МАПни ме, МАПни (или како сви имају интерес сем Срба)

Будући да је договор о формирању Савјета министара био најављиван за септембар, славодобитна објава почетком августа поприлично је изненадила све оне који су очекивали да су политичари из Дејтонке отишли на љетњи распуст.

недеља, август 11, 2019 / 11:55

Човић, Изетбеговић и Додик су 5. августа, док су остали изнова прзнили исте изјаве о свом виђењу етничког чишћења у тзв. Олуји, објавили да су договорили формирање Савјета министара и принципе за формирање власти на нивоу БиХ. И да ће се то десити у року од мјесец дана.

Поново је улогу човјека који спаја добио Ларс Гунар Вигемарк, поклисар ЕУ који је исто друштво спојио и када је било потребно направити већину која је изгласала повећање акциза у БиХ.

Кога брига за Вигемарком, шта ћемо за НАТО?

Упадљиво је било да су медији у Српској сав фокус бацили на то да убиједе јавност да од уласка у НАТО нема ништа. Посебно они под контролом власти.

Како наводи ФЕНА, у 12 принципа око којих се слаже нова власт, налази се оквир за даљу сарадњу у вези с наставком НАТО пута БиХ, те деблокаду рада Парламентарне скупштине БиХ и формирање новог сазива Савјета министара БиХ у наредних 30 дана.

У трећој тачки споразума договорено је да БиХ настави пут ка НАТО, без прејудицирања будућих одлука у вези са чланством. Наглашено је да ће се по питању НАТО пута наставити сарадња и продубљавање односа с НАТО савезом уз поштовање Устава и ранијих одлука Предсједништва и Савјета министара.

Дакле, у питању је ништа ново. Бар што нисмо виђали годинама уназад. Ка НАТО се иде, али се улазак не планира, што је наравно прича за малу дјецу. Сваки корак ка НАТО је могућност мање да се тај процес заустави. Изетбеговић је констатовао да ће у наредне три године НАТО пут бити успорен, али да то и даље остају преузете обавезе на које обавезују закони и устав.

Од Радмановића до СРС и ДНС

Ана Тришић Бабић (данас савјетница Милорада Додика) и њен став о НАТО

Формални захтјев за МАП предат је још 2009. године, а потписао га је тадашњи предсједавајући предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, високи функционер СНСД. (Све то је било у складу са раније прихваћеном реформом одбране, за коју су гласали и СДС и СНСД, што је била апсолутна већина у НСРС, док су против били тада и данас маргинални СРС и ДНС, који је на путу да то опет постане.)

Годинама се чекао одговор са друге стране, а као формални проблем навођен је изостанак договора око укњижавања војно перспективне имовине. Иако је то представљано као главни преостали услов, до рјешавања није дошло.

Крајем 2018. на састанку министара спољних послова земаља НАТО у Бриселу, БиХ је дато зелено свјетло за МАП, што у вријеме након избора постаје нови камен спотицања за формирање власти.

Благослов НАТО: Умјесто војне имовине, подијелили фотеље

У читавој епопеји формирања власти најважније је споменути да је још у априлу, након састанка предсједника три странке говорено о томе да коначног договора нема, али да је договорена расподјела министарских ресора. Чињеница да се дијеле мјеста у власти, а да нема кључног договора, довољно казује о томе колико је сва атмосфера општег застоја вјештачка и на климавим ногама.

МАП и АНП – Звиздић или Изетбеговић?

Као главни услов формирања власти муслиманска страна је поставила прихватање тзв. Годишњег националног плана, који је оквир за спровођење Акционог плана за чланство у НАТО (МАП). Додик је почео да гради причу да од уласка у НАТО нема ништа, иако су кадрови које је постављао у Сарајеву, годинама радили на процедурама које воде ка чланству у тој организацији.

Положаји су заузети на линији, за и против АНП (годишњи план). Међутим, иза затворених врата, ствари нису биле ни изблиза тако непомирљиве како је дјеловало из изјава које се дају медијима.

Према тврдњама Фронталових извора блиских хрватској делегацији, Додик је још раније прихватио потписивање АНП (уз неке мање измјене), али да то уради нови Савјет министара, те да нови министар одбране, који по договору треба доћи из квоте која припада СДА, буде тај који успоставља нове договоре са Бриселом. Изетбеговић се тада извлачи на то да не може пристати без договора са остатком СДА. Након паузе и разговора, враћа се са коначним ставом, да се АНП мора потписати у актуелном сазиву, па тек онда формирати нова власт.

Од тада су се умножила нагађања да снажна фракција СДА предвођена Звиздићем минира договор, да би направила што бољу позицију за септембарски изборни сабор у странци, на коме би Звиздић покушао смијенити Изетбеговића.

Избор Беговата СДА

Са друге стране, СНСД се одлучио за бојкот Дома народа ПСБиХ, у коме су захваљујући СДА у НСРС добили четвртог делегата, што је довољно за апсолутну контролу, а заузврат нису правили проблем у устоличавању Изетбеговића на мјесто предсједавајућег тог дома.

Истовремено је до врхунца кориштена теорија о томе да би се нови Савјет министара могао правити са СДС, а да се мјесто предсједавајућег понуди новом предсједнику те странке, Мирку Шаровићу.

Ово је прилично сложена операција, која би захтјевала наговарање ХДЗ да све то прихвати, вјероватно подмазивање неког из двојца Нешић и Галић (делегата ДНС и СП), како би српска компонента у тој већини изгледала озбиљније, те сталан рад под притиском да многе ваше одлуке не могу проћи Дом народа који контролише СНСД.

Тешко је рећи на којој од ових тачака је запело, али договор долази у вријеме кад је Звиздић упао у правни процјеп, јер је истовремено био предсједавајући Савјета министара у техничком мандату, а по ротацији у новом мандату је требао да засједне на мјесто предсједавајућег Парламентарне скупштине. Тако да би се могло ишчитати да је СДА беговат (снажна структура локалних СДА моћника која заправо управља странком) прихватио да је и у наредном периоду Бакир идеална особа за "тотем” на челу странке, који неће имати довољно снаге да им се петља у локалне шеме.

ХДЗ жели нови Изборни закон, СДА хоће НАТО, док СНСД искључиво захтијева фотеље

На крају, треба подсјетити да је за ХДЗ у овим преговорима било кључно да добију сагласност за измјену Изборног закона, СДА је поставила као услов НАТО пут, док СНСД није имао других услова сем да засједне у фотеље, што би по њима била гаранција "одбране српских интереса”.

СНСД је уз раније предвиђеног предсједсједавајућег Савјета министара прихватио три министарства – спољне трговине и економских односа, комуникација и транспорта, те за људска права и избјеглице, с тим да ће један од тих кандидата бити из реда осталих.

Групи око СДА припада министарство иностраних послова, безбједности, и министарство одбране, док ће ХДЗ и даље задржати министарство финансија и трезора, те правде, а добиће и Министарство цивилних послова и комуникација. Уз то, групи око СДА припадају четири замјеничка мјеста у министарствима, а по три ХДЗ и СНСД.

Овдје је од чињенице да БиХ каква јесте ником није по вољи, јаснија само она да остала два народа имају своје статешке интересе, док је српски заробљен у оквире партијског. Готово па једнопартијског и парадржавног.

Пошто се ни опозиција не понаша суштински другачије, тешко да се из ове несреће и неслободе у условима стране окупације, може изаћи повећаним притиском интелектуалуалне елите, медијске гилде или невладиних организација. Они су су, ако уопште постоје, ако не под контролом власти, а онда потпуно на страни окупатора.

Исти они који су се умијешали у грађански рат 1995. године на страни против Срба, данас финансирају и контролишу НВО сектор у потпуности, док им се СНСД, који су два пута довели на власт, отима искључиво јер су се страни завојевачи отворено мијешали у изборни процес, са намјером да их замјени другима.110 КОМЕНТАРА

 1. Тек сад прочитах текст.

  Добрих пар запажања, у ствари, да поједноставимо, у ових бјеше 12 (не)приципа нема ништа што је добро за Српску, а Бога ми и за хрватски народ.

  Наставља се статус кво,односно систем који разара двије деције Српску и празни федерацију од Хрвата.

  Не кажем да има у овој политикантској зајебанцији од споразума нешто добро за прави муслимански народ.

