Либија/Сирт – Пуца се и по избјеглицама

Хиљаде устаника воде борбу са преосталим присталицама Моамера Гадафија у Сирту. Десетине мртвих, стотине рањених и хуманитарна катастрофа у граду. Побуњеници заузели Каср Абу Хади, Гадафијево родно мјесто. Устаници не хају за апеле Црвеног крста да се цивилима у опкољеном граду доставе лијекови. Тенковске јединице устаника још једном су напале центар Сирта уз подршку око […]

уторак, октобар 4, 2011 / 12:53

Хиљаде устаника воде борбу са преосталим присталицама Моамера Гадафија у Сирту.

Десетине мртвих, стотине рањених и хуманитарна катастрофа у граду. Побуњеници заузели Каср Абу Хади, Гадафијево родно мјесто. Устаници не хају за апеле Црвеног крста да се цивилима у опкољеном граду доставе лијекови.

Тенковске јединице устаника још једном су напале центар Сирта уз подршку око 200 противавионских топова и око 4.000 бораца у покушају да сломе невјероватно жесток отпор потпуно опкољених Гадафијевих присталица, који већ 40 дана немају струју и воду.

У борбама је само у понедељак погинуло девет устаника, док их је педесетак рањено. Иако је премоћ побуњеника у броју бораца, оружју и логистици више него очигледна, њихове јединице не успјевају да пробију линије одбране.

У неколико наврата, устаници су упадали у засједе Гадафијевих снага, па је извјесно да ће број жртава расти како вријеме буде пролазило, између осталог, и због чињенице да им је ланац командовања једнако хаотичан као и у вријеме када је опсада Сирта и почела.

Цивили између двије ватре

Коначни обрачун двије војске најављиван је недељама, али су највећи цех бесомучног пуцања из свакојаког оружја, чини се, платили цивили, које подједнако тлаче Гадафијеве присталице и побуњеници.

Према свједочењима избјеглица из Триполија, Гадафијеве присталице без претјераног размишљања стријељају сваког за кога сумњају да подржава устанике, док остале наоружавају не постављајући никаква питања.

Становници Сирта који избјегну Гадафијеве снаге, прије или касније, дођу на терен устаника, који су до родног мјеста свргнутог лидера дошли жељни освете, па су извјештаји о бесмисленим ликвидацијама избјеглица свакодневни.

Истовремено, зону сукоба непрестано напуштају камиони препуни ствари опљачканих у нетом заузетим насељима.

Да ствар буде гора, устаници су почели последњи у низу напада на град у тренутку када се конвој Црвеног крста налази стотинак метара од линије фронта, што је протумачено као очигледан покушај да се спријечи улазак хуманитараца у град.

НАТО тражи ракете

Из арсенала Гадафијеве војске нестало око 10.000 противавионских пројектила, рекао је њемачким посланицима адмирал Ђанпаоло ди Паола, шеф комитета НАТО-а. Адмирал је, иза затворених врата, обавјестио Њемце да постоји озбиљна опасност од тих ракета по авиосаобраћај. Причу је открио њемачки Шпигл.Оставите одговор