Кустирици орден, а са њим и обавеза

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј уручио је данас у Мркоњићима код Требиња орден Светог Саве првог реда редитељу Емиру Кустурици за "несебичну бригу и представљање српског народа и православља у свијету”. Орден је Кустурици уручен на Дан светог Василија Острошког, у родном мјесту овог православног свеца. Кустурица је након додјеле ордена рекао је то […]

недеља, мај 13, 2012 / 00:15

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј уручио је данас у Мркоњићима код Требиња орден Светог Саве првог реда редитељу Емиру Кустурици за "несебичну бригу и представљање српског народа и православља у свијету”.

Орден је Кустурици уручен на Дан светог Василија Острошког, у родном мјесту овог православног свеца.

Кустурица је након додјеле ордена рекао је то признање „потврда да је свој живот проводио радећи на заштити српског идентитета и на очувању српске традиције и културе, те да га орден обавезује да остане на том путу”.

Прослављени редитељ изјавио је да је Орден Светог Саве првог реда Синода Српске православне цркве, који му је уручен, потврда да је свој живот проводио радећи на заштити српског идентитета и на очувању српске традиције и културе, као и да га орден обавезује да остане на том путу.

Кустурици је раније у Мркоњићима код Требиња орден уручио патријарх српски Иринеј, а на приједлог епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија.

„Било који човјек који се веже за Светог Саву долази до апослутне чистоте духа и онога што једино може да спаси овај свијет. Ово за мене значи највишу степеницу на коју може да се стане са духовним узвишењем и осјећањем”, рекао је Кустурица, пренијели су босанскохерцеговачки медији.

Кустурица је казао и да се ово признање „не може поредити ни са једним досадашњим и да има још већи значај, јер му је додијено на светом мјесту, мјесту рођења Светог Василија Острошког, једног од највећих светаца у српском народу”.0 КОМЕНТАРА

  1. Može li pravoslavlje imati boljeg ambasadora od Emira Ostroškog.On je most za pomirenje islama i pravoslavlja i sretna je verska zajednica koja u jednoj ličnosti ima i Emira i Nemanju.B-)Vidim da je postupak vraćanja muslimana u pravoslavlje uznapredovao.Tako su nekada nekomunisti bili primani u komuniste(Vanpartijci čiste svoje redove), pa me hvata neki strah.S razlogom?B-)

Оставите одговор