  Оним правим, тзв.босанским-европским муслиманима тек слиједи агонија од фундаменталиста, све након што Срби и Хрвати постану национална мањина у БиХ, мањина као посљедица овако „добре српске и хрватске националне политике“, тачка.

  П.С. Да не заборавим, три су дана Бајрама, честитам нашим комшијама и свим добронамјерним муслиманима свијета празник са поруком:

  „БАЈРАМ ШЕРИФ МУБАРЕК ОЛСУН“

 2. Лако је теби ЗЕИСАГА-србомрзачко фашистичко говно срати по задатку.

  Ваља Србима, Хрватима и Муслиманима, оним честитим и нормалним опстати, поштовати се , пословати, дружити и сачувати ове од Бога дате природне љепоте у Српској и Федерацији.

  Зато одјеби, набије ти свој курац у дупе онај највећи ован курбанлија, тачка.

  П.С. Ја сам већ више пута овдје писао и кометарисао упозоравајући моје комшије -предратне муслимане да се држе нормалних Срба, већи смо ми њима пријатељи од екстремних фундаменталиста, оних који су се одавно инфилтрирали у политику, војску, полицију, образовање, судове, тужилаштва………………………………

  Понављам и данас, најебали су домаћи нормални муслимани, све ако се оствари црни сценарио по српски народ, а како ми Срби водимо национално одговорну политику, тај сценарио тзв-шеријаћења нормалних муслимана неће чекати више од десетак година.

  1. Auuuuuu kad ponestane argumenata onda slijede uvrede i psovke …
   Tipično balijski …
   Mi smo joarane merhametli narod ba ..znoas.. nije b vazno ..onaaajjj ko je ko haman joaraneee kontaaas ba

 3. Видите људи како је лахко сајбер провокатора,отвореног србомрсца и фашисту сјебати, само као частан човјек јавно одвојиш жито од кукоља, односно поменеш правду и договор нормалних Срба, Хрвата и Муслимана.

  1. Свака част, то мореш само ти, србска морална вертикало!

 4. Ја сам послао још једном јасну поруку нашим нормалним муслиманима, наравно уз честитку за Бајрам свим правим муслиманима свијета.

  ЗЕИСУ то засмета, без обзира што зна да ће нормални муслимани у БиХ бити приморани на исдлам какав је на блиском истоку, чим ови „заврше“ са Србима и Хрватима.

  Значи, ја Симо констатовах како је лако изјебати такве, нисам рекао да неки други Срби нису морална вертикала,него да частан и писмен човјек лахко фашисте истјера на чистину.

  Могао сам овом говнету одговорити нпр. са, „поносно ускличем, ЗИГ-ХАЈЛ, ЗИГ ХАЈЛ, ЗИГ ХАЈЛ, живио ЗЕИСАГА, србомрзачко копиле од потурченог усташе“, шта би са тим добио?

 5. Ја глупости мила мајко, ово ти зеисчићу као пошалица, фууууј.

  Ја стварно људи овдје шаљем поруке, не расправљам, понекад неком пошалицом сјебем мог Сима, тако да не бих даље по питању овог „начитаног“ усташког унука без стила.

  Хоће аветиња да буде бруталан, а смијешан, е па није то за свакога.

  Видиш зеисе, увриједио си свјесно све Србе пишући глуп коментар, коментар у коме чак помињеш да је код нас Срба инцест нормална ствар.

  Морао сам реаговати, још сам био благ према теби, доказао сам кроз пар ријечи да си расистичко говно, да си нижа раса и вратио ти пошалицом преко овна курбанлије.

  Видиш како се то ради?

  Сви су замишљали како на Бајрам на тебе наскаче ован курбанлија од сто кила, са све три пута савијеним роговима, како је забалио, избацио језик на страну и исукао курац на тебе савијена, како ти слиједи………………… јебига папак, мора ти пошалица бити маштовита.

  И ти би као да неког сјебеш, пишеш пошалицу типа пушење, па примање, па ширење некаквих ногу, па овчији лој, па тако глупу пошалицу не би написали шофери са осам разреда школе и са положеном Ц категоријом, или она двојица најпознатијих тупаџија са Фронтала?

  Зато јасна порука на крају, јебо те онај твој отац потурчени усташки глупи.

  П.С. Нека ми опросте честити муслимани-бошњаци, ово се односи на појединца, шта да радим, морао сам ово расистичко говно мало изјебати и понизити.

 6. Ја сам те бранио 92 године, Српску створио, војнички образ сачувао, после тога радио и градио Српску, док сте ти и такви Српску пљачкали, издали и довели је пред нестанак.

  Не тачкице, ја тебе и такве не браним, напротив, да сам на твом мјесту добро бих пазио шта пишем, долазе ускоро вунена времена, тачка.

  1. Ti branio????
   Kao i Vukota !!
   Mozes srati ovim budalama sa neta koje zive ko zna gdje ali ne mozes nekome ko ti zivi u komsiluku kljusino…

 7. тачкице,

  ја не пријетим, ја шаљем јасне поруке,долазе вунена времена, иначе, да озбиљно ислим са порукама, ено прочитај поводом Алумине коментар рибара на БН порталу.
  Али шта ја теби ту да читаш, па већ си га причитао, зар не?

  усташице,

  опет ништа није смијешно, то су стотинама пута поновљене глупости на разним порталима?

  Знаш у ком рангу ти је пошалица, исто кад би овакав шармантни господин пао толико ниско па ти из прошлог коментара римовао овчији лој, мислим, мора то елегантније и луцидније јебо га ти?

  1. Како те није срамота!?

   Сам се са собом дописујеш па нам неки Вук прилијепи етикету пијаних доконица који бистре свјетску политику.

   Све због твојих небулоза…

  2. Симо,

   ја сам овдје једини човјек који користи један ник и то са познатим власником тог ника, тако је и на БН порталу, тако и на Новом Стандарду, тако и на ПАЛЕЛИВЕ, на другим мјестима никад не коментаришем, тачка.

   Онај Вук си ти и такви.

 8. Ајмо мало поштеније!

  Закон о одбрани БиХ, на којег се сада позива Изетбеговић, је донијет, чини ми се, 2005.године. И тада је РС била на линији да се прати Србија на том НАТО путу. Тада је премијер Србије био Војислав Коштуница, а власт у РС је вршила СДС (Букејловић и Чавић). Тим законом није обухваћен само пут у НАТО него је створена и заједничка војска. Зато није поштено да се то данас товари само на плећа Милорад Додика јер су сви гласали да се тај закон усвоји.

  Даље, у вријеме када је Радмановић потписао фамозни позив за пријем у НАТО у Србији је на власти био Тадић тако да је и тада РС координирала потезе са Србијом на путу ка НАТО. Не сјећам се да је било ко дизао галаму око тог Радмановићевог потеза, али се сјећам Босићевих критика Додику због затезања око прекњижавања војне имовине са РС на БиХ.

  Оног момента када је Србија зауставила свој пут ка НАТО и прогласила “неутралност“ и Додик је почео водити такву политику, с тим да Србија нема проблем да преправи закон како њој одговара, а РС има. Поштено је да то опозиција призна и да помогне Додику јер то није страначко питање.

  Зато кажем да није поштено како наступа Шаровић, Иванић, Црнадак и остали.

  Ево ја њих питам. Ако се тај МАП треба да усвоји, он вјероватно постоји јер не можеш усвајати нешто чега нема. Ко је направио тај план? Додик ли ви?

  Даље, питање за Шаровића. Како тумачи да је недавно, када је он најављивао СМ без СНСД, имао велику подршку из федерације, од странаца, а да нико не постави услов Шаровићу који се поставља Додику. Нико ни аваза није пустио по том питању.

  Овдје РС не смије попустити ни цента. Иако бих сам овог тренутка потписао за НАТО, то никад не бих урадио ако ме неко уцјењује са тим.

  Ово око НАТО је само средство да се инсталира обичај да у Сарајеву Србе не представља онај који је добио већинску српску политичку подршку него они који се свиђају сарајевским сећијашима.

  Да није НАТО нашло би се нешто друго.

