Нетанијаху: Спремни смо на болне компромисе

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је jуче у америчком Конгресу да је његова земља спремна да начини болне компромисе да би се постигао мир, али је навео и услове које су Палестинци и досад сматрали неприхватљивима. Нетанијаху је први пут изричито рекао да ће се нека јеврејска насеља на Западној обали по постизању мировног споразума […]

среда, мај 25, 2011 / 09:12

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је jуче у америчком Конгресу да је његова земља спремна да начини болне компромисе да би се постигао мир, али је навео и услове које су Палестинци и досад сматрали неприхватљивима.

Нетанијаху је први пут изричито рекао да ће се нека јеврејска насеља на Западној обали по постизању мировног споразума наћи ван Израела.

Он је, међутим, поновио да Израел одбија да се повуче на границе из 1967.године, рекавши да су оне неодбрањиве.

Јерусалим, како је рекао, не смије никада више да буде подијељен град и остаће главни град израелске државе, а Палестинци морају пристати да живе поред јеврејске државе у чијем саставу ће бити и предграђа Јерусалима.

Нетанијаху је у говору рекао да би и по постизању мировног споразума, израелска војска остала на ријеци Јордан и поново одбацио захтјев да се милионима Палестинаца избјеглих из Израела и члановима њихових породица допусти повратак домовима које су морали да напусте 1948.годиине, када је створена јеврејска држава.

Нетанијаху је протеклих дана критиковао став америчког предсједника Барака Обаме, да мировни преговори морају довести до стварања демилитаризоване палестинске државе, чије границе ће се заснивати на међународно признатим границама из 1967, уз договорену размјену територија.

Израелски премијер је притом игнорисао дио Обамине изјаве о размјени тероторија. У говору пред Конгресом, Нетанијаху није инсистирао на томе и потврдио је да Обама није тражио повратак на границе.

Током 45-минутног говора пред конгресменима, чија већина је наклоњена Израелу, он је истицао америчко-израелско пријатељство и савезништво, а неколико пута прекидан је овацијама.

На почетку говора забиљежен је мањи инцидент када је један антиратни активиста са галерије узвикнуо „Једнака права за Палестинце”, али је брзо удаљен.Оставите одговор