МАПни ме, МАПни (или како сви имају интерес сем Срба)

Будући да је договор о формирању Савјета министара био најављиван за септембар, славодобитна објава почетком августа поприлично је изненадила све оне који су очекивали да су политичари из Дејтонке отишли на љетњи распуст.

недеља, август 11, 2019 / 11:55

Човић, Изетбеговић и Додик су 5. августа, док су остали изнова прзнили исте изјаве о свом виђењу етничког чишћења у тзв. Олуји, објавили да су договорили формирање Савјета министара и принципе за формирање власти на нивоу БиХ. И да ће се то десити у року од мјесец дана.

Поново је улогу човјека који спаја добио Ларс Гунар Вигемарк, поклисар ЕУ који је исто друштво спојио и када је било потребно направити већину која је изгласала повећање акциза у БиХ.

Кога брига за Вигемарком, шта ћемо за НАТО?

Упадљиво је било да су медији у Српској сав фокус бацили на то да убиједе јавност да од уласка у НАТО нема ништа. Посебно они под контролом власти.

Како наводи ФЕНА, у 12 принципа око којих се слаже нова власт, налази се оквир за даљу сарадњу у вези с наставком НАТО пута БиХ, те деблокаду рада Парламентарне скупштине БиХ и формирање новог сазива Савјета министара БиХ у наредних 30 дана.

У трећој тачки споразума договорено је да БиХ настави пут ка НАТО, без прејудицирања будућих одлука у вези са чланством. Наглашено је да ће се по питању НАТО пута наставити сарадња и продубљавање односа с НАТО савезом уз поштовање Устава и ранијих одлука Предсједништва и Савјета министара.

Дакле, у питању је ништа ново. Бар што нисмо виђали годинама уназад. Ка НАТО се иде, али се улазак не планира, што је наравно прича за малу дјецу. Сваки корак ка НАТО је могућност мање да се тај процес заустави. Изетбеговић је констатовао да ће у наредне три године НАТО пут бити успорен, али да то и даље остају преузете обавезе на које обавезују закони и устав.

Од Радмановића до СРС и ДНС

Ана Тришић Бабић (данас савјетница Милорада Додика) и њен став о НАТО

Формални захтјев за МАП предат је још 2009. године, а потписао га је тадашњи предсједавајући предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, високи функционер СНСД. (Све то је било у складу са раније прихваћеном реформом одбране, за коју су гласали и СДС и СНСД, што је била апсолутна већина у НСРС, док су против били тада и данас маргинални СРС и ДНС, који је на путу да то опет постане.)

Годинама се чекао одговор са друге стране, а као формални проблем навођен је изостанак договора око укњижавања војно перспективне имовине. Иако је то представљано као главни преостали услов, до рјешавања није дошло.

Крајем 2018. на састанку министара спољних послова земаља НАТО у Бриселу, БиХ је дато зелено свјетло за МАП, што у вријеме након избора постаје нови камен спотицања за формирање власти.

Благослов НАТО: Умјесто војне имовине, подијелили фотеље

У читавој епопеји формирања власти најважније је споменути да је још у априлу, након састанка предсједника три странке говорено о томе да коначног договора нема, али да је договорена расподјела министарских ресора. Чињеница да се дијеле мјеста у власти, а да нема кључног договора, довољно казује о томе колико је сва атмосфера општег застоја вјештачка и на климавим ногама.

МАП и АНП – Звиздић или Изетбеговић?

Као главни услов формирања власти муслиманска страна је поставила прихватање тзв. Годишњег националног плана, који је оквир за спровођење Акционог плана за чланство у НАТО (МАП). Додик је почео да гради причу да од уласка у НАТО нема ништа, иако су кадрови које је постављао у Сарајеву, годинама радили на процедурама које воде ка чланству у тој организацији.

Положаји су заузети на линији, за и против АНП (годишњи план). Међутим, иза затворених врата, ствари нису биле ни изблиза тако непомирљиве како је дјеловало из изјава које се дају медијима.

Према тврдњама Фронталових извора блиских хрватској делегацији, Додик је још раније прихватио потписивање АНП (уз неке мање измјене), али да то уради нови Савјет министара, те да нови министар одбране, који по договору треба доћи из квоте која припада СДА, буде тај који успоставља нове договоре са Бриселом. Изетбеговић се тада извлачи на то да не може пристати без договора са остатком СДА. Након паузе и разговора, враћа се са коначним ставом, да се АНП мора потписати у актуелном сазиву, па тек онда формирати нова власт.

