Мур: Замрзао сам своје функције на мјесту супервизора за Брчко

Одлука Савјета за провођење мира у БиХ о "замрзавању" мандата супервизора за Брчко нека је врста врло важног теста,како за институције Брчко дистрикта, тако и за ентитете, изјавио је супервизор за брчко Родерик Мур. Мур, који је и замјеник високог представника у БиХ, истиче да ову одлуку не би донио да није био сигуран да […]

петак, мај 25, 2012 / 14:05

Одлука Савјета за провођење мира у БиХ о "замрзавању" мандата супервизора за Брчко нека је врста врло важног теста,како за институције Брчко дистрикта, тако и за ентитете, изјавио је супервизор за брчко Родерик Мур.

Мур, који је и замјеник високог представника у БиХ, истиче да ову одлуку не би донио да није био сигуран да институције могу да положе тај тест.

Појашњавајући значење одлуке о "замрзавању" супервизије у Брчком, која је у сриједу донесена на сједници ПИК-а, он је рекао да су донесене двије одлуке – једну је донио он,другу високи представник,а Управни одбор ПИК-а подржао је ове одлуке.

"Моја одлука је да суспендујем своје супервизорске надлежности и функцију почевши од 31. августа. У том контексту и високи представник је донио одлуку да у Брчко дистрикту затвори канцеларију ОХР-а, јер нема смисла да ја обуставим своја овлаштења, а да канцеларија ОХР-а настави да ради и даље", рекао је Мур за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, Арбитражни трибунал ће наставити да постоји све док супервизор, уз одобрење високог представника, не обавијести Трибунал да су испуњени сви услови због којих постоји, односно да услови због који постоји престају и више нису на снази.

Мур не мисли да ће супервизија бити укинута до 31. августа. "Управни одбор ПИК-а разматрао је и ту могућност на посљедњој сједници, али је на крају подржао овај компромисни приступ", каже Мур.

Он је додао да је тешко предвидјети када би супервизија могла да буде окончана, наводећи да ће супервизор и Управни одбор ПИК-а и даље пратити ситуацију у БиХ и шта ће се догађати послије ступања на снагу суспензије. "Много поштујем то што су институције Брчког и грађани урадили у протеклом периоду. Пред дистриктом и другим заједницама у БиХ постоје многи изазови и мислим да ће се дистрикт с тим моћи носити сасвим добро", сматра Мур.

Коментаришући став Турске да супервизија треба да буде настављена у пуном капацитету, Мур је рекао да поштује те позиције јер "Турска има неке легитимне бојазни", додајући да и ова земља подржава концепт окончања супервизије у неко догледно вријеме, али да није увјерена да је сада прави тренутак за то.

Мур вјерује да БиХ са ОХР-ом и "замрзнутом" функцијом супервизора за Брчко може у ЕУ. "Када БиХ приступи у чланство ЕУ, увјерен сам да ће ОХР бити далеко изван политичког пејзажа ове земље", рекао је Мур.Оставите одговор