Латино и Методије (6) – Јучерашњица ћирилице у РС

Којим писмом пишеш? Питање је које се може поставити само Србину. Ми смо тренутно једини народ у цивилизованој Европи, чији се апсолутно сви припадници могу похвалити да умију читати и писати по двије азбуке, на једном те истом језику. Овај фељтон се намјерава бавити тим феноменом. Његовим посљедицама по српске националне, односно културне интересе. Од […]

уторак, јун 26, 2012 / 07:27

Којим писмом пишеш? Питање је које се може поставити само Србину. Ми смо тренутно једини народ у цивилизованој Европи, чији се апсолутно сви припадници могу похвалити да умију читати и писати по двије азбуке, на једном те истом језику.

Овај фељтон се намјерава бавити тим феноменом. Његовим посљедицама по српске националне, односно културне интересе. Од када датира овакво стање, какви су његови резултати, и шта нас очекује у будућности?

ЈУЧЕ ДАНАС СУТРА
СЦГ РС

На примјеру Републике Српске (РС), могле би се извући значајне поуке везане за азбучну политику у 21. вијеку. Зато ово поглавље користимо као прелаз ка одјељку СУТРА, третирајући неке од главних разлога повлачења азбуке пред абецедом.

Српска је само културни рукавац, чији се главни ток налази у Београду. За њега је везана пупчаном врпцом, од искориштене жвакаће гуме. Није се од Педагошке академије у Бањој Луци, могла начинити достојна иституција за заштиту српског језика, писма, и културе на западу. Макар се иста прозвала и Филозофским факултетом.

За тај посао су потребне деценије надљудских напора, чак и у најподеснијим условима. Та институција није добила ни трун поштовања који заслужује, а који се неколико пута обилатије излива на друге буџетске потрошаче.

Логика полуписмених српских политичара, који су срозавање финансијског и друштвеног статуса Војске РС правдали тиме да сад имамо СФОР, па нам одбрана више не треба, могла би се сутра примјенити и на високо образовање.

Лако је могуће, искуством по којем је ВРС укинута, да неки од ових мудријаша каже: У Загребу имамо факултет за ијекавски изговор, па нам је исплативије слати студенте тамо, него да издржавамо професоре и асистенте у својој земљи. Стога се у атмосфери физичке окупације и духовног насиља, јасно издваја оцјена да је западни дио српског бића потпуно обезглављен.

Ћирилица је у СР БиХ била више него рудиментирано писмо. Уз замазивање очију неким листовима, који су се периодично штампали и на ћирилици, на телевији није уопште постојала.

Почетком грађанског рата, национално писмо је доживјело невјероватну рехабилитацију. Захваљујући спонтаној дражи у враћању коријенима, али и уз удио крајње репресивног државног апарата, са тада неограниченом власти. Посао који је ратна власт у Српској учинила на овом пољу, далеко превазилази резултате њене крајње неспособности у другим областима.

Азбучном проблему су поклањали малу и нестручну пажњу, али су захваљујући пријемчивости популације и доступним методама, резултати били невјероватни.

Од оснивања државе, сва издања у Српској су штампана искључиво ћирилицом. Преко 90% свих натписа на улици, и етикета на домаћим производима, биљежени су националним писмом. Ови резултати су своју ерозију отпочели већ пред крај рата.

Национални занос је исцрпљен у дуготрајном сукобу, а културне институције државе му нијесу дале никакав свјеж потицај. Умјесто духовних, руководство обогаћено шверцом и проневјерама, становништву је слало крајње материјалистичке поруке. Најчешће тако, што му се није ни обраћало.

Можда звучи нелогично, али прве структуре друштва које су се окренуле латиници – јесу кафеџије. У земљи са никаквим условима за културни живот, кафане су током рата биле најпосјећенија мјеста. Газде су одједном дошле на идеју, да кафана и ћирилица не могу заједно.