  Ономад када су главни национални играчи били Тихић, Човић и Шаровић, сарајевска чаршија је скурцала Шаровића у афери “Орао“, а Човића у афери “Соко“, а на упит новинара као ће се ријешти Тихића, Лагумџија је врло озбиљно одговорио: “Наћи ћемо и њему неку птицу“.

  Е та птица је данас НАТО.

  Мој савјет Додику је следећи:

  Ако се не иазбере мандатар по већинској вољи српског народа, јер је сада српски ред на то, Додик треба једноставно да каже да га СМ више не интересује и да у складу са својом политичком снагом и у складу са законом и пословницима у раду заједничких органа поступа и гласа као права опозиција. А снаге и могућности да се гузи БХ-власт има напретек.

  Ништа силом, све културно…

  Па нека Бакир влада са Мирсом, Аганом и осталима…

  1. Bojao sam se da će se uključiti onaj destruktivac jasse,zadovoljan sam Siminim radom jer ga je pretvorio u SOP-a ( serbski otrgnuti pas).
   Fukara mašta da će biti neki faktor!
   Marš!

 9. Симо,

  ти си војник партије, твој је проблем што је свесрски интерес за тебе интерес СНСД, нажалост, често због тога код тебе нема стратегије и одговорне националне политике.

  Да је има, давно би подржао мој приједлог везан за Сарајево.

  Приједлог је отишао на вријеме, прије формирања било каквог заједничког тијела у Сарајеву, осим мандата члана предсједништва, односно, онда када сте званично поставили свог предсједника Републике Српске, формирали јаку скупштинску већину у НСРС и владу.

  1. „Dokument je došao iz sekretarijata Predsjedništva BiH. U dokumentu je mnogo tabela, podataka na 65 strana, ali ne piše ko je napravio taj dokumnt, čiji je. Nemamo jasan podatak da li je to dokument Komisije za NATO integracije BiH“, rekao je Reljić.

   Ма пусти шупљу причу!

   Шта мислиш ко је израдио МАП?

   Имају ли Мирсо, Аган и Црнадак ишта са тим?
   Знају ли они ко га је израдио?

   Деде мало протабири ко је донио одлуку о оснивању Комисије за НАТО инеграције, де види мало овај чланак па јави шта ти као врхунски правник мислиш о овоме.

   Има да будеш јасан, иначе…

   https://avaz.ba/vijesti/bih/453173/zbog-cega-je-odluka-o-komisiji-za-nato-integracije-objavljena-tri-godine-nakon-donosenja

 10. “Vijeće ministara BiH je na 161. sjednici, održanoj 13. 12. 2018. godine, zadužilo Komisiju za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine da izradi Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o uspostavi Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, kao i prečišćeni tekst Odluke kako bi bila potpisana i objavljena u ‘Službenom glasniku Bosne i Hercegovine’“

  Гњурац,

  јебо ли те Мирсо којег си хвалио у гузицу, прочитај какву су одлуку донијели када су већ били свјесни да су изгубили изборе и да не могу задржати мандате.

  Да нису донијели ту одлуку Бакир не би имао средство да уцјењује РС. Ддоик би елегантно могао рећи да та комисија не постоји и да нема ко направити МАП.

  Ако неко није свјестан о каквом се подмаетању Републици Српској радило онда нека се кане коментарисања у уласка у полемику са мном.

 11. Што се ти секираш Симо?

  Само полако,све ће бити у реду, иначе, нема ко од садашњих политичара позиције и опозиције није правио катастрофалне грешке по Српску(част изузецима), све је то посљедица недостатка јасне стратегије и неизграђеног неуништивог система Републике Српске, тачка.

 12. Reče poturčeni Srbin kome je rahmetli dido nosio na uniformi oznake SS jer se tada govorilo da evro-nacisticko članstvo neJma alternativu …
  No njegov isprdak tj. Istom iluzijom zavedeni potomak ne bi da iznevjeri baba nacije a.i. a ni dida koji je potorio Bleiburg pa bi i on rado stavio kukastu zvijezdu na čelu jer “ ljudi kažu a ljudima je vjerovati“ da euro-nacioatlantsko članstvo neJma alternativu…

  1. Наравно, кад све ради у договору са Комшићем и Бакиром.

 13. Не мислим да је тако, али неважно је све шта је било, написах већ да су сви „наши“ политичари доносили лоше, неки катастрофалне одлуке.

  Чак су се многи такмичили да покажу поданички менталитет, то Симо сад нама не може ништа помоћи, осим да извучемо поуку и да се рестартујемо, све због будућих тешких одлука, одлука које Српска мора донијети консензусом.

  Зашто да се рестратујемо?

  Па зато што ми дословце немамо ништа ново у политици да вриједи, осим идеје и авангардног програма ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, те прејаког Лазаревића, значи, морамо уз асистенцију часних и авангардних ЗЕЛЕНИХ рестартовати СНСД-СДС-ДНС-ПДП, или Додика, Шаровића, Бореновића, Павића, Иванића…………

  Е да би се то десило, а ЗЕЛЕНИ ће све учинити да се то деси, не може се сваки дан правити непремостив јаз између позиције и опозиције,нити ти и такви имате више право бити корисни идиоти наших овјерених непријатеља,тачка.

  1. Ајде коњино једна!

   Неколико пута си на овом порталу глорификовао В. Коштуницу, а заборавио си да је он био тај који је започео НАТО интеграције Србије. Његова је идеја да РС прати Србију на том путу. На том задатку је највише радио Вук Драшковић, министар вањских дјела у Коштуничиној влади. За вријеме кад је Коштуница био премијер Србије донесен је Закон о одбрани из кога све ово произилази, акојег је он аминовао.

   Србија, кад је скренула са НАТО пута, и мало је ко, осим Вука, размишљао може ли Српска тако лако промијенити одлуке.

   Ово што данас имамо је само посљедица тога што пратимо српске политичке авантуристе.

   Читам јутрос разумно размишљање Игора Црнадка који за разлику од Гана, Вукоте и Мирсе не сеири и не соли ране.

  2. Vuk je bio ministar vanjskih poslova u slobinoj vladi tokom bombardovanja.. za vrijeme kostunice ni vuk ni spo nisu participirali u vladi
   Ne lupaj gluposti

  3. Ма пусти Сима магарца, треба да устане кад помене господина човјека и великог државника Коштуницу.

   Ево десет година ова издајничка биједа, од жутих, црних, црвених, до данашњих жуто-црних ратују против Коштунице.

   Није њима проблем Коштуница, проблем је национално одговорна политика јединог српског државника после другог свјетског рата..

   Њихов трајни задатак од метора је да се такво политичко размишљање више никад не врати у Србију и српски народ.

   Нажалост, скоро па су успјели,Двери ионај Обрадовић су имали шансу, али их УДБА растури, али има наде, уздам у господски ДСС, нарочито у проф.др. Александра Поповића.

   Он је на прошлим предсједничким изборима доказао да је институција од човјека, даће Бог да постане сљедећи, надам се и посљедњи предсједник Републике Србије прије повратка парламентарне Монархије.

  4. Јебеш Вука, неважно је да ли је овај „вучић педер“ пермутовао, важно је да се треба устати када се помене државник Војислав Коштуница.

   Он је хвала Богу још увијек живи примјер да се господин не прави,него да се господин рађа.

   Човјек је могао са овом црвеном и жутоцрном, тада црном бандом владати још 20 година.

   Не,њему је власт била обавеза према народу Србије, видио је једини српски државник после другог свјетског рата да су сви у врховима политике из Србије страни плаћеници, или говна.

   Повукао се, наравно прије тога направио је велики посао за Србију, толико велики да су сви ментори хистерично тражили од својих жутих, црних и црвених слуга, те осталих сорошевих настрањака да ударе из свих оружја на Коштуницу-читај Србију.

   Ево говна и данас десет година како се повукао ратују са његовом супер национално одговорном политиком, у уста их јебем шкрбава, тачка.

  5. Коштуница је водио одговорну политику док је гурао Србију на Запад.

   Оног момента кад је окренуо плочу, оставио је РС ни тамо ни ‘вамо.

   Није уобзирио да РС не може попут Србије, лако мијењати стране.

  6. Оног момента када је Коштуница одвезао српски брод од Запада отишла је Црна Гора, признато Косово, а у БиХ је покушано укидање ентитетског гласања, основне заштите РС.
   Срећа па је Додик био на власти и то је осујећено.

