Најдужа лоза на свијету: 9.000 година стар "чедарски човјек" има живог потомка

Чедарски човек, пронађен у кланцу Чедар у Енглеској, откривен је почетком 20. вијека. Скоро 100 година касније, међутим, откривен је најинтригантнији детаљ повезан са овим мезолитским остацима – чедарски човјек има живог потомка који данас, 9.000 година касније, живи у истој области.

недеља, децембар 11, 2016 / 11:43

Чедарски човјек сахрањен је сам, унутар пећине Гоуг, а слој сталагнита и наноса сачувао је његово тијело за модерну науку.

Када је 1997. године на Окдордовом Институту за молекуларну медицину извршена ДНК анализа остатака, резултати су упоређени са ДНК 20 локалаца за које се са сигурношћу знало да су из области кланца Чедар, као и да су њихове породице ту генерацијама.

Премда је експеримент извршен без много наде у сензационална открића, када су научници схватили да је једна од 20 тестираних особа далеки потомак чедарског човјека, били су више него запањени.

Радило се о тада 42-годишњем Адријану Таргету, који је са чедарским човеком повезан по мајчинској линији, човjеку са можда најдужом познатом лозом на свијету.

ШКОТИ ПРОНАШЛИ ПОТОМКА ЕВЕ, ПРВЕ ЖЕНЕ

ПРОНАЂЕН НАЈСТАРИЈИ ГЕНОМ НОВОГ СВИЈЕТА: ИНДИЈАНЦИ СТАРИ 12.600 ГОДИНАОставите одговор