Од тада су се умножила нагађања да снажна фракција СДА предвођена Звиздићем минира договор, да би направила што бољу позицију за септембарски изборни сабор у странци, на коме би Звиздић покушао смијенити Изетбеговића.

Избор Беговата СДА

Са друге стране, СНСД се одлучио за бојкот Дома народа ПСБиХ, у коме су захваљујући СДА у НСРС добили четвртог делегата, што је довољно за апсолутну контролу, а заузврат нису правили проблем у устоличавању Изетбеговића на мјесто предсједавајућег тог дома.

Истовремено је до врхунца кориштена теорија о томе да би се нови Савјет министара могао правити са СДС, а да се мјесто предсједавајућег понуди новом предсједнику те странке, Мирку Шаровићу.

Ово је прилично сложена операција, која би захтјевала наговарање ХДЗ да све то прихвати, вјероватно подмазивање неког из двојца Нешић и Галић (делегата ДНС и СП), како би српска компонента у тој већини изгледала озбиљније, те сталан рад под притиском да многе ваше одлуке не могу проћи Дом народа који контролише СНСД.

Тешко је рећи на којој од ових тачака је запело, али договор долази у вријеме кад је Звиздић упао у правни процјеп, јер је истовремено био предсједавајући Савјета министара у техничком мандату, а по ротацији у новом мандату је требао да засједне на мјесто предсједавајућег Парламентарне скупштине. Тако да би се могло ишчитати да је СДА беговат (снажна структура локалних СДА моћника која заправо управља странком) прихватио да је и у наредном периоду Бакир идеална особа за “тотем” на челу странке, који неће имати довољно снаге да им се петља у локалне шеме.

ХДЗ жели нови Изборни закон, СДА хоће НАТО, док СНСД искључиво захтијева фотеље

На крају, треба подсјетити да је за ХДЗ у овим преговорима било кључно да добију сагласност за измјену Изборног закона, СДА је поставила као услов НАТО пут, док СНСД није имао других услова сем да засједне у фотеље, што би по њима била гаранција “одбране српских интереса”.

СНСД је уз раније предвиђеног предсједсједавајућег Савјета министара прихватио три министарства – спољне трговине и економских односа, комуникација и транспорта, те за људска права и избјеглице, с тим да ће један од тих кандидата бити из реда осталих.

Групи око СДА припада министарство иностраних послова, безбједности, и министарство одбране, док ће ХДЗ и даље задржати министарство финансија и трезора, те правде, а добиће и Министарство цивилних послова и комуникација. Уз то, групи око СДА припадају четири замјеничка мјеста у министарствима, а по три ХДЗ и СНСД.

Овдје је од чињенице да БиХ каква јесте ником није по вољи, јаснија само она да остала два народа имају своје статешке интересе, док је српски заробљен у оквире партијског. Готово па једнопартијског и парадржавног.

Пошто се ни опозиција не понаша суштински другачије, тешко да се из ове несреће и неслободе у условима стране окупације, може изаћи повећаним притиском интелектуалуалне елите, медијске гилде или невладиних организација. Они су су, ако уопште постоје, ако не под контролом власти, а онда потпуно на страни окупатора.

Исти они који су се умијешали у грађански рат 1995. године на страни против Срба, данас финансирају и контролишу НВО сектор у потпуности, док им се СНСД, који су два пута довели на власт, отима искључиво јер су се страни завојевачи отворено мијешали у изборни процес, са намјером да их замјени другима.52 КОМЕНТАРА

 1. Тек сад прочитах текст.

  Добрих пар запажања, у ствари, да поједноставимо, у ових бјеше 12 (не)приципа нема ништа што је добро за Српску, а Бога ми и за хрватски народ.

  Наставља се статус кво,односно систем који разара двије деције Српску и празни федерацију од Хрвата.

  Не кажем да има у овој политикантској зајебанцији од споразума нешто добро за прави муслимански народ.

  Оним правим, тзв.босанским-европским муслиманима тек слиједи агонија од фундаменталиста, све након што Срби и Хрвати постану национална мањина у БиХ, мањина као посљедица овако „добре српске и хрватске националне политике“, тачка.