  1. Шта ти?

   Имаш ли пиздо и о чему мишљење осим накнадне памети и самохвалисања, јебо те Мирсо, исти си он!

 14. С обзиром да је у уторак сједница Предсједништва БиХ очекујем да у понедјељак Шаровић Мехтић и Црнадак напусте СМ чиме би избили уцјењивачке адуте Бакира и Комшића. То би се тумачило као патриотски гест и све би им било опроштено.

  Уколико то не ураде остаће упамћени да нису помогли РС, иако су могли.

  Најјачи Додиков адут на тој сједници је тај што ће АНП који ће Сејдо представити на сједници бити потписан само од предсједника Комисије за НАТО интеграције, са сазнањем да га та иста комисија није никад није усвојила. Другим ријечима, безвиједан папир.

  Други Додиков адут ће бити изборни закон који је такође дио споразума. Додик треба то ставити на дневни ред и то у облику баш онаквом какав је у споразуму, а тиче се легитимитета изабраних представника. Наравно да ће Сејдо то одбити.

  И трећи адут, а о којем мало ко прича, је власт у ФБиХ.

  Само лагано предсједниче, све по закону и процедурама, ућеравај и не вади…

 15. Све ће Симо бити за вас у реду, шта пјениш, Додик свакако једини не може око овог споразума изгубити.

  Сад, да ли ће та игра донијети оно што ја знам да се могло постићи да се другачије радило, то је други пар ципела, о томе ћемо коректно и конкретно кад пропадне необавезни договор,тачка.

 16. Процедуре пријатељу, процедуре…

  НАТО је веома озбиљна организација и веома пази на процедуре.

  Наиме, да би АНП био послат у званичној форми он мора проћи све предвиђене инстанце у БиХ.

  Већ сам написао и линковао да је састав прве инстанце – Комисије за интеграције с НАТО објављен у Сл. листу БиХ крајем 2018.године, баш послије избора на којима је Додик убједљиво побиједио. Треба ли напоменути да су три министра из РС аминовала ту објаву у службеном гласнику?

  Даље, план који је достављен у Предсједништво БиХ нема аутора. Потписао га је само предсједник комисије, а одлуке комисије нема. Нема је зато што је замјеник министра одбране Јеринић урадио патриотски потез и напустио СМ и фактички блокирао њен рад јер није пристао да губитничка страна представља РС (што наравно нису учинили остали из СМ).

  Како нема одлуке комисије не постоји НИ легалан АНП који се може послати у Брисел. А НАТО неће да улази у Комшићеве и Бакирове петљаније.

  А да не помиљем да је прије доласка тог папира на Предсједништво БиХ, он требао бити усвојен на СМ.

  Нису Мирсо, Аган и Црнадак одбили АНП зато што неће у НАТО, него зато што су и они свјесни да такав материјал не постоји јер на те сједнице папир није долазио са мјеста које је за то прописано, а ријеч је о Комисији за НАТО-интеграције.

  Елем, ситуација је следећа:

  Комшић ће АНП ставити на дневни ред и његово слање, Џаферовић ће подржати слање, Додик ће бити против. Додик неће уложити вето јер, правно гледано, документ не постоји, па нема на шта да ослони тај вето.

  У Брисел ће, умјесто АНП отићи (необавезујућа) порука да је Предсједништво 2:1 за слање тог папира, али тог папира неће бити јер га претходно треба усвојити Комисија, па тек онда СМ.

  Ваљда ће неко у НАТО бити паметан и схватити да оно што траже Комшић и Бакир ни теоретски није могуће:
  Траже да неки документ усвоји тијело које они не желе изабрати док то тијело не усвоји тај исти документ.

  То је та сећијашка шизофренија.

 17. Симо,

  ко још око ове приче поштује процедуре, ваљда смо свједоци „процедура“ у Македонији и Хрној Хори.

  Шта рецимо ако се одржи сједница предсједништва, прихвати дневни ред, па се на основу процедуре гласа о овој тачки дневног реда, па онда Додик буде уздржан, ова двојица за и овај неки АНП пошаљу у Брисел „без сагласности Срба“, опет, шта ако Додик гласа против, а не уложи ВЕТО и врати то на НСРС, а они опет гласају за и пошаљу такав АНП у Брисел, поново „без сагласности Срба?“

  Значи, у Брисел би у оба ова случаја био послат овај неки АНП,какав је , такав је, никако не би била послата необавезејућа порука?????

  Иначе, да ми рашчистимо једну ствар због јавности.

  Можда није мудро што ово кажем, изгледа да су сви „НАШИ“, наравно, осим ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ за „протурање“ АНП, али их јебе…………………………………

  Е у томе АЛИ, или у ономе што их јебе и јесте разлика!

  Ми једини смијемо и јасно кажемо да нисмо за овакав начин слања АНП, а јасно кажемо да нисмо априори ни против.

  Ми смо једноставно прије било какве приче у будућем длеловању Бих за подвлачење ЦРТЕ, односно, ПОЛИТИКУ ЧИСТИХ РАЧУНА са федералцима и странцима.

  Нисмо ми никад ни за какав АНП, нити било који војни савез, ЗЕЛЕНИ су програмски за пуну демилитаризацију БиХ, али смо свјесни тренутка у коме живимо, односно бремена времена.

  Због тога гледамо да се коначно, после скоро 24 године од краја рата јасно договоримо, да се договоримо како даље у Дејтонској БиХ, дословце да се договоримо како даље, па и по питању НАТО-а.

  Значи, по нама, да би дошло евентуално до АНП који би сви у БиХ подржали, мора прије тога да дође до историјског договора Српске и Федерације, све то да овјере велике силе и УН, макар се то звао и Дејтон2.

  Зато ја тврдим да је најбоље рјешење за Српску да овај необавезујући споразум пропадне, да се пролонгира АНП, да се хитно, све уз нашу помоћ окупимо сви у Српској.

  Да договоримо како даље по питању унутрашњих ствари, као и да се одреде јасно правци дјеловања према Федерацији и свим интеграцијама дејтонске БиХ.

  После тога да се одреди тим људи за преговоре са федералцима и странцима, тим способних и честитих људи из Српске, тим који ће да има јасне смјернице , али тим коме ниједног појединца неће моћи нико ничим уцијенити.

  Одговорно тврдим да је овај мој приједлог излаз свим „великим српским партијама“ које су због свог вођства упале у замку, тиме заробљавајући и Републику Српску.

  Такође одговорно тврдим да ће Додик, све ако буде довољно широк и прихвати мој приједлог, тим потезом апсолутно амортизовати све ударе на себе, тиме и на Српску, те да ће за пар година, све на основу овог историјског заокрета и резултата на терену, он бити цијењен као српски државник, тачка.

  П.С. Моја јавна препорука Додику је да не иде уопште на предсједништво,тиме да не даје легитимитет овој антисрпској завјери-замци, него да ових дана разговара и преговара, тајно и јавно, све да не буде АНП услов састављања СМ.

  Па ако не буде договора, онда нека сачека истек рока овог необавезујућег споразума. бјеше 6 септембра, те да онда пружи прилику коректним и конкретним ЗЕЛЕНИМ да у његово име разговарамо са свима у Српској.

  Да договоримо свесрски САБОР и припремимо скуп на коме ћемо консензусом донијети документ-стратегију рада и развоја Српске за наредне деценије, стратегију обавезујућу за све политичке партије и институције Српске, односно, стратегију са јасним правцима дјеловања на унутрашњем и спољном плану у наредним годинама и деценијама, тачка.

  1. Није ништа. Додик само тврди пазар.

   Док се тражи повратак надлежности РС је у офанзиви. Чим са тим престанеш креће са миндерлука удар на надлежности РС. И тако укруг.

 18. тачкице,

  дај не сери мајке ти, због чега ти треба ово глупо спиновање и постављање питања самом себи?

  Које курчеве надлежности, кога ви зајебавате, какво ваше враћање надлежности?

  Има само један једини начин како се могу надлежности вратити, све да ментори и хрвати пристану, а да екстремни бошњачки дио политике не смије да одбије такву причу, наравно, о томе се не прича јавно.

  Значи, враћање надлежности не могу постићи сами Миле и његови партнери, не знам на шта да пристану, не може ни опозиција, опет не знам на шта пристану, чак то не могу ни заједно, све да не знам на шта пристану, зна се због чега?

