Медведев: Етнички сукоби могу сахранити Русију

МОСКВА – Етничке тензије "смртно угрожавају" Русију и могле би је уништити ако влада не обузда насилни национализам и не реагује оштрије у сузбијању нереда, рекао је данас руски председник Дмитриј Медведев. Медведев је казао да полиција мора оштрије да реагује у сузбијању нереда попут оних који су се десили у Москви 11. децембра када […]

понедељак, децембар 27, 2010 / 18:36

МОСКВА – Етничке тензије "смртно угрожавају" Русију и могле би је уништити ако влада не обузда насилни национализам и не реагује оштрије у сузбијању нереда, рекао је данас руски председник Дмитриј Медведев.

Медведев је казао да полиција мора оштрије да реагује у сузбијању нереда попут оних који су се десили у Москви 11. децембра када су се фудбалски навијачи и расисти, уз слогане "Русија Русима", сукобили с полицијом и тукли припаднике етничких мањина с Кавказа.

Руски предсједник је на састанку са званичницима у Кремљу такође рекао да регионалне власти морају чвршће да сарађују с етничким групама како би се спречио успон агресивног национализма.

„Међуетнички сукоби су смртоносно опасни по Русију”, рекао је Медведев и додао: „Не смијемо дозволити неким глупанима да униште нашу заједничку кућу”.

Руси чине четири петине од 142 милииона становника Русије у којој постоји 180 етничких група. Аналитичари оцјењују да је сукоб у Чеченији подстакао ксенофобију и неонацизам у Русији, као и велико незадовољтво мањина на Кавказу.

Премијер Русије Владимир Путин, који је седео поред Медведева на данашњем састанку, рекао је да би власти можда требало да поново уведу строга ограничења кретања и досељавање у велике градове попут Москве и Санктпетербурга.

„Прерано смо увели либерална правила пријављивања”, рекао је Путин и додао да би требало пооштрити услове за усељавање у велике градове.

Он се заложио и за промену закона којим би се кршење тих правила квалификовало као кривично дело, а не прекршај.

Путин се такође заложио за ограничење суђења с поротома што је недавно уведено у Русији.

Он је рекао да би таква суђења за убиства и друга тешка дјела требало дозволити на међурегионалном нивоу, а не на локалном како би се спријечила пристрасност заснована на припадности етничкој групи или клану.Оставите одговор