  П.С. Да не заборавим, три су дана Бајрама, честитам нашим комшијама и свим добронамјерним муслиманима свијета празник са поруком:

  „БАЈРАМ ШЕРИФ МУБАРЕК ОЛСУН“

 2. .. „нешто добро за прави муслимански народ“.
  Само још да пустиш бркове као твој идол из Берлина, знаш, онај који је исто тако делио на „праве“, и „криве“.
  Промени еполете, капетане, знаш оне са два грома или два „ѕѕ“. Говно Фашистичко. Прочитај пост, на глас, пре него објавиш.

  1. “…знаш оне са два грома или два „ѕѕ“. Говно Фашистичко. “- рече ник који у нику има два „ѕѕ“

   1. Ево, да теби као инжињеру стручњаку, и неком ко је пропутовао и зна, па се после вратио у отаџбину да постане бајино пуновремено лево мудо, разјасним. Ти знаш ко је Цајс? Све врсте наменске оптике, од нишанских справа до микроскопа. Иако, са тобом је све јасно и без оптике, јер се јасно види кроз тебе, јербо си провидан. Господар магле и стручњак за предвиђање шта ће ови предвидљиви играчи урадити. Све да се баја почеше по левом мудету, што теби ома стави осмех на прњокалицу. Е, ко те не зна рекао би да имаш искрене намере. Режимска пудлица илити бајино лево мудо.

  2. Reče poturčeni Srbin kome je rahmetli dido nosio na uniformi oznake SS jer se tada govorilo da evro-nacisticko članstvo neJma alternativu …
   No njegov isprdak tj. Istom iluzijom zavedeni potomak ne bi da iznevjeri baba nacije a.i. a ni dida koji je potorio Bleiburg pa bi i on rado stavio kukastu zvijezdu na čelu jer “ ljudi kažu a ljudima je vjerovati“ da euro-nacioatlantsko članstvo neJma alternativu…

   1. Рече геном којем остатци мозга цуре из носа, јер „правом“ серву то је на понос и дику, пишати себи у уста. Такав организам ужива јести говна, али, само србска, јер у њима су сви потребни протеини за здрав раѕт и развој. Туђе нећемо, своје немамо. Све смо приче испричали, отишло је све у уд, тко те јебе кад си луд.

 3. Лако је теби ЗЕИСАГА-србомрзачко фашистичко говно срати по задатку.

  Ваља Србима, Хрватима и Муслиманима, оним честитим и нормалним опстати, поштовати се , пословати, дружити и сачувати ове од Бога дате природне љепоте у Српској и Федерацији.

  Зато одјеби, набије ти свој курац у дупе онај највећи ован курбанлија, тачка.

  П.С. Ја сам већ више пута овдје писао и кометарисао упозоравајући моје комшије -предратне муслимане да се држе нормалних Срба, већи смо ми њима пријатељи од екстремних фундаменталиста, оних који су се одавно инфилтрирали у политику, војску, полицију, образовање, судове, тужилаштва………………………………

  Понављам и данас, најебали су домаћи нормални муслимани, све ако се оствари црни сценарио по српски народ, а како ми Срби водимо национално одговорну политику, тај сценарио тзв-шеријаћења нормалних муслимана неће чекати више од десетак година.

  1. Ma,ko si ti fukaro mentalno ostecena da delis na ove, ili one? Ko je tebe ovlastio majmune retardirani da delis ljude po bill kojoj osnovi? Vec su to uradili suroviji od tebe, pa vidi kako ispade za sve, osim za one koji bacise kosku. Iz posta u post na povrsinu izlazi samo tvoja mentalna dijagnoza i beskrajna glupost pomesana sa beznadjem jer nisi sposoban da vodis jedan kucni savet u cetverospratnici. U tvome toru incest, i ludilo su uobicajna i normalna stvar, ali je zalosno da nema ustanova koje mogu da te sklone negde gde nema interneta nego samo plastelinske bojice. Majmune Bog postavi na zemlju zato sto su zabavni. Koja je tvoja funkcija, ili boje upitati malfunkcija, kretencino?

   1. Auuuuuu kad ponestane argumenata onda slijede uvrede i psovke …
    Tipično balijski …
    Mi smo joarane merhametli narod ba ..znoas.. nije b vazno ..onaaajjj ko je ko haman joaraneee kontaaas ba

 4. Видите људи како је лахко сајбер провокатора,отвореног србомрсца и фашисту сјебати, само као частан човјек јавно одвојиш жито од кукоља, односно поменеш правду и договор нормалних Срба, Хрвата и Муслимана.

 5. Ја сам послао још једном јасну поруку нашим нормалним муслиманима, наравно уз честитку за Бајрам свим правим муслиманима свијета.

