Македонија тражи да ЕУ прогласи банкрот Грчке

Македонија је затражила од Европске уније да прогласи банкрот Грчке зато што је граница између те двије земље поново затворена за саобраћај због штрајка грчких цариника. Замјеник македонског премијера Зоран Ставрески рекао је новинарима да Македонија трпи велику штету због затварања граница коју јој, како каже, нико неће надокнадити, као и да би проглашење банкротства […]

субота, октобар 15, 2011 / 08:03

Македонија је затражила од Европске уније да прогласи банкрот Грчке зато што је граница између те двије земље поново затворена за саобраћај због штрајка грчких цариника.

Замјеник македонског премијера Зоран Ставрески рекао је новинарима да Македонија трпи велику штету због затварања граница коју јој, како каже, нико неће надокнадити, као и да би проглашење банкротства Грчке стабилизовало тржиште и зауставило неизвјесност у регину.

"Грчка је у великом хаосу, очигледно је да Европа до сада није успјела да пронађе добро рјешење", рекао је Ставрески, који је и македонски министар финансија.

Македонско-грчка граница је током ове године била блокирана укупно 80 дана, због чега је македонска економија изгубила око 15 милиона евра, преноси АФП.

Македонија је 2005. године добила статус кандидата за улазак у ЕУ, али је преговоре за приступање Унији блокирала Грчка, која не дозвољава назив Република Македонија. Грци сматрају да име Македонија садржи територијалне претензије, пошто се тако зове сјеверна грчка покрајина.

Спор је почео када је Македонија 1991. године прогласила независност од Југославије, питање није ријешено ни посредовањем Уједињених нација.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор