Куба: Легализована продаја некретнина и аутомобила

Куба је легализовала продају некретнина и аутомобила, али и ширење приватних задруга, што би, уз остале промјене, требало да покрене кубанску економију. У документу који је јуче објављен наводи се да држава треба да омогући кубанским грађанима куповину и продају кућа, али није објашњено како би систем функционисао, која ће ограничења бити наметнута и шта […]

уторак, мај 10, 2011 / 12:15

Куба је легализовала продају некретнина и аутомобила, али и ширење приватних задруга, што би, уз остале промјене, требало да покрене кубанску економију.

У документу који је јуче објављен наводи се да држава треба да омогући кубанским грађанима куповину и продају кућа, али није објашњено како би систем функционисао, која ће ограничења бити наметнута и шта би и колико могло бити опорезивано. Исто је и с продајом возила.

Прије увођења реформи само возила која су била израђена прије револуције могла су бити продата. Сва остала била су "замрзнута" у рукама својих власника, који су их "посуђивали" једни другима да би их се ријешили, што је омогућило цвјетање сивог тржишта, а слично је функционисало и са некретнинама.

Комунистичка партија, која је недавно објавила 313 тачака реформе, саопштила је да Влада размишља о томе да дозволи Кубанцима да путују у иностранство као туристи.

Народна скупштина, међутим, још није озаконила нову стратегију, а Кубанци који желе да путују преко границе морају, према досадашњим прописима, поднијети захтјев и платити таксу од 150 долара. Новац им се враћа уколико им захтјев буде одбијен, а уколико им је прихваћен морају плаћати додатне таксе од око 400 долара. Изван државе могу бити максимално 30 дана.

Ове привредне реформе, које подразумијевају отварање слободном тржишту, требале би извући Кубу из дубоке фискалне кризе, али истовремено одржавајући комунистички систем који је увео Фидел Кастро још 1959. године.

Ријеч је о реформама које су једногласно прихваћене на прошломјесечном конгресу Комунистичке партије, али је завршни документ тек јуче објављен.

Промјене у кубанском комунистичком систему почеле су након што је Фиделов брат, Раул Кастро, преузео владавину земљом 2008. године.Оставите одговор