Медведев и Меркелова усагласили ставове прије самита Г20 у Лондону

БЕРЛИН – Лидери обе земље, и Русије и Њемачке, вјерују да самит Г20 треба резултирати нечим далеко значајнијим, од пуког усвајања декларације, рекао је данас у Берлину руски предсједник Дмитриј Медведев, након састанка са њемачком канцеларком, Ангелом Меркел. – Потребно је изнијети врло јасан став, да се глобална финансијска архитектура промијенила. Може се рећи да […]

уторак, март 31, 2009 / 22:18

БЕРЛИН – Лидери обе земље, и Русије и Њемачке, вјерују да самит Г20 треба резултирати нечим далеко значајнијим, од пуког усвајања декларације, рекао је данас у Берлину руски предсједник Дмитриј Медведев, након састанка са њемачком канцеларком, Ангелом Меркел.

– Потребно је изнијети врло јасан став, да се глобална финансијска архитектура промијенила. Може се рећи да се налазимо на раскршћу. У одређеном тренутку морамо да застанемо и да провјеримо да ли је Европа спровела потребне мјере, да ли су то учиниле САД, Русија, Кина… Све ће профункционисати само у случају да сви ураде свој домаћи задатак када се врате у матичне земље, рекла је Меркелова.

Оба државника су саопштила, да одлазе на самит Групе 20 индустријски најразвијенијих земаља у Лондон са веома сличним идејама, о томе шта се мора даље чинити.

Циљ самита у Лондону је да се свјетска економија "извуче од најтежег пада у посљедњих неколико деценија и да се промијене финансијске регулативе".

Кремљ је објавио неколико нацрта приједлога за дотјеривање глобалних економских правила, укључујући и планове за наднационалну валуту која би могла да замијени долар као валуту свјетских девизних резерви. Кина је изразила сличан став.

Међутим, амерички предсједник Барак Обама рекао је да не види разлог због којег би амерички долар требало да буде замијењен другом валутом, док је британски премијер Гордон Браун нагласио да на самиту има много хитнијих питања за разговор.

Овај сусрет Меркелове и Медведева не чуди, јер и поред бурне прошлостик, ове двије земље данас развијају веома јаке билатералне односе. Једна од главних спона у будућој политици, биће пројекат нафтовода кроз Балтичко море. Он ће бити постављен по морском дну, и спајати директно Русију са Њемачком, и тако избацити из игре посреднике, који често политички условљавају транзит гаса из Русије, као што је био случај зимус са Украјином.

Но, без обзира на декларативну добру вољу, тешко да ће самит Г20 донијети неко револуционарно рјешење, односно рецесија ће се наставити несмиљеним темпом.Оставите одговор