Либијске власти траже да се укину санкције

Либијске власти затражиле су од Савјета безбедности Уједињених нација да суспендује санкције уведене против вође Моамера Гадафија због његовог реаговања на немире у Либији. У писму које је Савјету безбједности упутио шеф либијског Народног комитета за спољне односе Муса Мохамад Куса наводи се да је само минимална сила употребљена против демонстраната, и да је влада […]

субота, март 5, 2011 / 19:25

Либијске власти затражиле су од Савјета безбедности Уједињених нација да суспендује санкције уведене против вође Моамера Гадафија због његовог реаговања на немире у Либији.

У писму које је Савјету безбједности упутио шеф либијског Народног комитета за спољне односе Муса Мохамад Куса наводи се да је само минимална сила употребљена против демонстраната, и да је влада "затечена" због санкција које су уведене прошле седмице.

Замјеник либијског министра спољних послова Калед Каим изјавио је да је влада прихватила мировну иницијативу предсједника Венецуеле Уга Чавеза, дан пошто је син либијског вође Саиф ал Ислам рекао да нема потребе за интервенцијом страних сила.

"Ми смо одговорили, рекли смо да Либија прихвата иницијативу предсједника Чавеза. Та иницијатива, предвиђа формирање Одбора у којем су представници афричких и азијских земаља и из Латинске Америке. То значи и успостављање националног дијалога с циљем постизања мира и безбједности", рекао је Каим.

У Либији су настављени сукоби владиних снага и демонстраната.

Из те земље и даље стижу опречне информације, али се медији слажу у оцјенама да су сукоби све жешћи.

Најмање 30 људи погинуло је у новим сукобима побуњеника и провладиних снага у граду Завија, 50 километара западно од Триполија, гдје је војска извела нови напад, након што су демонстранти тврдили да су је потиснули из центра града.

Неколико стотина припадника Гадафијевих снага јутрос су тенковима ушли у град, из којих су, према тврдњама очевидаца, пуцали на зграде и аутомобиле у стамбеним четвртима, јавио је Ројтерс позивајући се на арапске сателитске програме.

Побуњеници тврде да су преузели контролу над нафтном луком Рас Лануф и да напредују даље ка западу.

Снаге лојалне Моамеру Гадафију ноћас су бомбардовале складиште војне опреме и муниције, које се налази на периферији Бенгазија. Здравствени званичници су саопштили да је најмање 27 људи погинуло, а више од 20 је повређено у том складишту оружја, преноси АФП.Оставите одговор