Лидери Г8 позвали Јеменског предсједника на повлачење

Лидери земаља из Групе 8 осудили су данас насиље јеменских снага безбједности над демонстрантима и позвали предсједника Алија Абдулаха Салеха да испуни обећање и повуче се са власти послије 33 године. "Осуђујемо примјену насиља као одговор на мирне демонстрације широм Јемена. Апелујемо на предсједника Салеха да одмах испуни своје обећање и осигура да легитимне тежње […]

петак, мај 27, 2011 / 11:29

Лидери земаља из Групе 8 осудили су данас насиље јеменских снага безбједности над демонстрантима и позвали предсједника Алија Абдулаха Салеха да испуни обећање и повуче се са власти послије 33 године.

"Осуђујемо примјену насиља као одговор на мирне демонстрације широм Јемена. Апелујемо на предсједника Салеха да одмах испуни своје обећање и осигура да легитимне тежње јеменског народа буду уважене", наводи се у заједничком саопштењу са самита у француском граду Довилу.

Лидери земља Г8 позвали су на мирну транзицију власти у овој земљи коју већ три мјесеца потреса криза.

Насиље у главном граду Сани интензивирано је у посљедњих неколико дана, након пропасти споразума о транзицији власти, који је био постигнут уз посредовање држава из региона Персијског залива.

Предсједник Салех требало је да добије имунитет на кривично гоњење у замјену за повлачење са власти, али је у посљедњем тренутку одбио да потпише предложени документ.Оставите одговор