Министри Г20 усвојили план борбе против утаје пореза

Министри финансија из Групе 20 најразвијенијих земаља свијета (Г20) одобрили су јуче нови план борбе против утаје пореза, којој прибјегавају мултинационалне компаније и која годишње земље свијета кошта најмање 100 милијарди долара. Такозвани план за Рјешавање проблема ерозије основице и пребацивања профита (БЕПС), чији је задатак за затвори законске „рупе“ које мултинационалне компаније користе за […]

субота, октобар 10, 2015 / 13:44

Министри финансија из Групе 20 најразвијенијих земаља свијета (Г20) одобрили су јуче нови план борбе против утаје пореза, којој прибјегавају мултинационалне компаније и која годишње земље свијета кошта најмање 100 милијарди долара.

Такозвани план за Рјешавање проблема ерозије основице и пребацивања профита (БЕПС), чији је задатак за затвори законске „рупе“ које мултинационалне компаније користе за избјегавање плаћања пореза, усвојен је јуче на састанку министара финансија из земаља Г20 и из тржишта у развоју, преноси агенција Франс прес.

Овом плану је, како додаје француска агенција, још потребно „зелено свјетло“ лидера Г20 на новембарском самиту у Турској.

Потпредсједник турске владе, Џевдет Јилмаз, који је објавио ову одлуку, рекао је да ово „историјски моменат“ у борби против утаје пореза, која владе свијета годишње кошта између 100 до 240 милијарди долара.

Овај план се, како је навео, бави свеобухватним низом питања, као што су проблеми прекограничног пребацивања профита, коришћења статуса „неопорезив“ у бројним земаљама и дигиталне економије.Оставите одговор