MMФ инструкције за БиХ

Глобални фискални оквир за ову годину ургентно се мора финализирати, те направити напредак у погледу фискалног оквира за период 2012/2014. и постићи договор о учешћу институција БиХ у приходима од индиректних пореза, упозоравају шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за БиХ Костас Христу и резидентни представник Милан Суц. Они су појаснили да ће то, када […]

понедељак, јун 6, 2011 / 11:27

Глобални фискални оквир за ову годину ургентно се мора финализирати, те направити напредак у погледу фискалног оквира за период 2012/2014. и постићи договор о учешћу институција БиХ у приходима од индиректних пореза, упозоравају шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за БиХ Костас Христу и резидентни представник Милан Суц.

Они су појаснили да ће то, када је у питању буџетско планирање на свим нивоима власти, отклонити један важан елемент неизвјесности, те додају да иако је у протекле двије године направљен напредак у ограничавању јавне потрошње, да би био затворен финансијски дефицит у овој години неопходне су даље мјере, али и додатно домаће финансирање.

"Конкретно, потребно је у оба ентитета убрзати провођење фискалних реформи, што подразумјева увођење цензуса за накнаде по основу права, ревизију корисника ратних војних инвалиднина, пензија. Неопходно је кроз дисциплинарну политику плата и реформе јавног сектора обуздати буџетско издвајање за плате и накнаде запослених, које је од 2005. до 2009. године увећано за 70 одсто", истичу челници ММФ-а.

Према њиховим ријечима, потребно је да приватни сектор, уз наставак фискалне консолидације на свим нивоима власти, постане главни покретач раста у БиХ, а претјерано ослањање на јавну потрошњу као покретач раста, што је била пракса у годинама глобалне кризе, показало се неодрживим, преноси "Дневни аваз".

"Та пракса је за посљедицу оставила структуралне фискалне дефиците, а да при томе није оснажила економске основе земље. Док напори у правцу поновног успостављања стабилности у јавним финансијама не могу сами гарантовати повратак снажног одрживог раста, добро управљање јавним финансијама неопходно је за свеукупну макроекономску стабилност", наводе Христу и Суц.Оставите одговор