Нововјековне српске кафане носе имена направљена од егзотичних појмова и страних топонима, па се тако у Бањој Луци Акапулко, Хавана, Цирих, Биг Бен, Капројоло, Бонђорно, Сан Ремо, Хард рок кафе, Моцарт, Вијена, Портобело… никако не могу написати овако како сте сад прочитали. У овом систему вриједности то "глупо и сељачки", без обзира на скромну ерудицију угоститеља.

Најпластичнији примјер за смијер и ниво ове мисаоности, је у рату популаран бањолучки локал Сива муња. Пред крај сукоба и уз опадање посјете, промијенио је име у трагикомично: Flash.

Убрзо су и бутици, салони љепоте, а посебно продавнице техничке робе и услуга, слиједили ову матрицу. Уколико употријебе ћирилицу за натпис на својој фирми, изгубиће алхемију полтронисања Западу, за каквом жуде њихове муштерије.

А зашто жуде? Зато што им нико није рекао да не мора тако.

Завршетком рата, ћирилица је истиснута једнаком брзином којом је и дошла. Сви приватни часописи који су основани као ћирилични (Екстра магазин, Репортер, Независне новине…), "традиционално" су прешли су на латиницу.

Учинили су то изговарајући се тржиштем, мада већина издања у РС не остварује пласман чак ни у Федерацији БиХ, а камо ли у некој земљи окружења. Седмични и мјесечни магазини из РС, углавном имају регионалну природу читалаштва, а тржиште се додатно смањује уз ригидну језичку политику сусједне Хрватске, која несметано пласира своја издања у РС.

У избору писма, карактеристичан је примјер Бањолучког универзитетског магазина (БУМ). Двије уредничке поставе заредом, напустиле су овај пројекат и покренуле нове часописе (Револт и Бука).

Револт је послије извјесног времена прешао на латиницу, а млађа се Бука одмах се почела штампати политички коректним писмом. Двије одвојене групе младих и образованих људи, сличног друштвеног бекграунда, направиле су потпуно исти потез као и кафеџије поткрај рата.

Разлог томе је тзв. латиничење, српски правописни феномен, који ћемо обрадити у сутрашњем наставку.

(настаља се)
Дани(ј)ел Симић14 КОМЕНТАРА

 1. Vrhunski feljton, skidam kapu autoru.
  Tema je dramatično bitna, a nalazi se na margini društva.
  Pošto u njoj nema ni zrno politike, automatski je na margini.
  Broj komentara dovoljno kazuje zainteresovanost za ovu temu.
  Još jednom čestitke autoru i zaista je teško boriti se s vjetrenjačama, a braniti ćirilicu danas je uistinu jedna od borbi sa vjetrenjačama.
  Bojim se da je bitka za ćirilicu trajno izgubljena.
  A kad maternje pismo izgubiš i nestanak Ti se počne naslućivati i stvarno gdje god da se osvrneš oko sebe uvjeriš se kakva je realnost ove crne slutnje.
  I još ako u tom trenu pomisliš na one Tarabiće i onu priču da će na kraju svi moći stati pod drvo……………., pomisliš da su možda lagano ti dani pred nama, da su već počeli.

 2. Иване, зар није мало иронично да сажаљеваш ћирилицу а пишеш латиницом? Немој само да се вадиш на то што ти ћирилична слова нису означена на тастатури, јер нису ни мени па већ више од десет година малтене искључиво користим ћирилицу на компу, када је српски језик у питању. Што се тиче битке за ћирилицу, можда неко мисли да је она изгубљена али тако се мислило и за хебрејски језик пре сто година. Онда је била мало више Јевреја него данас и само 50.000 говорника овог језика, данас има мање Јевреја него онда и 10 милиона говорника хебрејског језика (6 милиона Јевреја и 4 милиона Арапа). То говори да ни један циљ није недостижан. Што се фељтона тиче све похвале, може много да се научи. Иначе, занима ме да ли је аутор приметио да од како су Срби почели да се додворавају својим западним суседима и да се „модернизују“ Србија је све мања? Раније, када смо користили искључиво ћирилицу били смо сваке године све већи и сви су хтели да буду са нама. Данас многи Срби не желе да се изјасне као Срби.

