Криви су не само живи, већ и мртви Руси: У Италији забрањено предавање о Достојевском

У свијету који се утркује како да "санкционише" Русију, након што је у Хрватској скинута композиција Чајсковског са репертоара, из Италије долази нови помак.

среда, март 2, 2022 / 17:38

Јутрос је Универзитет Бикока (Милано), отказао лекције професора Паола Норија (о Достојевском), под изговором да је потребно "избјећи било какав облик полемика, јер је тренутак јаке тензије":

– Управо сам добио имејл: отказане су моје лекције на тему "Достојевски". Данас није само кривица бити жив Рус, крив је и мртав Рус, онај који је за живота 1849. године осуђен на смрт зато што је прочитао забрањену ствар. Оно што се дешава у Украјини је ужасно и дође ми да плачем само кад помислим на то. Ово што се дешава у Италији је смијешно… – казао је проф. Нори у видео-обраћању јавности, које су пренијели сви водећи италијански медији.

Нори, рођен 1963. је преводилац и аутор педесетак романа, те професор на Одсjеку за хуманистичке науке Универзитета у Милану гдје предаје класичну руску књижевност. На Бикоку је требало да одржи серију од четири предавања о Достојевском.Оставите одговор