На дну Атлантика пронађено злато

На дубини од око четири километра на дну Атлантика руски стручњаци су открили неколико врло богатих налазишта драгоцијених и ријетких метала. Прогноза је – преко 13 милиона тона. Највеће подводно налазиште злата и бакра налази се у региону Средњеатлантског гребена. Даља истраживања одобрио је и Међународни орган УН за морско дно.Дозвола је била неопходно с […]

понедељак, август 8, 2011 / 19:38

На дубини од око четири километра на дну Атлантика руски стручњаци су открили неколико врло богатих налазишта драгоцијених и ријетких метала. Прогноза је – преко 13 милиона тона.

Највеће подводно налазиште злата и бакра налази се у региону Средњеатлантског гребена.

Даља истраживања одобрио је и Међународни орган УН за морско дно.Дозвола је била неопходно с обзиром да је ријеч о извиђању корисних руда на дионицама Светског мора, које не спадају у ексклузивну економску зону неке државе.

Инересовање за наслаге минерала у Атлантику појавило се прије више од 20 година. Низ година тамо су радиле руске научне експедиције, извођена су истраживања узорака воде и тла.

Заменик директора Института за геологију и минералне ресурсе Светског мора, доктор биолошко-минеролошких наука Георгиј Черкашов изјавио је за Глас Русије да подаци говоре о томе да су ове руде веома богате таквим компонентама као што су бакар, цинк, олово, злато и остали метали.

Њихова концентрација у рудама много је већа него у налазиштима на континенту. Осим тога, оне леже на површини морског дна, зато нема потребе да се скидају слојеви који леже на њима.

Несуњмиво, није све тако једноставно. Као прво, још предстоји прављење опреме за експлуатацију руда у локалним условима. За сада је нема не само у Русији, већ ни у свијету.

Биће потребно да се разради еколошки програм. И, наравно, да се припреме стручњаци који ће кроз 15 година приступити раду у океану.Оставите одговор