Међународни правници: У Сирији убијено 700 људи

Сиријске власти убиле су више од 700 људи у насилном гушењу антивладиних демонстрација, саопштила је Међународна комисија правника (ИЦЈ) из Женеве, позивајући се на извјештаје адвоката и активиста из Сирије. Ова организација правника и судија из цијелог свијета саопштила је да напади снага безбједности на цивиле представљају злочине према међународном праву, јавио је Ројтерс. У […]

петак, мај 13, 2011 / 11:59

Сиријске власти убиле су више од 700 људи у насилном гушењу антивладиних демонстрација, саопштила је Међународна комисија правника (ИЦЈ) из Женеве, позивајући се на извјештаје адвоката и активиста из Сирије.

Ова организација правника и судија из цијелог свијета саопштила је да напади снага безбједности на цивиле представљају злочине према међународном праву, јавио је Ројтерс.

У саопштењу се наводи да је ИЦЈ од адвоката и активиста за људска права у Сирији добио извјештаје о насиљу које се спроводи над демонстрантима који траже одлазак с власти предсједника Башара ал-Асада.

„Више од 700 људи су, како се наводи, незаконито убијени, а хиљаде њих је нестало откако су сиријске власти започеле насилно гушење протеста 15. марта у Дери, Хомсу, Банијасу и другим градовима”, истиче се у саопштењу.

ИЦЈ наглашава да и даље добија „увјерљиве извјештаје који указују на то да су тијела остављена на улицама данима, а да је повријеђенима онемогућен приступ медицинским установама”.

Поред тога, у извјештајима које је ова организација добила наводи се да је велики број људи покушао да напусти земљу, али да је су их на граници у томе спријечили припадници снага безбједности.

„Сиријска влада користи оружане снаге и тенкове да би произвољно гађала градове и опкољава становништво како би сузбила претежно мирне протесте”, оцијенио је генерални секретар ИЦЈ Вилдер Тајлер у саопштењу.

Он је истакао да би Савјет безбједности УН требало да размотри употребу различитих мјера, укључујући економске и дипломатске санкције, као и војну интервенцију.Оставите одговор