Минули рад за дванаест година компаније: Римац преузео Бугати

Компанија "Римац аутомобили", хрватског предузетника и иноватора Мате Римца, постала је већински власник "Бугатија", чувеног француског произвођача луксузних спортских аутомобила, саопштено је из компаније.

уторак, јул 6, 2021 / 09:42

Мате Римац каже да је ово узбудљив тренутак у краткој, али бурној историји "Римац аутомобила", компанији која је за само 12 година постојања од стартап компаније са једним човјеком у гаражи стигла до већинског власништва над чувеним "Бугатијем".

"Римац и Бугати савршено се допуњују. Као млада, агилна и брза аутомобилска и технолошка компанија, освојили смо повјерење партнера и снажну позицију у индустрији електричних технологија високих перформанси", истакао је Римац, који је пут до успјеха започео из хобија, када је са 20 година свој "бе-ем-ве" произведен 1984. у гаражи преправио на батеријски погон.

Компанија "Римац аутомобили" биће реорганизована у "Римац групу", подијељену на двије компаније – "Бугати Римац" и "Римац технолоџи".

Сви акционари су задржали постојеће удјеле у власништву "Римца". Мате Римац је и даље појединачно највећи акционар са 37 одсто, "Порше" има 24 одсто, а слиједе "Хјундаи" са 12 одсто и остали акционари са 27 одсто удела у власништву.

"Римац група" биће највећи дионичар нове компаније "Римац Бугати" са 55 одсто удјела у власништву. У њој ће се налазити два произвођача аутомобила: "Бугати" и "Римац аутомобили".

"Бугати" и "Римац аутомобили" настављају као засебни брендови, задржавају постојеће производне погоне и канале дистрибуције, док ће центар за развој оба бренда бити у Хрватској.

"Римац група" ће наставити са иновацијама, стварањем властитих супераутомобила и развојем иновативних технологија за бројне свјетске произвођаче аутомобила. Сада ће таква технологија, развијена у Хрватској, моћи да се примјењује и у будућим "Бугатијевим" моделима.

За развој технологије и производњу батерија и погонских склопова и осталих компоненти, по којима је Римац познат у свијету, задужена ће бити нова компанија "Римац технолоџи", преносе хрватски медији.

У будућности ће се глобално сједиште компаније "Бугати Римац" налазити у новом Римац кампусу, који ће бити и сједиште компаније "Римац технолоџи".

Ту ће се производити компоненте за моделе оба бренда, али ће "Бугатијеви" аутомобили и даље бити склапани у чувеној фабрици у Молсхајму у Француској – историјском мјесту које је неодвојиво од бренда "Бугати".

Римац кампус, вриједан 200 милиона евра, требао би да 2023. године буде отворен на површини од 100.000 метара квадратних. Замишљен је као центар високотехнолошких иновација, а окупиће 2.500 запослених људи.

"Бугати" је пословао у оквиру "Фолксваген групације" која продаје аутомобиле широм свијета под брендовима "Бентли", "Ламборџини", "Ауди", "Порше", "Сеат", "Шкода" и "Фолксваген".

Компанија "Римац аутомобили", која је основана 2009. године, данас развија електричне погонске склопове и батерије високих перформанси за неке од највећих свјетских произвођача аутомобила.

Римац је лансирао и двије генерације својих супераутомобила. Ове године представљен је најновији "римац невера" – електрични супераутомобил који до 100 километара на час убрзава за мање од двије секунде. Укупно 150 примјерака биће произведено у Хрватској.Оставите одговор