Либија – Сеиф ал Ислам би могао бити објешен

Сеиф ал Ислам, син бившег либијског лидера Моамера Гадафија, биће објешен уколико му се буде судило у Либији, изјавио је данас његов адвокат пред Међународним кривичним судом у Хагу. "Иако се либијске власти не изјашњавају директно о овом случају, треба бити јасан: ако му се буде судило у Либији, он ће бити објешен", изјавила је […]

среда, октобар 10, 2012 / 16:42

Сеиф ал Ислам, син бившег либијског лидера Моамера Гадафија, биће објешен уколико му се буде судило у Либији, изјавио је данас његов адвокат пред Међународним кривичним судом у Хагу.

"Иако се либијске власти не изјашњавају директно о овом случају, треба бити јасан: ако му се буде судило у Либији, он ће бити објешен", изјавила је Мелинда Тејлор, адвокат одбране коју је именовао МКС.

Пред овим судом се тренутно води расправа о томе гдје ће се судити Гадафијевом сину.

Он је оптужен пред МКС за злочине против човјечности због наводне умијешаности у крваво гушење побуне против свог оца. Либијске власти желе да му суде у Либији, гдје се Сеиф тренутно налази у притвору.

Према статуту МКС, овај суд може да се укључи и суди за почињене злочине само ако одређена држава није у стању или не жели да води процес.

Тејлор је изјавила да су Сеифова права на поштено суђење већ нарушена, пошто се он налази у изолацији у сјеверозападном либијском граду Зинтан након хапшења 19. новембра.

Либијске власти инсистирају да Сеифу треба да се суди у Либији, а адвокати који заступају државу кажу да Либија има довољно доказа да оптужи Сеифа за злочине против човјечности почињене током гушења устанка.

Адвокати су рекли да Триполи жели да суђење Гадафијевом сину буде поштено, али да је то "компликован процес за чију је припрему Либији потребно још времена", пренио је АФП.

Либијски постреволуционарни Национални прелазни савјет раније је усвојио закон у којем се каже да власти не могу ништа опростити ниједном Гадафијевом потомку.Оставите одговор