШТО ТЕ ДОНАЛД
  ТРУЛУ РАСПРСАО!?

  ОЈ, ПИ’ЉАРИ,
  ОДНИЈЕЛА ТЕ ВОДА,
  ПОСЕЛАМ’ СЕ
  С МАНДАТА ОВОГА!
  😉
  https://www.facebook.com/Federateralnialmanah/photos/a.578571088946601.1073741827.578569612280082/870549403082100/?type=3&theater
  ….
  ОЈ’ ХААААААА!
  Максуз селам, „алтернативном“ Ацики Трифкету и његовом Бур-Са’ћу!
  Поселамите и Муновог „Гебелса из семберског сокака“, кркана & сељачину, „Ми$тер БН-ТВ Тришу, Вукана ‘Ерцеговца, „Журнал“-исте и осталу НЕД & ЈУ-ЕС-ЕЈД „неови$ну“ „и$траживачку“ жгадију, а и Конрадове „десне-центристе“, јевропске ЕПП народњаке и остале Велико-Братовске „НЕУ$ТРАШИВЕ“, „НЕОВИ$НЕ“ & „транспарентне“ борце противУ „Мрског“ Милета, Мите & КоруМпЦИА-е!
  ….
  Ђе си, Ва$ке,
  пичкин, ду$хманине!?
  Аој, Ва$ке,
  јел’ ти жаво
  ра$танак се
  прима’као!

  Не иди, Ва$ке! Враааати сеее!
  B-)

 7. Ensar Zgodić
  November 9 at 10:48am ·

  Šok, muk, nevjerica – tužna sad je juesejd ljevica: Šta sad’ kažu spineri, lažovi i propagandisti, lažni analitičari, lažni znalci, obmanjivači javnosti, debili iz „najtiražnijeg“ bošnjačkog lista i javnog servisa, lažni aktivisti, NVO i ljudskopravaška bagrica, lažni slobodarci, štiftungaši, ljubitelji uvlakačke politike, medijski huškači, šta kaže svo mediokritetsko i glupandersko Rajvosa, njegovi lažni intelektualci isprani lošom ideološkom gudrom, zalijepljeni na lažnu globalističku žvaku, mržnju iz rata i lažne slike stvarnosti? Izgubila Vam je Piljary, začepite prljave i lažljive gubice već jednom! Dosta ste zagađivali.
  :(:-o:):D;):PB-)

 8. Ensar Zgodić
  November 9

  Prešli se neki iz kružoka „Fine“ republičkosrpske raje (FRSR) na juesejdovskoj pipi, popularnih u FBiH, poslušnih bubalica lekcija iz američke ambasade. Razumijem da bagrica ovo radi za platu, laže, petlja, izmišlja, ako treba i provaljuje se, pali soroške dimne bombe, al’ i od koga je, previše je. Kredibilitet, šta ono to bijaše, je li tupavi „analitičari, „kolumnisti“ „intelektualci“ „progresivci? Recite nam de.

  Ва$ке, Трифке, Бур’Саће, Вукане, Три$хо…
  јел’ ово он на вашу а’Тресу?!
  Брезобразни Милетов папак. Ју, ју, ју… ГлуХо (н) било!? 😮
  Ц, ц,ц,ц:..?! Сра’мота!? x-(

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211729782106393&set=a.1343576275811.2050818.1423369470&type=3&theater

 9. Ensar Zgodić
  November 11

  ( Poslije svih promašaja, lupanja i prosipanja neistina i lažnih i netačnih slika koje su davali nakon puča u Turskoj i oko američkih izbora, kod nas ne bi više ništa smjelo da se pojavi u medijima, što se do juče zvalo „analitičarom“ i tome slično, niti jedna takva manipulisana, obmanjivačka osoba upitnog morala i znanja) – „Istraživači su se posebno obrukali, a kako ističe naša sagovornica, jedino je Nejt Silver 15 dana pre izbora rekao da su Trampove šanse povećane na trećinu. “Kolege su se ogorčeno digle protiv njega, govorili su da je neznalica, neuk, da ne valja njegov model, da je proračun pogrešan i on je dan pre izbora smanjio Trampove šanse na 25 odsto.

  Сomments-

  Sanda Zaric:
  Lupetanja do besvijesti a sve hanaliticar do hanaliticara.

  Jelena Paunović:
  A taman su neki novinari bii fino na ljetovanju u Americi i na instrukcijama…
  ‘Uzalud vam trud fondašiii…’.

  Dragan Bombek.
  A kad nesto ne kontaju, ne pojavljuju se iz vlastitog supka! Kao ono kad su Iranci „uhapsili“ americke brodove i na njima americko rukovodstvo isila, pa Iranu po hitnom postupku skinut embargo i ostale sankcije. Toliko je to udarilo na mozdane celije da su zanijemili 10 dana.

Оставите одговор