"Краткофил" се најавио крајем августа

Дирекција међународног фетсивала кратког филма "Краткофил" саопштава је да ће фестивал у 2010. години бити одржан крајем августа мјесеца. Сходно посљедицама свјетске економске кризе, „Краткофил“ у овој години неће имати такмичарски карактер и трајаће два дана. У оквиру ревијалних пројекција биће приказана нека од најбољих остварења кратке форме из ове и претходне године, али и […]

среда, јул 7, 2010 / 09:51

Дирекција међународног фетсивала кратког филма "Краткофил" саопштава је да ће фестивал у 2010. години бити одржан крајем августа мјесеца.

Сходно посљедицама свјетске економске кризе, „Краткофил“ у овој години неће имати такмичарски карактер и трајаће два дана. У оквиру ревијалних пројекција биће приказана нека од најбољих остварења кратке форме из ове и претходне године, али и дугометражни филмови који су, сваки на свој начин, обиљежили 2009. годину и који су постигли изузетан успјех на међународним фестивалима, нарочито код публике.

Ова година биће искориштена да се покажу потенцијали, како фестивала, тако и средине у којој се исти развија, те да захваљујући доброј критичарској пракси, искуству и анализи глобалне ситуације у филмској умјетности и индустрији, посредством „Краткофила“, у Бањој Луци буду приказана дјела међународне репутације и квалитета. Програм и списак филмова ће бити благовремено објављени.

Међународни фестивал кратког филма „Краткофил“ у Бањој Луци настао је 2007. године и од тада је приказао на стотине кратких играних, анимираних, документарних и експериметалних филмова са свих континената. У сарадњи са многим значајним сличним фестивалима, као што су Клермон-Феран, Тампере, Сиднеј, Даблин, Упсала, бањолучкој публици је понудио пресјек дешавања у свијету кратког филма, од највећих хитова до смјелих, авангардних експерименталних радова. Једна од специфичности фестивала је програм „Фокус“ који се концентрише на земљу добитника Гран прија са претходног фестивала, па су Бањолучани имали прилику да се, до сада, боље упознају са кинематографијама, али и културом, умјетношћу и традицијом Пољске и Исланда.Оставите одговор