Министарство: Минимум процеса рада, па онда преговори са жељезничарима

Са Штрајкачим одбором "Жељезница Републике Српске" и синдикатима започећемо преговоре тек када почну да поштују минимум процеса рада", речено је данас Срни у Министарству сабраћаја и веза РС. Портпарол Министарства саобраћаја и веза РС Сандра Ковачевић истакла је да ово министрство остаје при раније усвојеним закључцима Владе РС да "ЖРС" организују рад у складу са […]

субота, јун 11, 2011 / 15:02

Са Штрајкачим одбором "Жељезница Републике Српске" и синдикатима започећемо преговоре тек када почну да поштују минимум процеса рада", речено је данас Срни у Министарству сабраћаја и веза РС.

Портпарол Министарства саобраћаја и веза РС Сандра Ковачевић истакла је да ово министрство остаје при раније усвојеним закључцима Владе РС да "ЖРС" организују рад у складу са Законом о штрајку.

Штрајкачки одбор "ЖРС" најавио је да ће у понедјељак, 13. јуна, организовати протесте у Бањалуци.

Предсједник Штрајкачког одбора Златко Марин рекао је након данашњег састанка одбора у Добоју да ће протест почети окупљањем радника "ЖРС" на жељезничкој станици у Бањалуци, одакле ће кренути пред зграду Владе РС у 11.55.

"Нећемо покренути саобраћај док не буде преговора са Владом РС. Међутим, до сада нас нико није контактирао по том питању", рекао је Марин.

Након састанка Штрајкачког одбора, који је одржан у добојској Радионици за одржавање шинских возила, неколико стотина радника се разишло из круга ове радионице, уз договор да се поново окупе на Жељезничкој станици Добој у понедјељак, пред полазак за Бањалуку.

Свих шест синдиката "ЖРС" ступило је 3. јуна у штрајк због, како су навели, непоштовања споразума постигнутог 15. фебруара са Управом предузећа, а 8. јуна ступили су у генерални штрајк због дисциплинских пријава које је пословодство покренуло против неких радника.

Из Управе "ЖРС" је раније саопштено да су радници предузећа обавезни да од јуче у 7.00 часова поштују минимум процеса рада који је Влада одредила, а да ће против свих који не изврше радну обавезу бити предузете одговарајуће мјере.

Влада је на сједници одржаној 9. јуна донијела закључак у коме захтијева да "ЖРС" организују рад у складу са Законом о штрајку и рјешењем Владе од 26. маја, којим је утврђен минимум процеса рада у жељезничком саобраћају за вријеме штрајка с циљем спречавања настанка материјалне штете у "ЖРС" и другим привредним субјектима.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић изјавио је раније да је Влада РС спремна, након успостављања минималних услова рада на жељезницама, да заједно са менаџментом предузећа и Штрајкачким одбором анализира степен извршења раније постигнутог споразума и настави преговоре ради изналажења најбољег рјешења за функционисање жељезница.

Он је подсјетио да је Влада РС испунила све услове из Споразума потписаног 15. фебруара са Штрајкачким одбором и менаџментом предузећа, који нису испоштовали овај споразум и додао да ће Влада РС, као већински власник, тражити одговорност свих који су предузеће довели у садашње стање.

Предсједник Синдиката жељезничара РС Недислав Кузмић изјавио је раније да радници "ЖРС", осим неисплаћене три плате и једног топлог оброка у овој години, те регреса за 2009. и 2010. годину, траже и утврђивање одговорности за тешко стање у овом јавном предузећу.0 КОМЕНТАРА

 1. yeni, 12.06.2011. 01:11:01

  Тешко да ће се ико солидарисати са жељезничарима. А за неколико мјесеци ће „мечка заиграти“ пред вратима и других буџетлија.
  Не знам колико сам објективан у свему овоме с обзиром да сваку власт критикујем, јер не раде поштено и професионално свој посао (ова је чини ми се најгора), али људски свакако подржавам људе, који три мјесеца нису примили никакава примања. Од ваздуха се не живи. Тужно је живјети у друштву пуном сиротиње, гдје је осмијех на лицу догађај.

  Не знам зашто се та наша сиротиња не распореди равномјерно, па нпр. да касни једна плата у ЖРС, али да касни и у Влади РС, и у разним институцијама, које су саме себи сврха. Још увијек нико не помиње да ће отпустити администрацију, запослену пред изборе као додатни тег око врата овом стратешком предузећу. Нико нењ помиње да би отпустио оне нераспоређене из Владе РС или да се дифузно умање примања свим буџетлијама. Не зато што то неко жели, већ зато што трошимо оно што немамо.

  Опет, не вјерујем да ће други радници или грађани доћи да подрже жељезничаре. Можда се нека странка појави, али то би можда било прикупљање политичких поена.

 2. Direktni krivac ne samo za propast željeznice , već i za katastrofalno stanje u rs su dodik i snsd.
  Izgubili su kompas u glavi, nije dovoljno što im narod dade RS, ali to gaženje i pljuvanje naroda doći će ih glave.
  Neće im trebati ono što su od nas pokrali.
  Palije , pa u vladu:Ovuda hoću, ovuda neću.
  Ovaj teror, kriminal, bezobrazluk, ne mogu još dugo da se trpi.
  I robovi su digli Spartakov ustanak, a mi nismo ništa u boljem položaju od robova u robovlasničkom društvu.
  Predsjedniče , narod ti je gladan.
  BOLJE GROB NEGO ROB !!!!!!!!!

 3. predsjednik Dodik će nas dovesti do nezavisne Republike Srpske. i treba se strpiti malo. neka samo svako radi svoj posao i sve će biti u redu. ne treba kukati toliko. Nije situacija toliko loša. Dok se narod ne buni dobro je i znači da se slažu sa načinom na koji se razvija Republika Srpska. Ne mogu svi imati jahte, vile i ostali luksuz. Samo najsposobniji. ostali su sami krivi ako ne uspiju.

 4. Сви су криви. Влада, претходно руководство, али и радници.

  Прича г. Чубриловића о томе да није знао за стање у Жељезницама… је прича која може да прође само код баш мале дјеце. јер и она већа дјеца, са 8, 9 година не би повјеровала у ту причу коју прича чико који је 100 година на челу тог ресора!

  Претходно руководство мора да сноси посљедице због запошљавања у предизборној кампањи. Директор је награђен посланичким мјестом у НСРС.

  Радници су криви јер је за све битно вријеме. Увијек то говорим. Криви су јер су ГОДИНАМА гледали шта се ради и ћутали. Надам се да сада није већ касно.

  Краткорочно, сви би требали да се помјере са почетних позиција. Треба поштовати минимум процеса рада јер у супротном ЖРС само додатно пропадају. То треба да забрине раднике који треба да буду сигурни да се министар неће баш пуно забринути због тога. Дакле, оваквим ставом наносе штету једино себи. Влада би требала да пронађе рјешење и исплати овим људима бар нешто и да коначно почне озбиљно да се бави овим питањем.

Оставите одговор