Левијатан руски кандидат за Оскара

Русија је одредила филм Левијатан за свог кандидата за Оскара. Остварење Андреја Звјагинцева било је међу добитницима награда на Канском фестивалу. Мрачна драма Левијатан била је међу награђенима на Филмском фестивалу у Кану – освојила је награду за најбољи сценарио, јавља сајт Centralfilm.com, а преноси Бета. У фокусу остварења је злоупотреба моћи у садашњој Русији. […]

понедељак, септембар 29, 2014 / 08:15

Русија је одредила филм Левијатан за свог кандидата за Оскара. Остварење Андреја Звјагинцева било је међу добитницима награда на Канском фестивалу.

Мрачна драма Левијатан била је међу награђенима на Филмском фестивалу у Кану – освојила је награду за најбољи сценарио, јавља сајт Centralfilm.com, а преноси Бета.

У фокусу остварења је злоупотреба моћи у садашњој Русији. Филм је на домаћем терену имао невоља због псовки у тексту, пошто је у Русији однедавно забрањено коришћење опсцених израза у филмовима.

Левијатан ће ући у новембру у руске биоскопе – цензурисан. Свака псовка биће блокирана „бипом“.

Руски министар културе Владимир Медински рекао је за остварење Андреја Звјагинцева: „Овде има талента, али ми се не свиђа“.

Без обзира на то, Звјагинцев је и у Русији и у свету имао одличне критике и за овај и за своје претходне филмове.

Церемомија додjеле најважније филмске награде на свијету заказана је за 22. фебруар 2015. године.

Последњи руски освајач позлаћене статуете у Холивуду било је Варљиво сунце Никите Михалкова из 1995. године.Оставите одговор