Мајкић: Салиховић води рат са парламентом

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић треба да се концентрише на резултате рада институције на чијем је челу, умјесто што води рат са парламентом. Коментаришући Салиховићеву изјаву да "неће полагати рачуне било каквој парламентарној комисији", Мајкићева је констатовала да то говори […]

четвртак, новембар 28, 2013 / 13:02

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић треба да се концентрише на резултате рада институције на чијем је челу, умјесто што води рат са парламентом.

Коментаришући Салиховићеву изјаву да "неће полагати рачуне било каквој парламентарној комисији", Мајкићева је констатовала да то говори о општем стању у БиХ.

"Ако је то све што има да каже главни тужилац послије свега што се десило од када је постављен на ту функцију, онда се види гдје је држава, гдје је Тужилаштво и гдје су грађани ове земље којима тај тужилац треба да буде мјера ствари", истакла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, у било којој нормалној земљи тужилац који је то изрекао или се на овај начин понаша не би могао остати на том мјесту.

Оцијенивши да је главни тужилац БиХ отворио фронт према свима у земљи, Мајкићева је упозорила да грешке које Салиховић свакодневно прави постају све веће и веће. "Надамо се да ће томе доћи крај", додала је Мајкићева.

Она је позвала главног тужиоца да, умјесто што води ратове са парламентом, поправи број неријешених предмета у Тужилаштву БиХ, подсјећајући да Тужилаштво БиХ има 10 пута лошији резултат него окружна и кантонална тужилаштва.

"На то треба да се концентрише, а не да преко медија води рат са парламентом. То је сумрак тужилаштва од када је он на том мјесту", оцијенила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, потребно је испитати колико је главни тужилац од када је доведен на ту функцију провео времена времена на радном мјесту, а колико на различитим туристичким путовањима широм свијета упознајући се са правом земаља са којима БиХ нема везе.

Горан Салиховић одбио је да се појави пред Истражном комисијом Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање законитости у привођењу посланика СДА у овом дому Шемсудина Мехмедовића, као и пред Заједничком комисијом за одбрану и безбједност, на чијем је челу Мајкићева, када је расправљано о "талачкој кризи".

Он је за сарајевски магазин "Дани" изјавио да му не пада на памет да полаже рачун било каквој комисији.

Бојић: БиХ је земља чуда

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић изјавио је да свако, па и главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић, треба да се одазове позиву парламента и њених комисија.

Бојић је констатовао да је БиХ земља чуда у којој се свашта може видјети, па чак и то да главни тужилац неће да се одазове на позив парламента.

Он је оцијенио да позив парламента главном тужиоцу не представља мијешање у рад правосуђа.

"Парламент се не мијеша у рад правосудних институција тиме што од њих тражи информацију", рекао је Бојић Срни.

Он сматра да и Парламентарна скупштина БиХ сноси одговорност за то што главни тужилац неће да дође на њихов позив.

"Парламентарци немају алат у рукама, односно закон или неки акт којим се каже да је свако лице, па и главни тужилац, обавезан да се одазове позиву ради провођења парламентарне истраге. Све до тада, Салиховић зна да нема законску обавезу да дође пред изабране представнике народа", нагласио је Бојић.

Салиховић је за сарајевски магазин "Дани" изјавио да му "не пада на памет" да полаже рачун било каквој парламентарној комисији.

Главни тужилац БиХ одбио је да се појави пред Истражном комисијом Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање законитости у привођењу посланика СДА у овом дому Шемсудина Мехмедовића, као и пред Заједничком комисијом за одбрану и безбједност када је расправљано о "талачкој кризи".Оставите одговор