  ЗЕИСУ то засмета, без обзира што зна да ће нормални муслимани у БиХ бити приморани на исдлам какав је на блиском истоку, чим ови „заврше“ са Србима и Хрватима.

  Значи, ја Симо констатовах како је лако изјебати такве, нисам рекао да неки други Срби нису морална вертикала,него да частан и писмен човјек лахко фашисте истјера на чистину.

  Могао сам овом говнету одговорити нпр. са, „поносно ускличем, ЗИГ-ХАЈЛ, ЗИГ ХАЈЛ, ЗИГ ХАЈЛ, живио ЗЕИСАГА, србомрзачко копиле од потурченог усташе“, шта би са тим добио?

  1. Капетан воли „тројку“. Пуши га земљацима и прима га у дупе од поштених муслимана али само ако му намажу чмар овчијим лојем као далеко најбољим лубрикантом. Не жуља капетане, само рашири бутине.

 6. Ја глупости мила мајко, ово ти зеисчићу као пошалица, фууууј.

  Ја стварно људи овдје шаљем поруке, не расправљам, понекад неком пошалицом сјебем мог Сима, тако да не бих даље по питању овог „начитаног“ усташког унука без стила.

  Хоће аветиња да буде бруталан, а смијешан, е па није то за свакога.

  Видиш зеисе, увриједио си свјесно све Србе пишући глуп коментар, коментар у коме чак помињеш да је код нас Срба инцест нормална ствар.

  Морао сам реаговати, још сам био благ према теби, доказао сам кроз пар ријечи да си расистичко говно, да си нижа раса и вратио ти пошалицом преко овна курбанлије.

  Видиш како се то ради?

  Сви су замишљали како на Бајрам на тебе наскаче ован курбанлија од сто кила, са све три пута савијеним роговима, како је забалио, избацио језик на страну и исукао курац на тебе савијена, како ти слиједи………………… јебига папак, мора ти пошалица бити маштовита.

  И ти би као да неког сјебеш, пишеш пошалицу типа пушење, па примање, па ширење некаквих ногу, па овчији лој, па тако глупу пошалицу не би написали шофери са осам разреда школе и са положеном Ц категоријом, или она двојица најпознатијих тупаџија са Фронтала?

  Зато јасна порука на крају, јебо те онај твој отац потурчени усташки глупи.

  П.С. Нека ми опросте честити муслимани-бошњаци, ово се односи на појединца, шта да радим, морао сам ово расистичко говно мало изјебати и понизити.

 7. Ја сам те бранио 92 године, Српску створио, војнички образ сачувао, после тога радио и градио Српску, док сте ти и такви Српску пљачкали, издали и довели је пред нестанак.

  Не тачкице, ја тебе и такве не браним, напротив, да сам на твом мјесту добро бих пазио шта пишем, долазе ускоро вунена времена, тачка.

  1. Савила се твоја мама на 35 степени и сими, и мени, а богами и капетану. Могу ти рећи да ти је мама флексибилна за своје године, а и то што нема зуба је бонус.

 8. тачкице,

  ја не пријетим, ја шаљем јасне поруке,долазе вунена времена, иначе, да озбиљно ислим са порукама, ено прочитај поводом Алумине коментар рибара на БН порталу.
  Али шта ја теби ту да читаш, па већ си га причитао, зар не?

  усташице,

  опет ништа није смијешно, то су стотинама пута поновљене глупости на разним порталима?

  Знаш у ком рангу ти је пошалица, исто кад би овакав шармантни господин пао толико ниско па ти из прошлог коментара римовао овчији лој, мислим, мора то елегантније и луцидније јебо га ти?

  1. Како те није срамота!?

   Сам се са собом дописујеш па нам неки Вук прилијепи етикету пијаних доконица који бистре свјетску политику.

   Све због твојих небулоза…

   1. Симо,

    ја сам овдје једини човјек који користи један ник и то са познатим власником тог ника, тако је и на БН порталу, тако и на Новом Стандарду, тако и на ПАЛЕЛИВЕ, на другим мјестима никад не коментаришем, тачка.

    Онај Вук си ти и такви.

 9. Ајмо мало поштеније!

  Закон о одбрани БиХ, на којег се сада позива Изетбеговић, је донијет, чини ми се, 2005.године. И тада је РС била на линији да се прати Србија на том НАТО путу. Тада је премијер Србије био Војислав Коштуница, а власт у РС је вршила СДС (Букејловић и Чавић). Тим законом није обухваћен само пут у НАТО него је створена и заједничка војска. Зато није поштено да се то данас товари само на плећа Милорад Додика јер су сви гласали да се тај закон усвоји.

