Најбољи филм Белдокса "Животна трака” Младена Матичевића

"Животна трка” Младена Матичевића најбољи је филм у домаћој селекцији Међународног фестивала документарног филма – Белдокс, који се вечерас завршава, саопштио је данас жири. Између 16 документарних филмова, жири у саставу: редитељи Пуриша Ђорђевић и Вања Ковачевић и продуценткиња Вероника Радовић, једногласно је изабрао Матичевићев документарац, који је награђен плакетом и новчаним износом од 1.000 […]

среда, мај 11, 2011 / 20:42

"Животна трка” Младена Матичевића најбољи је филм у домаћој селекцији Међународног фестивала документарног филма – Белдокс, који се вечерас завршава, саопштио је данас жири.

Између 16 документарних филмова, жири у саставу: редитељи Пуриша Ђорђевић и Вања Ковачевић и продуценткиња Вероника Радовић, једногласно је изабрао Матичевићев документарац, који је награђен плакетом и новчаним износом од 1.000 евра.

У образложењу је наведено да је „Животна трка” филм са „чврстом драматуршком структуром и јаким емоцијама, који нам прича необичну пручу о тројици Етиопљана -маратонаца, који траже своју срећу у Србији, земљи из које људи одлазе управо да би је потражили на другом мјесту”.

Најбољим филмом у међународној селекцији, између 15 остварења, проглашен је „Барзак” Мантаса Кведаравициуса, рађен у финско-литванској продукцији.

Чланови жирија: редитељ Роб Лемкин, Мартијн те Пас (програмски координатор ИДФЕ) и Матиас Хедер (селектор Док-Лајпциг) оценили су да се аутор „Барзака” одважио да створи „оригиналан кинематографски језик, који остаје утемељен у реалности ноћних мора из живота главних протагониста”.

„Снажна поетска визија разоткрива свет изгубљених душа које без краја лутају између живих и мртвих, прошлости и садашњости. Филм је зрело сведочанство о истрајности људског духа”, наведено је у образложењу.

Жири критике, у саставу Борислав Анђелић, Влада Џудовић, Иван Карл и Динко Туцаковић, додијелио је Награду ФИПРЕСЦИ Србија за најбољи српски филм редитељу Дарку Бајићу за остварење „О, Гринго”, док је за најбољи филм међународног програма изабран документарац Бориса Геретса (Холандија) „Људи који сам могао бити и можда јесам” .

Критичари су похвалили храбар експериментални поступак холандског аутора (снимање мобилним телефоном) и оцијенили да даје подстрек младим људима да не чекају скупу опрему и средства да би снимили филм.

Награду публике освојио је такође Бајићев филм о каријери фудбалера Дејана Рамба Петковића.

Белдокс фестивал, у сарадњи са „Лимундо” тимом је расписао конкурс за снимање једноминутног документарца на тему „Моја визура – моје слободно време”, а са 10.000 евра награђено је остварење „Моје слободно време” Емине Грбе.

Свечаним уручењем награда у Дому омладине вечерас се затвара четврти Белдокс, у оквиру кога је од 4. маја приказано укупно 78 филмова из 29 земаља, у два такмичарска и четири ревијална програма.

Директор фестивала Младен Вушуровић оцијенио је овогодишње издање фестивала веома успијешним и скренуо пажњу на повећану посјету, између 7.000 и 8.000 посјетилаца, и модерну, технички одлично опремљену, салу у Дому омладине гдје је публика имала прилику да ужива у филмовима.Оставите одговор