 3. Онај ко држи „кесу“ тај диктира правила игре.
  Највеће легло анти-српства, анти-ћирилице је тренутно Бањалука.

  Кесу у Бањалуци не држе „Срби“, него остаци комунистичког отпада предвођени актуелним и будућим градоначелником,избеглице из хрватске које имају статус више расе,гламочани, као мондијалисти или „супер-баке“,и остали скородошли неписмени полтрони, који ушићарену коју пару, отету од свог окрвављеног народа, на овај или онај начин, користе да се одрекну и српства и писма и сеоског порекла.
  Могу они парадирати и кумовати хиљадама цркава… али „не пада снијег да покрије бријег…

  Да, у Бањалуци, ни микроскопом не можете наћи ни најмању прчварицу а да није латинична, па чак ни српских назива.

  Да, у Бањалуци када год стављам ћирилични потпис, на неком документу или папиру, доживим испитивачки, и презрени поглед неког ситног јадова од службеничића.(Овај је сигурно неки четник…). Мени одговара са ОК, или треба да аплицирам…а он први и једини асвалт у животу што је видио, видио бањалучки.

  Да и прогутамо ове незналице и изроде, али шта је са многим установама па и факултетима који би требало, баш они да воде бригу о оваквим стварима.

  Само нам Бог још може помоћи да од једног честитог народа не дођемо скоро на ниво руље.

  x-(

 4. Поштовани коментатори/читаоци,малопре сам се регистровао јер ми је тема била јако занимљива,и одлично написана а нарочито због коментара посјетиоца Славија,одн.пре 3год једном сам био у друштву у коме се причало о стању у друштву и неко је рекао да ли је неком пало на памет зашто у БЛ нема странки СДА и ХДЗ,одн.неких кампања политичких(а требало би као највећи град РС,и пре рата је било више од 50%заједно муслимана и хрвата),и рекао је исто,зато што су сви хрвати и муслимани од 1996год па на овамо се приклонили СНСД-у,и зато је СНСД постао велика странка,и још је рекао да је прича СНСД-а о национализму за малу дјецу јер ,како је рекао главни људи СНСД-а су ожењени са ,колико се сјећам-Гаврановић муслиманком,Шпирић муслиманком(Надија,а сад ваљда Надом,да се Власи не досјете),Кузмановић тад предсједник,колико се сјећам хрватицом и Радмановић исто хрватицом,а осатлих се не сјећам јер нисам пратио политику тад.И ово сам написао да се распитате о овоме колико је истина,а све на причу зашто је овако како је,и да после сам га срео још једном и рекао је да хрвати и муслимани су преузели скоро све функције у вези културе,и зато нема прича о српској култури,нити неких представа или културних дешавања…па ме интересује ваше мишљење о овом што сам цуо,одн.написао

 5. Учили нас, мучили нас,
  Да будемо све,
  Само синци српске мајке,
  Само Срби НЕ,
  Ал’ дружећи се с вуком, лисом,
  Лав је ост’о Лав,
  Још нас има што кличемо,
  Ја сам Србин сав!

  Јован Јовановић Змај. 🙁

 6. Фронтал се представља као једини ћирилички сајт западно од Дрине, а када сам недавно послао свој текст „Српски и хрватски лингвисти сагласни да латиница мора да остане у Србији“ објављен је тамо негде где све врви од латинице. Кад сам приговорио текст је одмах скинут. Сада имам писмо које су председнику Србије упутила удружења МАТИЦА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЦЕ Нови Сад, ЋИРИЛИЦА Нови Сад и СРПСКА АЗБУКА Београд поводом израде Декларације о опстанку српског народа, а које се бави и питањем писма. Суштина је у томе да је ћирилици потписана смртна пресуда правописном нормом по којој је и латиница стандардно српско писмо, па је лажна свака брига за ћирилицу док се не уклони та брука каква још није виђена нигде у свету ( два писма у једном језику). Може ли тај текст бити објављен овде где је збиља ћирилица.
  Тај текст је већ објавила ЦАРСА ( Центар академске речи Шабац) а вероватно ће објавити и други ( Видовдан, Србин инфо , ФБрепортер , Срби на окуп ). Позивам да се шаљу коментари, да се види да има интересовања за ћирилицу.
  Ја сам онај који је поставио транспарент ДОБРО ДОШЛИ У ЗЕМЉУ ЋИРИЛИЦЕ изнад пута између Палачковаца ( Прњавор ) и мог села Календеровци ( Дервента).
  Молим Фронтал да ми помогне да успоставим контакт са овим коментаторима, иако не разумемем зашто не стављају своје име и презиме.