  Све што могу рећи јесте да се та ситуација може под одређеним околностима створити, којим, о томе тек ако баш буде морало.

  Ипак, за сад треба да се одбије-пропадне овај необавезујући споразум и да се писменим и много мање ризичним путем води српска политика у новом времену, управо онако како то ја и моји ЗЕЛЕНИ дуже времена предлажемо.

  Значи, тачно је да се нешто се радикално мора урадити, радикално, али никако несмотрено и популистички, напротив, треба то урадити писмено и супер одговорно.

  Није ово вријеме у којем Српска може бити ничији залог, или таоц, односно, није ово вријеме за авантуристе, популисте, сујетне будале и политичке курветине у српској политици, односно оне који „СЕРУ“ како ће оцијепити Српску, вратити за пар мјесеци надлежности, бла, бла, бла……………………………

  Тачно је једно, ово јесте вријеме које ће одредити јасну државну политику српског народа и Републике Српске за наредних пет деценија, односно вријеме у којем ће морати доћи до рестартовања политике јаких партија и у коме ће доћи до пуног изражаја нови људи, њихово визионарство, искуство и саборност, односно вријеме у коме ће испливати појединци са државничким капацитетом, тачка.

 19. Сваки иоле паметан и поштен православац у БиХ зна како су им вође – својим ранијим јасним изјавама и одлукама да иду у НАТО, ставе своје потписе на то и подрже да уђе у закон, као што је радио СНСД, а онда потпуним политичким преокретом – ставиле јаја у процјеп.

  Јер када једном нешто потпишеш са Западом и даш гаранције, а онда усмено окренеш главу од те обавезе и браниш то ткз. „декларацијом НСРС о неутралности“ – за коју је и Уставни суд РС-а утврдио да нема никакву правну снагу, није закон и као таква никога не обавезује ни на шта – онда си ставио јаја у процјеп и сад се само чека, што би рекли далековиди православци који се припремају за независност и присаједињење с Матицом, повољан геополитички тренутак. Ваља показати Западу да православне вође у БиХ не мисле поштовати што потпишу и да ће – као каква велика свјетска сила која то себи смије дозволити – када изгубе интерес за нечим, само одлучити да више потписано за њих не вриједи. Нису могли бољу поруку послати.

  И Додик, као и цијела партија коју он посједује, као и све приватне ентитетске институције којима управља, морају играти ту игру којом продужују опстанак на власти. Само конфротација, србовање и намигивање Русији то засад омогућују.

  Бит ће занимљиво пратити будућа политичка копрцања, правдања и завртање јаја поштеном православном народу у БиХ. Али да имаш таквог вођу, мораш се жртвовати…

  1. Ех када би НАТО био организација која испуњава жеље сарајстанских сећијаша…

   Амбасадори САД и ВБ су позвали Сејду да га пропитају како мисли обезбиједити законску процедуру јер како Осман каже, Запад држи до принципа, а један од главних западних принципа је да ништа не може мимо процедура. НАТО је превише озбиљна организација да би направила тако очите пропусте о којима говори и Зекеријах Осмић (вјероватно је рпије тога прочитао мој коментар на Фронталу). Осмић још говори и о томе да овом плану о којем би се требало гласати у септембру истиче рок. Зар заиста неко мисли да ће се било која оубиљна организација бавити плановима који су прављени за прошло вријеме.
   Овај план о којем се прича је план за период до септембра 2019.године.

   https://www.klix.ba/vijesti/bih/nelson-i-field-idu-komsicu-u-predsjednistvo-bih-snazan-poticaj-za-anp-i-pritisak-na-dodika/190818026

   https://www.face.ba/face-tv/vjestnik-7u7/osmic-nece-biti-usvojen-anp-dodik-laze-covic-supljira-a-bakir-previse-obecava/26421

  2. Ови са миндерлука заборављају да је за НАТО много битнија Србија и да им ни у сну не пада на памет да због усраних фотеља Мирсе, Пиздића и Агана не желе правити аматерске грешке.

   Прије ће бити да ће бити рибања јер је вјероватно Бакир потрчао и похвалио се овим амбасадорима да ће Додик порписати.
   Ја вјерујем да му је то Додик и обећао да га зајебе…

 20. Ма оно би као било лакше Србију у НАТО, све ако Срби из БиХ пристану, то је њима због јавности.

  Ја лично мислим , све кад би ми Срби овјде пристали да БиХ уђе у НАТО, то ништа неће олакшати НАТО лобистима у Србији, напротив, само ће бити много, много јача реакција Русије.

  Иначе, чињеница је чињеница, БиХ је под НАТО контролом већ од 1992 године и биће док НАТО постоји, тако да ово дречање-условљавање федералаца на АНП је у ствари наставак исцрпљивања Српксе свим средствима.

  Зато ја и ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ предлажемо подвлачење ЦРТЕ и свесрспски сабор,иначе, АНП није приоритет приоритета за НАТО, нигдје се њима не жури, они јесу овдје скоро три деценије и јесу стварни владари у БиХ.

  Оно на чему хоћу да поентирам јесте чињеница да данас никако не смијемо пристати олако на АНП,ко на то данас пристане, био би највећи послератни издајник српског народа, али после свесрпског САБОРА, то је већ други пар ципела, тада би АНП потенцијално могао бити бити много, много јако „политичко оружје“ у рукама Републике Српске, тачка.

  1. https://amp-usatoday-com.cdn.ampproject.org/v/s/amp.usatoday.com/amp/2044962001?amp_js_v=a2&amp_gsa=1&usqp=mq331AQEKAFwAQ%3D%3D#aoh=15662142346185&amp_ct=1566214291799&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%3A%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.usatoday.com%2Fstory%2Fnews%2Fworld%2F2019%2F08%2F18%2Firan-gibraltar-refuses-us-request-hold-iranian-oil-tanker%2F2044962001%2F

   Svi svjetski mediji su prenijeli vijest da se Gibraltar „popisao“ po USA, tako da ne znam o kojoj jeftinoj propagandi Srbalja govoris? Bez obzira sto se radi o britanskom teritoriju vijest je takva da ce je svaki prosjecan konzument protumaciti kao „pisanje“ po USA, sto se, priznaces, nije moglo desiti do nekoliko godina unazad?
   NATO je ba izdisaju, sto ti, Mladen, Vaskovic, Mektic i ostali klovnovi, ne mozete ili ne zelite da shvatite.
   Vjerovatno ces krenuti da se branis u smislu kakve veze ima ova vijest sa NATO-om, ali ima Simka, ima, i to ne samo simbolicne.
   Nu, kada krenes citati i citirati svjetske medije umjesto indexa (mada cisto sumnjam da si za to sposoban) mozemo nastaviti.

  2. I poturice su birvaktile imale vise smisla za geopoliticke procese i moralnog ponosa od vas ponatovica. To sta radite je kao zagovaranje poturcavanja ali u 19. vijeku.

  3. Јел’ ти то покушаваш убиједити српско пучанство да се та одлука донијела на Гибралтару, а не у Лондону?

   Још да нас покушаш убиједити да је Лондон супротно мислио од онога што је Гибралар урадио, тек би онда био шега.

  4. Da li ti mozes da shvatis kako medju svjetskim stanovnistvom odjekuje vijest, objavljena u svim svjetskim medijima, da se Gibraltar suprotstavio USA? Ne ulazeci u nacin donosenja odluke i ko stoji iza nje. Na stranu pokusaj tvog spinovanja da se radi o propagandi Srbalja.

  5. Ма како нећу схватити?!

   Ево, због овога само што САД и Гибралтар нису заратили.

   Због тога је Комшић данас сазвао састанак са америчким и британским амбасадором да покуша да ријеши тај спор.

   Уопште не сумњам да велики проценат становништва вјерује да је Гибралтар без консултација са Лондоном донио такву одлуку.

   Али мораш признати да постоји и велики број људи који знају о чему се ради.

   Де ти сад разлучи шта је боље за Србе, да знају право стање или да повјерује у бајку о пркосном Гибралтару.

