Монтевидео очарао публику у Москви

Филм Драгана Бјелогрлића "Монтевидео Бог те видео” добитник је овогодишње награде публике на синоћ завршеном 33. Московском међународном филмском фестивалу, јавила је агенција Итар-Тас. Руска агенција истиче да је филм о учешћу југословенске фудбалске репрезентације на првом свјетском првенству добио награду „најстрожијег и непоткупљивог судије”. Филм из Србије био је укључен у такмичарски програм фестивала, […]

субота, јул 2, 2011 / 18:01

Филм Драгана Бјелогрлића "Монтевидео Бог те видео” добитник је овогодишње награде публике на синоћ завршеном 33. Московском међународном филмском фестивалу, јавила је агенција Итар-Тас.

Руска агенција истиче да је филм о учешћу југословенске фудбалске репрезентације на првом свјетском првенству добио награду „најстрожијег и непоткупљивог судије”.

Филм из Србије био је укључен у такмичарски програм фестивала, који је трајао од 23. јуна.

На синоћњем свечаном затварању у биоскопу „Художествени”, међународна федерације филмских критичара „Фипресци” наградила је дебитантски филм Шпанца Алберта Мораиса „Таласи” о старцу који одлучује да се после 50 година врати у град у Француској гдје је био у концентрационом логору, пренијела је агенција РИА Новости.

Руски филмски критичари своју награду, статуету „Слона”, додијелили су пољском филму „Јоана” Феликса Фалка из главног такмичарског програма о догађајима из 1939. године у Варшави, у ком јунакиња филма крије од фашиста јеврејску дјевојчицу.

Награде међународног жирија на чијем је челу Џералдина Чаплин и имена добитника шест сребрних и једног златног Георгија, биће саопштени вечерас, на додјели у биоскопу „Пушкински”.

Једна од главних звијезда на додјели биће британска глумица са руским коренима Хелен Мирен или Јелена Васиљевна Миронова. У главном такмичарском програму учествовало је 17 филмова, а критичари као фаворите наводе руски филм „Шапито шоу” Сергеја Лобана, „Таласе”, „Јоану” и јапански филм „Честитка” Канетоа Синде.

Укупно је до данас на московском фестивалу приказано приближно 500 филмова, а паралелно са главним такмичарским програмом, у оквиру програма „Перспективе” приказивани су дебитантски и експериментални, као и документарни филмови, а у оквиру фестивала приказана је и ретроспектива филмова Вернера Херцога, програм „Гала премијере”, „8,5 филмова”, „Азијски икстрим” и други.

Како је саопштио предсједник фестивала Никита Михалков, укупно је било око 60.000 посјетилаца, од чега је 30.000 гледало програм нових руских филмова.Оставите одговор