  Даље, у вријеме када је Радмановић потписао фамозни позив за пријем у НАТО у Србији је на власти био Тадић тако да је и тада РС координирала потезе са Србијом на путу ка НАТО. Не сјећам се да је било ко дизао галаму око тог Радмановићевог потеза, али се сјећам Босићевих критика Додику због затезања око прекњижавања војне имовине са РС на БиХ.

  Оног момента када је Србија зауставила свој пут ка НАТО и прогласила “неутралност“ и Додик је почео водити такву политику, с тим да Србија нема проблем да преправи закон како њој одговара, а РС има. Поштено је да то опозиција призна и да помогне Додику јер то није страначко питање.

  Зато кажем да није поштено како наступа Шаровић, Иванић, Црнадак и остали.

  Ево ја њих питам. Ако се тај МАП треба да усвоји, он вјероватно постоји јер не можеш усвајати нешто чега нема. Ко је направио тај план? Додик ли ви?

  Даље, питање за Шаровића. Како тумачи да је недавно, када је он најављивао СМ без СНСД, имао велику подршку из федерације, од странаца, а да нико не постави услов Шаровићу који се поставља Додику. Нико ни аваза није пустио по том питању.

  Овдје РС не смије попустити ни цента. Иако бих сам овог тренутка потписао за НАТО, то никад не бих урадио ако ме неко уцјењује са тим.

  Ово око НАТО је само средство да се инсталира обичај да у Сарајеву Србе не представља онај који је добио већинску српску политичку подршку него они који се свиђају сарајевским сећијашима.

  Да није НАТО нашло би се нешто друго.

  Ономад када су главни национални играчи били Тихић, Човић и Шаровић, сарајевска чаршија је скурцала Шаровића у афери “Орао“, а Човића у афери “Соко“, а на упит новинара као ће се ријешти Тихића, Лагумџија је врло озбиљно одговорио: “Наћи ћемо и њему неку птицу“.

  Е та птица је данас НАТО.

  Мој савјет Додику је следећи:

  Ако се не иазбере мандатар по већинској вољи српског народа, јер је сада српски ред на то, Додик треба једноставно да каже да га СМ више не интересује и да у складу са својом политичком снагом и у складу са законом и пословницима у раду заједничких органа поступа и гласа као права опозиција. А снаге и могућности да се гузи БХ-власт има напретек.

  Ништа силом, све културно…

  Па нека Бакир влада са Мирсом, Аганом и осталима…

  1. Bojao sam se da će se uključiti onaj destruktivac jasse,zadovoljan sam Siminim radom jer ga je pretvorio u SOP-a ( serbski otrgnuti pas).
   Fukara mašta da će biti neki faktor!
   Marš!

 10. Симо,

  ти си војник партије, твој је проблем што је свесрски интерес за тебе интерес СНСД, нажалост, често због тога код тебе нема стратегије и одговорне националне политике.

  Да је има, давно би подржао мој приједлог везан за Сарајево.

  Приједлог је отишао на вријеме, прије формирања било каквог заједничког тијела у Сарајеву, осим мандата члана предсједништва, односно, онда када сте званично поставили свог предсједника Републике Српске, формирали јаку скупштинску већину у НСРС и владу.

  1. „Dokument je došao iz sekretarijata Predsjedništva BiH. U dokumentu je mnogo tabela, podataka na 65 strana, ali ne piše ko je napravio taj dokumnt, čiji je. Nemamo jasan podatak da li je to dokument Komisije za NATO integracije BiH“, rekao je Reljić.

   Ма пусти шупљу причу!

   Шта мислиш ко је израдио МАП?

   Имају ли Мирсо, Аган и Црнадак ишта са тим?
   Знају ли они ко га је израдио?

   Деде мало протабири ко је донио одлуку о оснивању Комисије за НАТО инеграције, де види мало овај чланак па јави шта ти као врхунски правник мислиш о овоме.

   Има да будеш јасан, иначе…

   https://avaz.ba/vijesti/bih/453173/zbog-cega-je-odluka-o-komisiji-za-nato-integracije-objavljena-tri-godine-nakon-donosenja

 11. “Vijeće ministara BiH je na 161. sjednici, održanoj 13. 12. 2018. godine, zadužilo Komisiju za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine da izradi Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o uspostavi Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, kao i prečišćeni tekst Odluke kako bi bila potpisana i objavljena u ‘Službenom glasniku Bosne i Hercegovine’“

  Гњурац,

  јебо ли те Мирсо којег си хвалио у гузицу, прочитај какву су одлуку донијели када су већ били свјесни да су изгубили изборе и да не могу задржати мандате.

