Нападнути Срби у Либији

ТРИПОЛИ – Педесетак држављана Србије нападнуто у кампу неколико стотина километара од Триполија. Српски држављани су се путем и-мејла обратили Телевизији Б92 и упутили апел да им се помогне, јер су им животи у опасности. Према њиховим ријечима напала их је група од око 20 наоружаних људи и покушала да им украду возила и да […]

понедељак, фебруар 21, 2011 / 12:04

ТРИПОЛИ – Педесетак држављана Србије нападнуто у кампу неколико стотина километара од Триполија. Српски држављани су се путем и-мејла обратили Телевизији Б92 и упутили апел да им се помогне, јер су им животи у опасности.

Према њиховим ријечима напала их је група од око 20 наоружаних људи и покушала да им украду возила и да их опљачкају. Они наводе да су им одузете велика сума и једна кола.

"Ми немамо оружје, а очекујемо ускоро следећи напад, да се врате по ово што нису однели", навели су они, тражећи помоћ од Србије.

Нешто касније, Министарство спољних послова Србије саопштило је да нико од српских држављана који су у недјељу увече нападнути у кампу код града Расланалфа у Либији није повријеђен, сви су добро и њихова безбједност у овом тренутку није угрожена.

Министарство је саопштило да је у сарадњи са Јатом обезбиједило потребан број авиона за евакуацију српских држављана који се тренутно налазе у Либији.

"Авиони Јата моћи ће да полете ка градовима у којима се налазе наши држављани онога тренутка када се од либијских власти буду добиле неопходне дозволе за слетање и излазак наших грађана из Либије", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Српски радници који су запослени у предузећу "ИМК", њих 210, радници фирме "Партизански пут", као и 48 радника фирме "Југоимпорт" безбиједни су и очекују да се врате у Србију, потврђено је у све три компаније.

Фирма "Петролкомет" каже да у сви држављани Србије запослени у тој фирми, који се тренутно налазе у Либији живи су и здрави и да су у сталном контакту са компанијом, речено је у тој компанији у Београду.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да је приоритет Министарства да евакуише држављане Србије са угрожених територија у Либији, прецизирајући да се ради на добијању дозвола за слетање авиона који би их вратио у домовину.

РТС је ступио у контакт са Либијцем, чија локална компанија ради за "Бритиш петролеум", који је ситуацију у Либији описао само речима "страшно је".

Држављанка Србије рекла је агенцији Бета да имају налог да се затворе и чекају на евакуацију. "Стварно је гадно, код нас гори полицијска станица и нико је не гаси. Телефони ни мобилни више не раде, али некако нам је пуштен интернет", јавила је српска држављанка.Оставите одговор