Нема мира за карикатуристе у Скандинавији

Дански карикатуриста Курт Вестергард изјавио је да је на сугестију данске државне безбједности ПЕТ слагао да из здравствених разлога прекида свој овонедјељни боравак у Норвешкој, и да је разлог његовог наглог одласка из те скандинавске земље био "конкретна терористичка претња против њега”. Вестергард је карикатуриста који је 2005. године објавио познату карикатуру исламског пророка Мухамеда […]

недеља, септембар 18, 2011 / 08:56

Дански карикатуриста Курт Вестергард изјавио је да је на сугестију данске државне безбједности ПЕТ слагао да из здравствених разлога прекида свој овонедјељни боравак у Норвешкој, и да је разлог његовог наглог одласка из те скандинавске земље био "конкретна терористичка претња против њега”.

Вестергард је карикатуриста који је 2005. године објавио познату карикатуру исламског пророка Мухамеда са бомбом у турбану, због чега је већ годинама изложен претњама и нападима екстремних исламиста, те живи под константном заштитом државних безбједносних органа.

„То, свакако, није пријатно. Човек се никад не навикне на те претње. С друге стране, мислим да сам научио да живим са тим. Захваљујући присуству ПЕТ-а у мом животу, ја живим сасвим лијепо”, казао је Ветергард за данску телевизију ТВ2.

Он је оцјенио да то што је морао да напусти Норвешку, где је требало да учествује на промоцији једне књиге за коју је радио илустрације, представља „ударац слободи говора”.Оставите одговор