Легализација геј бракова подијелила демократе и републиканце у САД

Права геј популације у Америци и легализација њихових бракова поново је постала актуелна тема у предсједничкој кампањи, са чврсто подјељеним мишљењима демократа и републиканаца о том питању. Активисти за права геј популације желе да добију дефинитиван одговор од предсједника Барака Обаме о легализацији истополних бракова, пошто је амерички лидер до сада износио став да се […]

среда, мај 9, 2012 / 08:09

Права геј популације у Америци и легализација њихових бракова поново је постала актуелна тема у предсједничкој кампањи, са чврсто подјељеним мишљењима демократа и републиканаца о том питању.

Активисти за права геј популације желе да добију дефинитиван одговор од предсједника Барака Обаме о легализацији истополних бракова, пошто је амерички лидер до сада износио став да се залаже за иста права ЛГБТ са хетеросексуалцима, али им није пружио подршку за легализацију бракова.

Такву подршку су добили од потпредсједника САД Џозефа Бајдена и државног секретара за образовање Арна Данкана, који су последњих дана истакли да се залажу за легализацију истополних бракова.

Различита порука коју шаљу Обама и Бајден могла би да смањи подршку геј популације садашњем америчком предсједнику на изборима у новембру, сматра геј активиста Џон Аравозис.

„Људи који су наклоњени љевици сматрају да се предсједник игра са њиховим грађанским правима, док они са деснице ионако мисле да је он поборник геј бракова”, каже Аравозис.

Као једно од достигнућа геј популације за вријеме Обамине власти помиње се укидање доскорашњег правила у Војсци САД да гејеви не причају о својој сексуалној оријентацији.

Обамина администрација је укинула такозвано правило „не питамо те (да ли си геј) ти не говориш о томе”.

С друге стране, највјероватнији републикански предсједнички кандидат Мит Ромни каже да ће предложити усвајање уставног амандмана којим се брак дефинише као веза између мушкарца и жене.

Ромни, који припада умјереној струји Републиканске партије, наводи да се залаже за иста права хомосексуалаца при запошљавању и у другим сферама живота, али се оштро противи дозволи таквих бракова. Ипак, неки конзервативнији дијелови његове партије не желе да геј популација има чак ни таква једнака права са осталима.

Истраживање „Вашингтон поста” показује да расте подршка легализацији истополних бракова. Сада то подржава 52 одсто испитаника, док се противи 43 одсто. Прије двије године је резултат био изједначен, 47 према 47 одсто.

Геј бракови су до сада легализовани у шест америчких савезних држава – Њујорку, Масачусетсу, Конектикату, Ајови, Вермонту, Њу Хемпширу и пријестоници Вашингтону.

Гласачи у Сјеверној Каролини данас треба на референдуму да се изјасне о законском приједлогу да се у тој савезној држави забране геј бракови.Оставите одговор