  Да нису донијели ту одлуку Бакир не би имао средство да уцјењује РС. Ддоик би елегантно могао рећи да та комисија не постоји и да нема ко направити МАП.

  Ако неко није свјестан о каквом се подмаетању Републици Српској радило онда нека се кане коментарисања у уласка у полемику са мном.

 12. Што се ти секираш Симо?

  Само полако,све ће бити у реду, иначе, нема ко од садашњих политичара позиције и опозиције није правио катастрофалне грешке по Српску(част изузецима), све је то посљедица недостатка јасне стратегије и неизграђеног неуништивог система Републике Српске, тачка.

 13. Не мислим да је тако, али неважно је све шта је било, написах већ да су сви „наши“ политичари доносили лоше, неки катастрофалне одлуке.

  Чак су се многи такмичили да покажу поданички менталитет, то Симо сад нама не може ништа помоћи, осим да извучемо поуку и да се рестартујемо, све због будућих тешких одлука, одлука које Српска мора донијети консензусом.

  Зашто да се рестратујемо?

  Па зато што ми дословце немамо ништа ново у политици да вриједи, осим идеје и авангардног програма ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, те прејаког Лазаревића, значи, морамо уз асистенцију часних и авангардних ЗЕЛЕНИХ рестартовати СНСД-СДС-ДНС-ПДП, или Додика, Шаровића, Бореновића, Павића, Иванића…………

  Е да би се то десило, а ЗЕЛЕНИ ће све учинити да се то деси, не може се сваки дан правити непремостив јаз између позиције и опозиције,нити ти и такви имате више право бити корисни идиоти наших овјерених непријатеља,тачка.

  1. Ајде коњино једна!

   Неколико пута си на овом порталу глорификовао В. Коштуницу, а заборавио си да је он био тај који је започео НАТО интеграције Србије. Његова је идеја да РС прати Србију на том путу. На том задатку је највише радио Вук Драшковић, министар вањских дјела у Коштуничиној влади. За вријеме кад је Коштуница био премијер Србије донесен је Закон о одбрани из кога све ово произилази, акојег је он аминовао.

   Србија, кад је скренула са НАТО пута, и мало је ко, осим Вука, размишљао може ли Српска тако лако промијенити одлуке.

   Ово што данас имамо је само посљедица тога што пратимо српске политичке авантуристе.

   Читам јутрос разумно размишљање Игора Црнадка који за разлику од Гана, Вукоте и Мирсе не сеири и не соли ране.

   1. Vuk je bio ministar vanjskih poslova u slobinoj vladi tokom bombardovanja.. za vrijeme kostunice ni vuk ni spo nisu participirali u vladi
    Ne lupaj gluposti

   2. Ма пусти Сима магарца, треба да устане кад помене господина човјека и великог државника Коштуницу.

    Ево десет година ова издајничка биједа, од жутих, црних, црвених, до данашњих жуто-црних ратују против Коштунице.

    Није њима проблем Коштуница, проблем је национално одговорна политика јединог српског државника после другог свјетског рата..

    Њихов трајни задатак од метора је да се такво политичко размишљање више никад не врати у Србију и српски народ.

    Нажалост, скоро па су успјели,Двери ионај Обрадовић су имали шансу, али их УДБА растури, али има наде, уздам у господски ДСС, нарочито у проф.др. Александра Поповића.

    Он је на прошлим предсједничким изборима доказао да је институција од човјека, даће Бог да постане сљедећи, надам се и посљедњи предсједник Републике Србије прије повратка парламентарне Монархије.

   3. Јебеш Вука, неважно је да ли је овај „вучић педер“ пермутовао, важно је да се треба устати када се помене државник Војислав Коштуница.

    Он је хвала Богу још увијек живи примјер да се господин не прави,него да се господин рађа.

    Човјек је могао са овом црвеном и жутоцрном, тада црном бандом владати још 20 година.

    Не,њему је власт била обавеза према народу Србије, видио је једини српски државник после другог свјетског рата да су сви у врховима политике из Србије страни плаћеници, или говна.