  1. Увјек ми је измамио осмјех транспарент који сте поставили а и срце ми је заиграло од радости.

  2. Упитам једног возача камиона да ли више воли ћирилицу или латиницу, а он уместо одговора исприча ово :
   Вози он по целој Европи и има тамо шта да види. Али кад се врати и приближи своме селу код Прњавора , па угледа изнад пута своју ћирилицу, од драгости одскочи на седишту. Наравно, то је исти овај транспарент који је и Вас обрадовао. Па кад сам обрадовао већ двојицу, то је довољан мотив да поново поставим нови транспарент.
   Отиђите на сајт ФАКТИ, на коме има отворено писмо председнику Вучићу, које смо написали Зоран Милошевић, Драгољуб Збиљић и ја. Први коментар је написао извесни draganz. То је нешто тако генијално да заслужује да га објаве сви ћирилички сајтови . Исти текст сам послао и овоме сајту, али још није постављен.
   Ако желите да Вам шаљем занимљиве ствари везане за питање ћирилице можете од редакције Фронтала добити мој мејл па на њега послати свој.

 7. Славија, брате не знам одакле ти идеја да Срби избјегли из НДХ имају у Бањој Луци третман више расе. И сам сам припадник те популације, али као добровољац отаџбинског рата, привредник , Србин по опредјељењу и противник црвене гамади, не да не уживам такав статус, већ би се мој статус могао више упоредити са статусом прасета у Техерану,

  1. Змаје…наравно да не генерализујем..не сјећам се тачно шта ме је понукало прије 5г….то је текст од 2012, али сигурно није без разлога тако написано.
   Овдје ти је општа клима увијек владала, а и данас влада међу добрим дијелом срба што свјесно што наметнуто и несвјесно, да све што долази из НДХ је цоол, напредно, културно, баш као да се ради о вишој раси,итд…та наклоњеност Загребу унука закланих дједова је несхватљива…,

   Ја нисам из избјегличке популације, али као „домаћи“ и исто тако првоборац, 100%РВИ као да јесам, ја и моја породица свих ових година уживамо статус НИЖЕ РАСЕ. Док сам још као глупи јуноша из БЛ ишао да гинем по Славонији, окучанци су већ по БЛ заузимали бизМис позиције…можда ме и то наводило, а познато ми је још и подоста примјера да их не наводим.
   Да сам и ја био „наклоњен Загребу“ вјероватно бих данас много боље стајао…вјероватно ми неби долазили 28.12.2017 да сијеку струју због дуга од читавих 274км…,
   Сконтали ваљда да сам својим троје дјеце пред НГ и Божић сакупио нешто за печеницу, па к’о веле ајмо му и то избити, уцјењивати…тражили одмах 200 у кешу…,
   Да ти даље не типкам, све ти је јасно…,

  2. Јесте „славија“ , све је јасно. Не узимам Вам за зло то што сте писали 2012-те , вјероватно и тада нечим изреволтирани. Вјерујте „змају огњеном вуку“ да је огромна већина нас прогнаних из НДХ овдје у „главном граду“ , као што он рече , „пожељни као прасе у Техерану“. Постоји неколико различитих групација које су Вас могле збунити а то би били:

   – комуњаре срПи из НДХ који се нису одрекли идеје
   – они који су поријеклом из БиХ , по националности Срби , који су живјели у НДХ и протјерани
   – повратници ‘рвати којих је много у јавним службама и државним предузећима
   – на крају они као „змај ….“ и ја који смо прогнан из НДХ као СРБИ