  6. Ето видиш како су за Запад битне процедуре:

   “The European sanctions regime against Iran, which is applicable in Gibraltar, is much narrower than that applicable in the U.S.,“ said the statement from Gibraltar, a British territory.“

   “The Gibraltar government noted that the Revolutionary Guard is not a designated foreign terrorist organization in Gibraltar, the U.K. or in most of the EU generally, unlike in the U.S.“

   Елем, упркос савезништву УСА и УК принципи налажу да санкције које Америка проводи према Ирану не обавезују ЕУ јер ЕУ има много блажи режим санкција.

   Ко зна читати између редова вјероватно је схватио да је Гибралтар показна вјежба за један много већи проблем који Британија има са Брекситом, а то је копнена граница са Ирском. Наиме, Британија има двије копнене границе са ЕУ, Гибралтар и Сјеверна Ирска.
   Е то је одговор зашто су у текућој полемици око АНП, Њемачка, Француска и остале земље ЕУ које су и чланице НАТО, ћутљиве.

   Свима је јасно да се ради о призвођењу кризе у Европи од стране оних који излазе из ЕУ и оних којима одговара тај излазак (САД, Русија и Турска).

   Свима је то јасно осим балилуку и телалуку.

   Балилуку није јасно да ово што они раде од БиХ праве европску Сирију. Балилук не размишља како је могуће да се за седам година рата у Сирији никад није десило да Американци ударе на Русе, Руси на Турке, Турци на Русе (осим оног инцидента са авионом) иако тамо сви подржавају различите стране. Американци Курде, Руси Асада, Турци суните…

   Телалуку ништа није јасно, само је битно да Мирсо и Аган остану министри.

   Балијска мржња према РС је толика да, иако виде да су само играчка у рукама Британаца, пристају да иду чак дотле да се помиње и рат. А нису ни свјесни да би тек тада најебали.

   Другим ријечима, Џонсон поручује Меркеловој и Макрону:“Будете ли пуно срали ми имамо начин да изазовемо рат у срцу Европе. За то су нам се добровољно јавили добри Бошњани, најмирољубивији народ на свијету.

   Међутим, оног момента када Британци остваре свој циљ одједном ће кренути “пљиз хелп“, “ђеносајд“ … Сјетити се Алепа.

   Што би рекли, у срцу Босна у глави фосна.

   https://amp-usatoday-com.cdn.ampproject.org/v/s/amp.usatoday.com/amp/2044962001?usqp=mq331AQEKAFwAQ%3D%3D&amp_js_v=0.1#aoh=15662142346185&amp_ct=1566214291799&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=Извор%3A%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.usatoday.com%2Fstory%2Fnews%2Fworld%2F2019%2F08%2F18%2Firan-gibraltar-refuses-us-request-hold-iranian-oil-tanker%2F2044962001%2F

 21. А то је то!

  Овдје се читаво вријеме говори о „ANP“-„U“ а не о „APN“-у!!!

  Тако је неки дан узвикнуо „велики баја“ , ударивши се по челу.
  Срушили су се сви његови , валжни , дјечачки снови. Он је чекао дан када ће , свом „дашку вјетра са Балкана“ , тетка Лили Мадлен купити дуго сањани „APN-4“. И ништа није требао урадити него само потписати некакву „MAP“-„U“. Или можда само „споменар“ са заједничким фотографијама?
  Е , да је „баја“ бар читао стрипове , када већ није књиге , знао би да када потпишеш уговор са ђаволом …
  Ништа од APN-ца. Ништа од снова да ће млађахни „баја“ јурити „моторчином“ и дизати прашину по Бакинцима док му комшије псују … (свако по властитом избору).
  Шта си прашио „велики баја“ , прашио си. Сада је ђаво дошао да наплати потписано. Назад нема. Испред је тврдо. Не помажу ни Вук , ни деминутив. Не помаже ни Коштуница , ни пецарош а , Бога ми ни Simon K. Rooster.
  Када потпишеш западу папир , мораш да поштујеш. Ако не поштујеш … . Ма и ако поштујеш , проћи ћеш као „индијанци“. Морати ћеш у резерват гдје ћеш добити ћебад заражену „богињама“ и „ватрену воду“ од које се губи вид а послије и оно мало мозга што је преостало. И онда ћеш , тако слијеп и туп причати својим унуцима (и осталој мусавој дјеци као и својим слијепим и отупјелим сљедбеницима) да су те зајебали : твоја мила тетка Лили Мадлен и они што те возаше носачима авиона. Возаше те мало Медитераном а неки мало и Међугорјем. Говорити ћеш како су ти обећали све а отели су ти све. Рећи ћеш да су , проклетиње , отеле и оних килограм злата од твог унука. Говирити ћеш да су они побили све бизоне на фарми у Новој Тополи , да су отели све изворе и ријеке. Да су запарложили поља и по њима посијали амброзију. Да су уништили све за шта си се скупа са њима борио и да ти не преостаје ништа друго већ само „вјечна ловишта“.
  Ал’ , зајеб’о си се „вел’качки баја“. Не можеш ти ни у „вјечна ловишта“!
  Не примају ни тамо оне који са ђаволом „тикве саде“.

  1. Топло ти препоручујен каквог хећима за мозак. Можда још није јасно.

 22. Мирсо је, не чекајући формални исход састанка, већ оптужио Додика да је кривац за пропаст договора, тј. за Мирсу је кривац легално и легитимно изабрани српски члан Предсједништва БиХ.

  Мирсо у свом подаништви баљезга и о некаквој Комшићевој шаргарепи, ко бива, има Комшић и мач, али он као мирољубив и позитиван лик овај пут нуди шаргарепу.

  Мирсо што си се усплахирио, остаћеш министар…

  http://www.rtvbn.com/3962874/ni-sargarepa-od-komsica-nece-biti-dovoljna

  1. А ја сам још Додику рекао да уторком ништа не ваља почињати.
   Изгледа да је то превагнуло.

 23. Није још готово, прво није истекао сам рок овог по српски народ и Републику Српску лошег споразума, доброг једино по владајућу већину у Српској, друго, ја не вјерујем ни у тај рок,напротив.

  Нека се сјете овог мог коментара они који ће и после нове године слушати приче о историјском састанку тројке, двојке, шесторке, петорке………………., све обзиром да знам о каквим људима, каквим ширим и ужим интересима, као и каквим (не) политикама се ради.

  Значи, свака прогноза по питању(не)договора тројке је несигурна, зато могу са сигурношћу најавити да ће као одраз јединствене и досљедне политике ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ покренути иницијативу и велику кампању за одржавање првог свесрпског САБОРА у Палама ове јесени, тачка.

  1. “Значи, свака прогноза по питању(не)договора тројке је несигурна, зато могу са сигурношћу најавити да ће као одраз јединствене и досљедне политике ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ покренути иницијативу и велику кампању за одржавање првог свесрпског САБОРА у Палама ове јесени, тачка.“

   Хоћу ли и ја добити позив?

   Не можеш оспорити мој и утицај на свјецка збивања.

   Јест да имам мало необичан начин наступа, али моја идеја да кажем Додику да не ваља ништа почињати уторком имала је кључни ефекат на Додикову одлуку по питању АНП и НАТО, а утицај на НАТО има велики свјетски геостратешки домет.

   Што би рекли, Симо одлучује и Симе се пита, какав ти.

   У поређењу са мном ти си керов курац!

   Зар не заслужујем позив на свесрпски сабор на Палама?

  2. Зелени смраду,

   нема већег свесрпског сабора од избора у РС.

   Зар српски народ Републике Српске на изборима није рекао ко треба да га представља у Сарајеву?

   Која сте ви говна …

  3. Зелени смраду,

   зар није логично да они који данас заузимају српске позиције у СМ истог момента напусте те позиције и избију Комшићу и Изетбеговићу уцјењивачки потенцијал?

   Зар мислиш да народ не види због чијих фотеља и интереса Звиздић користи мјесеце и мјесеце, а можда и године мандата, које би требао да користе они које је изабрао српски народ?

   На следећим изборима нећете прећи ни цензус, па ћу ја и мени слични морати у опозицију Додику.

