Марс: Нађен стари водени ток

Роботско возило "Кјуриосити" америчке Насе налази се на површини Марса тек неколико седмица, али је већ пронашло доказе да је у прошлости површином планете текла вода. Робот је послао слику класичне композиције стијена састављених од камења и пијеска. Научници из контроле мисије кажу да величина и заобљени изглед каменчића у стијени указују да их је […]

петак, септембар 28, 2012 / 08:41

Роботско возило "Кјуриосити" америчке Насе налази се на површини Марса тек неколико седмица, али је већ пронашло доказе да је у прошлости површином планете текла вода.

Робот је послао слику класичне композиције стијена састављених од камења и пијеска.

Научници из контроле мисије кажу да величина и заобљени изглед каменчића у стијени указују да их је помијерала и обликовала вода, пренио је Би-Би-Си. Истраживачи сматрају да је „Кјуриосити“ открио прастари водени ток.

Стијене су описане на конференцији за новинаре у Насиној лабораторији у Пасадени, у Калифорнији, а научници кажу да их је вода положила на то мјесто „прије неколико милијарди година“.

„Кјуриосити“ се спустио на површину Марса 6. августа са задатком да уз помоћ своје тејхничке опреме утврди да ли су у прошлости на овој планетипостојали услови за микробиолошки живот.

Робот је до сада углавном обављао тестирања својих система и апарата, али сада почиње озбиљан научни рад.

Крајњи циљ "Кјуриоситија" је да стигне до централне планине Шарп, која је висока пет километара. Научници очекују да ће возило пронаћи слојеве стијена у подножју планине из којих ће бити стечена нова сазнања о условима који су владали на Марсу у далекој прошлости.Оставите одговор