   „славија“ , незапослени сам демобилисани борац ВРС и од демобилизације , негдје у мају 1996-те сам на бироу. Пред рат сам радио у СР Хрватској и као анти-комуниста се кандидовао на руководеће радно мјесто. Могао сам „глат“ проћи али сам имао добро радно мјесто па сам се сјетио народне : „не тражи хљеба преко погаче“. Овдје немам никакве шансе јер немам никакве породичне везе са БиХ. Говорите о искључењу струје. Мени струју нису искључили али су ми приликом „контроле“ малчице „заврнули“ бројило да показује већу потрошњу. Имао би још тога додати као примјер каквом сам насиљу изложен али ја сам са Баније а ми баш и не кукамо. Дати ћу Вам и један примјер како се запошљавају срПи из Славоније коју помињете. Ради се о човјеку којем је отац из Србца отишао као младић у Славонију а пред рат се вратио у Р. С. . Његов син је читав рат „студирао“ у Београду , вратио се из БГ када и „баја“ и доласком „баје“ на власт се запослио. Да не заборавим , дипломирао је на ДИФ-у у тридесет и некој години што ће рећи да је читав рат „напорно“ студирао. Други „бајин“ долазак на власт му је донио директорско мјесто као и гомили других сличних дезертера. Можда сте мислили на такве када сте говорили о „вишој раси“? Има таквих примјера много а сам сам био изложен шиканирању од стране „бајиних“ ‘рвата (што повратника , што оних који су остали у Б. луци). Вјерујем да Вам је тешко , поштујем Ваше ране и жао ми је због тешког живота али било би лијепо да прст осуде упирете у праве. И , као што рекох , не замјерам Вам ништа јер се и мени омакне па опсујем све „домицилне“ у ђутуре а многи нису ни криви ни дужни. :)))
   Поздрав и свако добро , Вама и Вашој породици.

 8. РАСПУЋИН –

  много сам ја „више расе“ да бих гледао на наше србе избјегле и страдале из било којих крајева као на неки реметилачки фактор, или упирао прстом на њих, или…,на релацији домицилни- избјегли.
  Када негдје и кажем и напишем нешто што можда тако на прву и изгледа моја мисао је увијек окренута уствари ка систему, тзв. држави,КОРУПЦИЈИ, неправди…,која је у свакој и најситнијој пори друштва заступљена.
  Када је дебело заступљена и злоупотребљена у и према најстрадалнијим дијелу народа а то су борачке категорије, избјегли и страдали…шта онда рећи о таковом друштву, народу и руководству.

  Ја Србе не дијелим на Крајишнике, Херцеговце, Семберце,из високе крајине, ниске крајине, источне, западне, домицилне, избјегле..,и могу ти рећи да сам управо добрим дијелом и због тога шиканиран и и проглашаван „ОН је ЊИХОВ“,те испушио баш од својих тзв. домицилних.

  распућин – нисам ја изнио ово око сјечења струје због мизерног дуга ради кукњаве и себе лично. Ја да сам мекушац тога кова, да кукумавчим, давно бих се као такав приклонио „поклоницима тисућљећне културе“, па да дугујем и хиљаде било би глатко отписано.
  Мени сутра да отпишу и ових 270 ја то не бих прихватио, нашао бих и наћи ћу начин да платим. И што је најгоре ја то нисам потрошио јер редовно плаћам…и мени су набили од прошле године у два наврата по 150% више од потрошње.
  Изнио сам управо из разлога јер се ради о свјесном шиканирању, уцјенама, притисцима…доћи пред празнике, пред сами Божић, првоборцу, некаквом јебеном командиру, који је 5мј крпљен на ВМА, који једва подиже троје дјеце само од пишљиве инвалиднине, неби ли му избили божићну печеницу и трпезу…СВЕ ГОВОРИ.
  А са друге стране свједоци смо само новогодишњег бахатог оргијања тог шљама и арчења стотина хиљада марака, на крканлуке, њихове дјеце по свјетским скијалиштима итд …,
  Дакле не ради се о мени лично него о томе.
  Ваљда ово читају и неке млађе генерације па нека им буде за наук, да не упадају у заблуде о божанском, небеском, најправеднијем и нај нај…народу његовом ВОЖДУ/ОВИМА.
  Изгледа су десетине хиљада и схватиле, па је превелика гужва на излазу и границама.

