Краус: Хрватска 20 година избјегава обавезе према Јеврејима

Предсједник Координације жидовских општина Хрватске Огњен Краус изјавио је да Хрватска правна држава већ 20 година избјегава обавезе према Јеврејима када је ријеч о враћању имовине. "Све више постаје јасно да нам не желе вратити отету имовину и да је то пројекат зачет самим законом о поврату имовине", рекао је Краус јуче на комеморацији јеврејским […]

понедељак, мај 2, 2011 / 19:17

Предсједник Координације жидовских општина Хрватске Огњен Краус изјавио је да Хрватска правна држава већ 20 година избјегава обавезе према Јеврејима када је ријеч о враћању имовине.

"Све више постаје јасно да нам не желе вратити отету имовину и да је то пројекат зачет самим законом о поврату имовине", рекао је Краус јуче на комеморацији јеврејским жртвама нацизма и фашизма која је одржана код споменика Мојсију на загребачком Мирогоју.

Како преносе хрватски медији, Краус је истакао да о проблему враћања јеврејске имовине не може рећи ништа позитивно.

Он сматра да се однос према Јеврејима жртвама холокауста изражава само на формалном нивоу када се на разним комеморацијама прича о пијетету и жаљењу због онога што је било.

"Без враћања имовине нисмо у стању реализовати ни један важнији пројект, било да је ријеч о социјалним или културним програмима те изградњи у Прашкој о којој се годинама говори", рекао је Краус и додао да би Хрватска те проблеме требала ријешити прије уласка у ЕУ.Оставите одговор