Може ли се Ефбих спријечити да продаје оружје онима који га испоручују у Украјину?

Дани(ј)ел Симић је у гостовању на Алтернативној ТВ поменуо гранате 155 мм, произведене 2023. године у Бугојну, а сада и РТРС продубљује тему.

недеља, март 3, 2024 / 21:47

Прилог Гвоздена Шарца преносимо у цјелости:

Након што су на друштвеним мрежама објављене фотографије украјинских војника који распакују минобацачке гранате 120 мм произведене у сарајевском Претису, питање контроле намјенске индустрије у Федерацији БиХ поново је доспјело у жижу јавности.

Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара наредило је инспекцијски надзор у Претису, гдје су направљени ти пројектили.

На ратишту у Украјини примијећени су и минобацачи калибра 82 мм произведени у фабрици оружја БНТ Нови Травник.

Приход од извоза оружја и муниције само у 2022. години износио је 220 милиона КМ.

Сукоб у Украјини и Израела и Хамаса енормно је повећао потребе за оружјем и муницијом свих калибара. Продајом се добро зарађује, само једна граната од 155 мм произведене у Претису кошта невјероватних 1.800 евра.

Одлуком Предсједништва из 2015. године извоз је забрањен у ратна подручја. Државе које купују обавезују су тзв. енд јузер сертфификатом да оружје и муницију произведену у БиХ неће препродавати или поклањати трећим земљама.

Ипак, нема гаранција да рецимо земља чланица НАТО, којој је БиХ извезла оружје и муницију, касније ту робу неће испоручити Кијеву

  • БиХ највише извози у земље ЕУ, САД, Саудијску Арабију и земље региона, а да ли те државе испоштују обавезу из сертификата, још не знамо. Немамо могућности да на њиховој територији вршимо истраге, ми само можемо да упозоримо, разговарамо или да зауставимо извоз, што би било катастрофално за намјенску индустрију – каже Драгиша Мекић, помоћник министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Министар спољне тргвине и економских односа Сташа Кошарац изразио је отворену сумњу да оружје и муниција из БиХ преко трећих земаља стиже на украјинско ратиште. Зато је наложен ванредни инспекцијски надзор и појачана контрола извоза. Конкретно, у сарајевском Претису гдје се производе минобацачке гранате 120 мм која се види на фотографији објављеној на специјализованом сајту за праћење оружја.

  • Предузели смо ванредни инспекцијски надзор, отишли и пронашли ту серију, знамо гдје је то отишло. Обавићемо консултације са том земљом крајњег корисника да видимо да ли је стварно то урађено. Писали су сви медији да је то Претис, али не бисмо ништа прејудицирали – каже Мекић.

Упркос софистицираном западном наоружању којег је све мање, Оружане снаге Украјина и даље се ослањају на руско оружје. Потребна им је муниција јер је немилице троше и грчевито је траже по земљама источне Европе. Прије неколико дана предсједник Украјине Володомир Зеленски за оружје и муницију обратио се земљама западног Балкана.

  • Доток муниције директно угрожава нашу ситуацију на терену и зато смо заинтересовани за коопроизводњу муниције с вама, наш тим ће представити детаљан план о томе. Уједно предлажемо да заједно организујемо посебан форум о одбрамбеној индуистрију између Украјине и земаља западног Балкана – рекао је Зеленски у Тирани.

На отворен позив украјинског предсједника, предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Србија није потписала никакав споразум са Украјином о производњи муниције. Хрватски премијер Андреј Пленковић, пак, најављује покретање фабрике муниције.

У ФБиХ фабрике намјенске индустрије већ раде у смјенама.

Професосор геополитике Срђан Перишић каже да се из Федерације констано извози наоружање у Украјину.

  • То је био и захтјев америчке Амбасаде. Прије неколике године кијевски режим је успио да уђе у намјенску индуструјиу у ФБиХ, конкретно у Нови Травник и да купе тамо фабрикукоја производи муницију за артиљерију и минобацаче. Дакле, Украјинци су преко тајкуна из Загреба успјели да дођу до тога да један дио намјенске индустрије контролишу – тврди Перишић.

У протекле двије године издато је близу 600 дозвола за извоз оружја и муниције из БиХ. Највећи извозници су компаније из Федерације су Бинас Бугојно, Игман Коњиц, Побједа Горажде, сарајевски Претис, БНТ Нови Травник.

Из Министарства спољне трговине и економских односа најављују додатне и оштрије контроле у предузећима које се баве производњом и извозом оружја и муниције.Оставите одговор