 24. Хећим?
  То би био врач?
  Лијепо бих молио да ми препоручите врача који је прегледао „вел’качког бају“.
  Онога који је утврдио да исти има озбиљне душевне проблеме као посљедицу претрпљеног ПТСП-а. Грађани Р.С. па и ја са њима свакодневно доживљавамо трауме и стресове због његових дуевних сметњи па , сходно томе , сви имамо ПТСП.
  Истекао рок?
  Рок истиче тек када „дебела дама отпјева“ своју „дионицу“.
  Да ли је дебела дама отпјевала ili još uvjek pjeva?

 25. Још овај коментар и нећу више на овом посту (осим ако се зелени смрад не укључи):

  Када је прије мјесец или нешто више Додик покренуо витални национални интерес због Пељешког моста многи су се запитали какве везе то има са Србима и РС.

  Додик је као далековидан политичар схватио да ће му заштита виталног националног интереса путем НСРС бити главно одбрамбено оружје против унитариста.

  Тадашње успјешно гласање је било опомена која је данас дала резултат.

  Миле Додик се свакодневно доказује као једини зрео српски политичар у БиХ.

  Надам се да ми је опростио што сам га скоро, у афекту, назвао Рудоњом.

  Кад реално сагледам, док се припремам на Кочићев збор, то ми сада дође као комплимент Мили.

  Е јест’и’ разбуц’о!

 26. Не , ти сигурно нећеш добити позивницу, не знамо ти адресу !?

  Иначе, национално супер одговорна политика од првог дана дјеловања, авангардна идеја, идеологија и програм, нукаљан образ и мишљење са ставом по сваком питању, те коректно понашање на политичкој сцени, ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ даје за право д апокрене иницијативу за организовања ПРВОГ СВЕСРПСКОГ САБОРА.

  Наша позивница, све са јасним планом рада, од оснивања СНС-СРПСКОГ НАРОДНОГ САБОРА, до доношења декларације о стратешком дјеловању за наредне деценије, те будућег обавезујућег понашања свих у Српској биће послата свим релевантним институцијама и угледним појединцима-доказаним патриотама из Српске.

  Наравно да ће на САБОРУ бити и гости из Србије, прије свега представник светог СИНОДА и представници САНУ, представник владе Србије, те низ угледних интелектуалаца и доказаних српских патриота.

  Екслузива је да ће један поред другог сједити једини српски државник после другог свјетског рата, господин Војислав Коштуница, потенцијални државници Милорад Додик, Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Марко Павић.

  П.С. Нека ми не замјере они непоменути, поготово лидери пар партија, показаће њихово понашање и прихватање нормалних и спасоносних рјешења које ће САБОР понудити, да ли они заслужују да се за њих каже да имају државотворни капацитет, у осталом као што ће то тада и после САБОРА морати доказати сви водећи људи из полтичких партија Српске, од Додика и Шаровића, па до Николе Лазаревића, тачка.

  1. Хоће ли на СССабору бити оне новинарке Мађарице што си од ње тражио пичке?
   Да се Коштуница омрси…

 27. Симо,

  могао би једном бити поштен па јавно признати да се нажалост много чега лоше дешава у Српској политици, привреди и друштву у цјелини.

  Сваке године нас стижу све гори и гори проблеми, управо онако како сам ја овдје годинама упозоравао, те јавно нудио јако једноставна и конкретна рјешења по свим питањима живота и рада.

  Е сад не може другачије него да одржи добро припремљен САБОР, да се тамо тај припремљени материјал добро изанализира, евентуално коригује и у виду декларације усвоји, све са јасним и обавезујућим смјерницама.

  То овај историјски моменат налаже, српско саборовање са обавезујућим правцима дјеловања на свим пољима и обавезујућим начином понашања у будућем времену, јесте право и конкретно рјешење, односно једини сигуран пут опстанка и убрзаног развоја Републике Српске, ма ко то саборовање предлагао.

  Иначе, видим да ти је криво што коректни и конкретни ЗЕЛЕНИ имају свој СТАВ и нуде спасоносна рјешења, те што дођоше до позиције када као дугогодишња национално одговорна и неукаљана прича, данас са правом нуде свима у Српској саборност, компромис и консензус око свих национално битних питања.

  Надам се да ће Додик овог пута видјети даље, те да ће прихватити приједлог искрених и према свима добронамјерних, али нимало наивних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ,тачка.

  1. Гњурац,

   с обзиром да ме нећеш позвати да будем делегат на сабору, задржавам право да те приупитам по којем си ти основу мјеродаван да бираш ко море, а ко немере бити делегат?

   Исти си Бакир. Он би да бира ко ће представљати српски народ, а ти би да бираш ко је достојан да дође на ССН Сабор?

   Што се мене тиче, ја и даље мислим да су избори најрепрезентативнији народни сабор, а ти, Мирсо, Аган и остала екипа која то не признаје,попушите Сими курац! ТАЧКА!

 28. Јесам обећао да нећу више коментарисати под условом да се зелени смрад не огласи, кад он клизећи!?

  Организује ССН Сабор.

  И док су балилук и телалук очекивали распеће Миле Додика, дође вијест о паду талијанске владе.

  Шта рећи, коју послуку порати!?

 29. Симо, ко каже да ћу ја и ЗЕЛЕНИ бирати ко ће бити присутан на САБОРУ.

  Ту пикантерију како ће се бирати „делегати“ САБОРА, наравно да нећу рећи, али нека буде сигуран свако да ће то бити тако осмишљено, културно и џентлменски одрађено, да нико ко је битан неће бити заобиђен, од политике, до свих државних институција, Цркве, удружења грађана, медија, угледних интелектуалаца-доказаних патриота, као и заслужних људи за стварање Републике Српске, напротив.

  Што се тиче избора, слажем се да су најрепрезентативнији изабрани представници народа, зато ће на САБОРУ присуствовати представници свих партија које имају изабране представнике на репубичком, локалном и „државном нивоу“, тачка.

  1. Зваћеш и ове локално изабране!?

   Хоће ли се ноћивати?
   Имају лу Пале довољно кревета за делегате?

   Хоћеш ли звати газда-Дану и Шикуљка?

   Хоћеш ли звати напаћеног и рањеног српског борца С. Пухала?

   Хоћеш ли звати Фурунџију?

   А Шешеља?

   Даницу Д.?

   Војводу Којовића?

   Миломира Марића и екипу?

   Симу Ороза (адреса позната редакцији Фронтала)?

 30. Не Симо, ми не зовемо на САБОР, ЗЕЛЕНИ су иницијатор одржавања САБОРА.

  Значи, од координационог тима САБОРА, тима који ће ускоро формирати представници власти и опозиције, те представници институција и Борачке организације зависи ко ће бити позван, наш је приједлог да учеснике пошаљу све партије које имају на било ком нивоу изабране представнике.

  Дане је национално одговоран, њему је ту мјесто по два основа, као човјеку који је власник патриотског српског медија и интелектуалца који би по мени требао радити у комисији која ће сабору изнијети приједлоге везано за употребу ћирилице и друга питања важна за очување индентитета српског народа.

  Значи, број учесника није лимитиран, биће отприлике стотињак „делегата“, плус гости, кревета има, конференцијска сала задовољава тражене услове, САБОР ће се одржати викендом, трајаће два дана и за све учеснике је ГРАТИС.

  Па моје Пале је мјесто одржавања овог даће Бог историјског српског саборовања.
  Домаћин су ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, ваљда је ред да обезбједимо сву логистику координационом тиму који ће радити на припреми САБОРА, као и да саме трошкове ПРВОГ СВЕСРПСКОГ САБОРОВАЊА обезбједе домаћини,значи, то је за мене и ЗЕЛЕНЕ питање части, тачка.

  1. Јебеш то, хоћу ли ја добити позив (адреса позната Фронталу)?

 31. Фронтал има законску обавезу да штити личне податке његових регистрованих коментатора, што наравно ти и такви обилато користите да би се бавили ботовањем.

  Мада нисам сигуран Симо да ти је емал који си користио при регистрацији прави, много их има лажних, зар не?

  Иначе, знам да се зајебаваш, али ево, мој си гост на САБОРУ ако се јавиш лично, ја никад ријеч нисам погазио, тачка.

 32. Simo, je li ti namjerno izvrces tudje komentare u pokusaju da „nadjebes“ sagovornika ili si prirodno glup? Ko je govorio o heroizmu Gibraltara? Ja sam samo istakao vijest koja je objavljena u svim svjetskim medijima (za koju ti na osnovu indexa zakljuci da je propaganda Srbalja) a cije reperkusije se mogu i tumace kao „pisanje“ po USA.
  Kakav sabor? Mogu li i ja doci?

