11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Напредни клуб: Србији није стало до српског народа у региону

Статус српског народа у региону се у протеклих годину дана углавном погоршао, а званична Србија не само да није довољно заинтересована за права српског народа, већ је током протекле године допринијела њиховом умањивању – наводи се у годишњем извјештају београдског Напредног клуба. Ова невладина организација, коју предводи историчар Чедомир Антић, оцјењује срамотним да, на незваничне […]

четвртак, август 4, 2011 / 11:29

Статус српског народа у региону се у протеклих годину дана углавном погоршао, а званична Србија не само да није довољно заинтересована за права српског народа, већ је током протекле године допринијела њиховом умањивању – наводи се у годишњем извјештају београдског Напредног клуба.

Ова невладина организација, коју предводи историчар Чедомир Антић, оцјењује срамотним да, на незваничне протесте из Подгорице и Загреба, Србија прихвати да из Стратегије политике према српском народу у дијаспори и региону избаци остварење политичког статуса српског народа у Црној Гори и Хрватској, што представља случај без преседана у савременој Европи.

Послије три године праћења стања политичких права српског народа у региону, Напредни клуб је закључио да један број држава, посебно оних које нису оствариле националну интеграцију, води сталну и снажну кампању укидања права српског народа и да је, највјероватнији, циљ његова асимилација.

У извјештају се наводи да је Србија спремна да се одрекне своје ионако слабе, недосљедне и неначелне политике како би владајуће партије стекле подршку извјесних кругова у ЕУ и САД.

Додаје се да у БиХ и даље трају настојања да Република Српска буде лишена овлашћења и да ће у наредном периоду расти притисци за ревизију Дејтонског споразума на штету српског народа.

У Федерацији БиХ није враћена имовина Српске православне цркве, нису враћени ни станови носиоцима права припадницима ЈНА, а не постоје ни српске школе.

Србија је у потуности дезоријентисана и нема јасну, досљедну, јавну ни дугорочну политику према РС и БиХ – наводи се у извјештају, објављеном на веб сајту организације.

У Хрватској је дошло до опадања нивоа права српског народа, а Уставни суд Хрватске недавно је ускратио српском народу и другим мањинама загарантована посланичка мјеста у парламенту.

И даље није спроведен Ердутски споразум, а попис у овој држави извршен је у атмосфери хистерије настале послије пресуде Хашког трибунала групи хрватских генерала.

У Црној Гори су, оцјењује Напредни клуб, угрожени право српског народа на језик и слобода вјероисповијести, а спроведен је и попис на који представници српског народа имају бројне и озбиљне замјерке.

"Србија није реаговала и у свим сусретима је својом инфериорношћу и пасивношћу суштински подржала црногорски режим", наводи се у извјештају.

У Македонији српски народ и даље не ужива слободу вјероисповијести, а недавни националистички испад функционерке Социјалдемокартске партије против посланика из српске партије (ДПСМ) прошао је без осуде.

У Словенији је стање права српског народа у извјесној мјери погоршано, а Срби и даље не уживају права националне мањине.

У Мађарској је долазак на власт ФИДЕС-а довео до даљег стагнирања права српске мањине, док је у Албанији стање недефинисано, пошто су Срби недавно добили права националне мањине, али и даље није позната њихова бројност.

Стање права српског народа може се оцијенити као добро само у Румунији – стоји у извјештају Напредног клуба.0 КОМЕНТАРА

  1. „Ова невладина организација, коју предводи историчар Чедомир Антић, оцјењује срамотним да, на незваничне протесте из Подгорице и Загреба, Србија прихвати да из Стратегије политике према српском народу у дијаспори и региону избаци остварење политичког статуса српског народа у Црној Гори и Хрватској, што представља случај без преседана у савременој Европи“.

    Браво за г. Антића. О овоме сам говорила пар пута.
    Све остало је такође добро примјећено!

    Ипак, званични БГ није заинтересован за положај Срба ни у Србији. Наиме, оно о чему се уопште не говори јесте чињеница да се Срби масовно исељавају са југа Србије и из Рашке области. Власти у Србији су наставиле са вишедецнијском погрешном праксом која се некада примјењивала на Космету. У протеклих пар година уложено је доста новца у ове 3 општине Бујановац, Медвеђа, Прешево, умјесто да се новац уложио у српске заједнице на том простору како би се зауставиле миграције становништва. Неко, зна се ко, погрешно рачуна да ће усппјети да смири и купи Албанце на овај начин. То се неће десити из простог разлога јер они не функционишу тако. Можеш да им даш све што пожеле, али од циљева из тзв. Прузренске лиге никада неће одустати! Мислим да Србија није ни свјесна са каквим проблемима ће тек морати да се суочи због неозбиљне политике коју води већ дуже вријеме!

Оставите одговор