    Повукао се, наравно прије тога направио је велики посао за Србију, толико велики да су сви ментори хистерично тражили од својих жутих, црних и црвених слуга, те осталих сорошевих настрањака да ударе из свих оружја на Коштуницу-читај Србију.

    Ево говна и данас десет година како се повукао ратују са његовом супер национално одговорном политиком, у уста их јебем шкрбава, тачка.

   4. Коштуница је водио одговорну политику док је гурао Србију на Запад.

    Оног момента кад је окренуо плочу, оставио је РС ни тамо ни ‘вамо.

    Није уобзирио да РС не може попут Србије, лако мијењати стране.

   5. Оног момента када је Коштуница одвезао српски брод од Запада отишла је Црна Гора, признато Косово, а у БиХ је покушано укидање ентитетског гласања, основне заштите РС.
    Срећа па је Додик био на власти и то је осујећено.

  1. Шта ти?

   Имаш ли пиздо и о чему мишљење осим накнадне памети и самохвалисања, јебо те Мирсо, исти си он!

 14. С обзиром да је у уторак сједница Предсједништва БиХ очекујем да у понедјељак Шаровић Мехтић и Црнадак напусте СМ чиме би избили уцјењивачке адуте Бакира и Комшића. То би се тумачило као патриотски гест и све би им било опроштено.

  Уколико то не ураде остаће упамћени да нису помогли РС, иако су могли.

  Најјачи Додиков адут на тој сједници је тај што ће АНП који ће Сејдо представити на сједници бити потписан само од предсједника Комисије за НАТО интеграције, са сазнањем да га та иста комисија није никад није усвојила. Другим ријечима, безвиједан папир.

  Други Додиков адут ће бити изборни закон који је такође дио споразума. Додик треба то ставити на дневни ред и то у облику баш онаквом какав је у споразуму, а тиче се легитимитета изабраних представника. Наравно да ће Сејдо то одбити.

  И трећи адут, а о којем мало ко прича, је власт у ФБиХ.

  Само лагано предсједниче, све по закону и процедурама, ућеравај и не вади…

 15. Све ће Симо бити за вас у реду, шта пјениш, Додик свакако једини не може око овог споразума изгубити.

  Сад, да ли ће та игра донијети оно што ја знам да се могло постићи да се другачије радило, то је други пар ципела, о томе ћемо коректно и конкретно кад пропадне необавезни договор,тачка.

 16. Opozicija je u prvim momentima potpisivanja „spprazuma“ krenula likovati i sicariti jeftine politicke poene. Sada kada su vidjeli da se Dodik ne sali cini mi se da su se vise od Bakira zabtinuli za ANP.
  Simo, posto si obavjesten, odakle Dodiko ovaka samouvjerenost? Je li ludilo ili neka dobra zaledjina?

 17. Хајде Симо, одговори сам себи на питање?

  Што се тиче Драшковићеве колумне, има мјеста и ова прича.

 18. Процедуре пријатељу, процедуре…

  НАТО је веома озбиљна организација и веома пази на процедуре.

  Наиме, да би АНП био послат у званичној форми он мора проћи све предвиђене инстанце у БиХ.

  Већ сам написао и линковао да је састав прве инстанце – Комисије за интеграције с НАТО објављен у Сл. листу БиХ крајем 2018.године, баш послије избора на којима је Додик убједљиво побиједио. Треба ли напоменути да су три министра из РС аминовала ту објаву у службеном гласнику?

  Даље, план који је достављен у Предсједништво БиХ нема аутора. Потписао га је само предсједник комисије, а одлуке комисије нема. Нема је зато што је замјеник министра одбране Јеринић урадио патриотски потез и напустио СМ и фактички блокирао њен рад јер није пристао да губитничка страна представља РС (што наравно нису учинили остали из СМ).

  Како нема одлуке комисије не постоји НИ легалан АНП који се може послати у Брисел. А НАТО неће да улази у Комшићеве и Бакирове петљаније.

  А да не помиљем да је прије доласка тог папира на Предсједништво БиХ, он требао бити усвојен на СМ.

  Нису Мирсо, Аган и Црнадак одбили АНП зато што неће у НАТО, него зато што су и они свјесни да такав материјал не постоји јер на те сједнице папир није долазио са мјеста које је за то прописано, а ријеч је о Комисији за НАТО-интеграције.

  Елем, ситуација је следећа:

  Комшић ће АНП ставити на дневни ред и његово слање, Џаферовић ће подржати слање, Додик ће бити против. Додик неће уложити вето јер, правно гледано, документ не постоји, па нема на шта да ослони тај вето.