 33. Шта је Симо, забранили даљу причу, или…….?

  Поручио сам данас Милу да смо ових дана кренули са причом око иницијативе за одржавање свесрпског Сабора у Палама на јесен.

  За сваки случај нека зна, откуд знам да ли је то он видио на Фронталу РС, порталу који од прије мјесец дана због мене чита, или да није видио опширне коментаре РИБАРА на БН?

  Знајући његове савјетнике, кад би икако могли они би ту причу прећутали, ипак мислим да су му рекли, јер прекратак је рок да прећуте па се огребу о туђу идеју.

  Наиме, за пар дана иде конференција за штампу ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ,значи, креће иницијатива и шаље се званично писмо свим партијама, институцијама ,Цркви, удружењима грађана и угледним појединцима, тачка.

 34. Анализа,или вето на твоје баљезгање, а Симо?

  Видиш како изгледа кад се неко бави озбиљно народним пословима, односно, кад се не бавиш полтиканством, него годинама имаш јасан СТАВ, држиш се своје идеје, идеологије и програма, све промишљајући о судбини Српске и српског народа десетине година унапријед.

  Веома ово незгодно, са једне стране одговара, са друге не, збначи, нити одбити, нити прихватити, дословце, „шта рећи, ко послуку порати“, зар није тако?

 35. Ово је веома, веома озбиљна прича, Фронтал је најозбиљнији српски портал, значи, кад се ствари око виталног националног интереса српског народа потегну, о њима писмени требају нешто паметно и добронамјерно коментарисати, или паметно ћутати.

  Наравно, то се не односи на пар тупаџија са Фронтала, нажалост то контролисати не можеш,регистровани мајмуни, шта да се ради?

  Иначе, по сваку цијену такве будале „хоће нешто за дневник да изјаве“, што рекао виљушка у „Лепа села, лепо горе“, они би да некоме нешто покажу отац их јебо сељачки, нема везе колико тона има та њихова глупост, тачка.

 36. Неважно је гдје би такви волили да је Ниџо, важно је шта је Ниџо до сада радио кроз живот, шта је све овдје објавио, са колико је то пажње читано и колико коментарисано?

  Исто као што је важно како се од првог дана у политици понашао као предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и како су се панашали сами ЗЕЛЕНИ?

  Зашто је то важно?

  Па управо због тога што су ЗЕЛЕНИ једина свијетла тачка политике Републике Српске, што су увијек национално одговорно причали и радили, све поштујући друге политичке партије и све институције у Српској.

  Зато данас можемо свијетла образа покренути иницијативу за ПРВИ СВЕРПСКИ САБОР и покренули смо је, сметало то коме,или не, САБОРА ће сигурно бити, тачка.

  1. Кад је сабор?

   Који су критеријуми за позив?

   Хоће ли бити позвани и они који су за НАТО, монархију, децентракилацију, права сексуалних мањина, аутономују Шумадије и Источне Херцеговине?

 37. САБОРА ће бити, ко ће све учествовати и одлучивати, а ко бити само гост, одлучиће иницијативни одбор за сазивање САБОРА, или координациони тим, свеједно како сте то тијело буде звало.

  У њему ће се свакако наћи представници кључних партија позиције и опозиције,удружења грађана- борачке организације и још неких републичких савеза са великим бројем чланова,АНУРСА, СЕНАТА, Универзитета, Цркве медија,…………………..

  Да Симо, на унапријед добро припремљеном САБОРУ ће бити приче како даље у наредним деценијама па и о европским интеграцијама и АНП-у.

  Иначе, биће ту приче о очувању српског индентитета, о привреди, образовању, односима унутар Српске, са Федерацијом, односима са Србијом, са земљама регије и ЕУ, о младим, демографији, хитним мјерама за очување села, забрани отуђења државне и приватне имовине страним лицима, ма о свему, па наравно и ССП-у, односно агенди коју је потписала наша влада, наравно,тако да ће неизбјежно бити приче и о АНП-у.

  Из те писмене саборне српске приче ће проистећи декларација са смјерницама- односно, морално обавезујућим понашањем сваке институције и појединца који ради послове у име народа и грађана Републике Српске.

  Доношење те декларације ће вјероватно сметати неким, да ли због сујете, или због ментора, неважно, претпостављам да ће такви покушати минирати САБОР, али у томе 100% неће успјети, напротив, само ће се офирати и сами себе елиминисати из српске политике за сва времена.

  П.С. Само ће политички дилетант рећи да ће прихватање АНП-а елиминисати неког српског политичара и партију из политике, то ни близу није истина.
  Права истина је да ће однос према ПРВОМ СВЕСРПСКОМ САБОРУ показати ко је вјера, а ко невјера у српској политици,тачка.

  1. Ajd ne seri što reče DRUG ČLAN svojevremeno.
   Ti si ga i upropastio i još ste pride otjerali sve sa frontala.

 38. Симо,

  да те питам, да ли теби смета организовање САБОРА на којем ће све што вриједи у српском народу на саборан начин донијети декларацију о будућем дјеловању, или ти смета што су иницијатор,вјероватно и само добар домаћин, никако организатор САБОРА, неукаљани, национално одговорни и коректни ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ?

  Да можда није грешка ХНС- хрватски народни сабор?

  Нисам ја крив што смо ми једина политичка опција којој на ријеч вјерују и позиција и опозиција, па стога једини можемо покренути ту иницијативу.

  САБОР је потребан, народ тражи слогу по кључним питањима за Републику Српску, сад, да то покрене неко од два супростављена блока, други би свакако то одбили, што је потпуно логично, управо зато што би организатори САБОРА,било да су позиција, или опозиција, дебело профитирали на тзв. рејтингу код народа.

  Овако нико изгубити не може, САБОР ће иницирати авангардни и хумани ЗЕЛЕНИ, а организовати честити људи из важних партија, институција и удружења грађана, тако да се нико из два блока неће осјећати изигран, напротив.

  Иначе, ја не вјерујем да та идеја и прича смета Додику, ни Шаровићу, ни Бореновићу, ни Павићу, ни Митрополији, ни академицима, ни борачкој организацији……………………

  Такође знам да ова наша иницијатива и одржавање САБОРА скида велики терет са леђа- амортизује притиске на све кључне партије и појединце, односно, да им као изабраним српским народним представницима и носиоцима одговорних функција, увелико олакшава доношење будућих кључних одлука по питању опстанка и развоја Републике Српске, тачка.

 39. Може свесрпски Сабор, али само ако буде Додиков Сабор, као што је његова Скупштина, РТВ, Влада, Сенат, итд. Иначе пишај ту издајничку причу коју би финансирали Британци, позеленице и српски геј лоби…

 40. Шта си ти Османе мајке ти сад овдје рекао, те додиков сабор, те британци, те позелениће и српски геј лоби?

  Иначе, не бих да о овоме расправљам, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ ће званично покренути иницијативу за одржавање САБОРА , то је наше право и обавеза као партије која је организована да народу понуди спасоносни програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, као и нови начин понашања и размишљања, како српског народа, тако и свих грађана Републике Српске, па и БиХ, тачка.

 41. Nikola, tebi je jedini spas da tvoje tekstove umjesto DRUGA ČLANA počne čitati Slobodan Vasković.
  Vjerovatno si pročitao njegov tekst o „krađi novčanika“ senatoru Republike Srpske.
  Zna i on da nije tako ali jebe režim u mozak.
  Zato i kažem da imaš šansu samo kod Vaskovića.
  Predstavi te kao žrtvu režima, vizionara, humanistu i spasitelja kojeg Simo-režimski otvoreno hoće da strpa u ludnicu jer DRUG ČLAN sada sluša tebe a ne Simu sa frontala.
  Jedino mi nije jasno jesi li ti režimski :
  1. DRUG Boban
  2. Šuntavilo
  3. Minela
  Koliko se nudiš režimu i na šta sve pristaješ rekao bi da si Minela.
  https://youtu.be/MOKEj18bbm0
  Vaskoviću, pokrenu jedan kratki serijal nadrealnih tekstova o Nikolinoj borbi za bolje sutra Republike Srpske.

Оставите одговор