  Износио сам ја овдје повремено и много драстичније примјере према мени лично као таквоме, из истих навеедених разлога, могао бих још, али управо да се не стекне утисак кукумавчења.
  Само да подсјетим да су ми прошле г. ископали некакав дуг од 160км стар више од 7 г. Тај дуг сам платио када сам имао новац, али свеједно послали ми чопор полицајаца, судских извршитељ, комби робијаша, опкољавали кућу, правили сцене као да се ради о терористи, криминалцу…па сам морао то да платим по други пут.
  Дакле јасно је да се не ради о некаквом ј. мизерном дугу, није њима до 160км. Њима је до тога да понизе, уплаше, пошаљу поруку, психички убију и тебе и породицу, протјерају…,

  Тешком 100%РВИ високе 2кат. првоборцу, командиру 16Кмтбр, који је у рат отишао буквално из погона са до тада 13г стажа, у захтјеву за пензионисање кажу не „испуњавате услове“…тренирају ваљда правну државу’, што ли??

  О корупцији, аморалу, злоупотребама, криминалу..,у избегличком сектору вјероватно знаш и више, али и мени је доста познато, па отуда и проистиче такав однос и нетрпељивост других.
  Многи су се „снашли“ па су из сеоских брвнара у овом „напредном друштву и у срећна времена“ постали бањалучка елита, ушли на државне јасле(многи у електродистрибуцији) са читавим породицама, од бабе, стрине, ујне…дјеце..који су се по чукама возали на лигурама, а сада скијају по Инсбруку, Кицбилу…, чак им и Копаоник и Јахорина на фуј.
  Успут јебу мајку Радовану и Ратку јер су их они протјерали са њихових вјековних огњишта и долазе сјећи струју онима који су крварили гаће док су се они сналазили.
  Али, опет кажем, нису криви они, него тобож’ „ВЕЛИКИ ДРЖАВНИЦИ“ који су годинама свјесно сијали неред, неправду, јавашлук, корупцију, подјеле, аморал…јер такав амбијент њима највише одговара, у њему се најбоље сналазе.

  Могу они сада на сваки грм качити српске заставе, довести и руског и српског патријарха, преселити сву московску војну параду на бањалучку площад…aли то би само био КАЛАЈ..џаба кад је БЕЛАЈ унутра.
  Надам се да ти је сада мало јасније…не може се увијк све исказати у неколико реченица.
  Хвала, вама и вашима такође! МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 9. Ваистину се роди!

  Поштовани „славија“,

  Нисам од оних који се оправдавају али мој „одговор“ Вама је био више упућен свима осталима него Вама директно. Наравно да Вас разумијем јер сте , по свему судећи , сличан карактер мени. Да , многи су се „снашли“ и то све по „црвеној“ пароли : „Снађи се друже“ па су се дочепали станова , вила и иностраних скијалишта (узгред , скијао сам осамдесетих на Јахорини и мислим да је , бар док је се нису ови лопови дочепали , била и више него пристојна дестинација). Да не дужим , погледајте моје коментаре , на овим линковима , па ће и Вама бити јаснији начин на који размишљам а сличан је Вашем :

  https://facebookreporter.org/2018/01/03/culibrk-necemo-stici-evropu-ni-za-500-godina/#comment-92539

  – frontal.rs/djokic-steta-sto-ljubija-nije-prodata-ali-imamo-novu-sansu/

  – frontal.rs/dodik-strateski-interes-srpske/

  – frontal.rs/politicki-pregled-2017-od-parade-za-dan-republike-do-akcizne-vecine/

Оставите одговор