  У Брисел ће, умјесто АНП отићи (необавезујућа) порука да је Предсједништво 2:1 за слање тог папира, али тог папира неће бити јер га претходно треба усвојити Комисија, па тек онда СМ.

  Ваљда ће неко у НАТО бити паметан и схватити да оно што траже Комшић и Бакир ни теоретски није могуће:
  Траже да неки документ усвоји тијело које они не желе изабрати док то тијело не усвоји тај исти документ.

  То је та сећијашка шизофренија.

 19. Симо,

  ко још око ове приче поштује процедуре, ваљда смо свједоци „процедура“ у Македонији и Хрној Хори.

  Шта рецимо ако се одржи сједница предсједништва, прихвати дневни ред, па се на основу процедуре гласа о овој тачки дневног реда, па онда Додик буде уздржан, ова двојица за и овај неки АНП пошаљу у Брисел „без сагласности Срба“, опет, шта ако Додик гласа против, а не уложи ВЕТО и врати то на НСРС, а они опет гласају за и пошаљу такав АНП у Брисел, поново „без сагласности Срба?“

  Значи, у Брисел би у оба ова случаја био послат овај неки АНП,какав је , такав је, никако не би била послата необавезејућа порука?????

  Иначе, да ми рашчистимо једну ствар због јавности.

  Можда није мудро што ово кажем, изгледа да су сви „НАШИ“, наравно, осим ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ за „протурање“ АНП, али их јебе…………………………………

  Е у томе АЛИ, или у ономе што их јебе и јесте разлика!

  Ми једини смијемо и јасно кажемо да нисмо за овакав начин слања АНП, а јасно кажемо да нисмо априори ни против.

  Ми смо једноставно прије било какве приче у будућем длеловању Бих за подвлачење ЦРТЕ, односно, ПОЛИТИКУ ЧИСТИХ РАЧУНА са федералцима и странцима.

  Нисмо ми никад ни за какав АНП, нити било који војни савез, ЗЕЛЕНИ су програмски за пуну демилитаризацију БиХ, али смо свјесни тренутка у коме живимо, односно бремена времена.

  Због тога гледамо да се коначно, после скоро 24 године од краја рата јасно договоримо, да се договоримо како даље у Дејтонској БиХ, дословце да се договоримо како даље, па и по питању НАТО-а.

  Значи, по нама, да би дошло евентуално до АНП који би сви у БиХ подржали, мора прије тога да дође до историјског договора Српске и Федерације, све то да овјере велике силе и УН, макар се то звао и Дејтон2.

  Зато ја тврдим да је најбоље рјешење за Српску да овај необавезујући споразум пропадне, да се пролонгира АНП, да се хитно, све уз нашу помоћ окупимо сви у Српској.

  Да договоримо како даље по питању унутрашњих ствари, као и да се одреде јасно правци дјеловања према Федерацији и свим интеграцијама дејтонске БиХ.

  После тога да се одреди тим људи за преговоре са федералцима и странцима, тим способних и честитих људи из Српске, тим који ће да има јасне смјернице , али тим коме ниједног појединца неће моћи нико ничим уцијенити.

  Одговорно тврдим да је овај мој приједлог излаз свим „великим српским партијама“ које су због свог вођства упале у замку, тиме заробљавајући и Републику Српску.

  Такође одговорно тврдим да ће Додик, све ако буде довољно широк и прихвати мој приједлог, тим потезом апсолутно амортизовати све ударе на себе, тиме и на Српску, те да ће за пар година, све на основу овог историјског заокрета и резултата на терену, он бити цијењен као српски државник, тачка.

  П.С. Моја јавна препорука Додику је да не иде уопште на предсједништво,тиме да не даје легитимитет овој антисрпској завјери-замци, него да ових дана разговара и преговара, тајно и јавно, све да не буде АНП услов састављања СМ.

  Па ако не буде договора, онда нека сачека истек рока овог необавезујућег споразума. бјеше 6 септембра, те да онда пружи прилику коректним и конкретним ЗЕЛЕНИМ да у његово име разговарамо са свима у Српској.

  Да договоримо свесрски САБОР и припремимо скуп на коме ћемо консензусом донијети документ-стратегију рада и развоја Српске за наредне деценије, стратегију обавезујућу за све политичке партије и институције Српске, односно, стратегију са јасним правцима дјеловања на унутрашњем и спољном плану у наредним годинама и деценијама, тачка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *