Крај 63. позоришне сезоне у Дјечијем позоришту РС

Едукативном музичком представом "Пећа и Вук" Дјечије позориште Републике Српске завршило је 63. позоришну сезону у којој је за своју вјерну публику одиграло 207 представе и на сцену поставило четири премијере.

уторак, јун 25, 2019 / 17:56

Почевши од представе "Доживљаји мачка Тоше" редитеља Александра Пејаковића, преко луткарске представе "Медвједић Тимотеј" у режији Јарослава Антоњука, потом представе "Јежева кућица" у режији Слободана Перишића до музичке представе "Пећа и вик" у режији Бисерке Колевске, овогодишње добитнице Плакете Града Бања Лука за изузетна остварења у области културе и допринос у развоју позоришне умјетности.

Фестивали и награде

Представа "Одисеј – Сан о повратку" Дјечијег позоришта РС одиграна је у такмичарском програму позоришног фестивала у Пожаревцу под називом "Виминациум фест – Митови стари и нови".

Представа "Мачак у чизмама” побједник је јубиларног, 25. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици као и 23. Сусрета позоришта лутака БиХ у Бугојну што значи да је Дјечије позориште РС освојило два гран-прија за само десет дана.

Поред главне награде на 23. Сусретима позоришта/казалишта лутака БиХ, награда за најбољу режију припала је Тодору Валову, редитељу ове представе, а награда за најбољу глуму и анимацију припала је глумици Дјечијег позоришта РС, Божани Бијелић.

Представа "Тужни принц" Дјечијег позоришта РС учествовала је у такмичарском програму фестивала "Позориште Звездариште"у Београду.

На Фестивалу ЛУТ ФЕСТ у Источном Сарајеву представа, "Медвједић Тимотеј" освојила је награду за сценографију и костим (Прземислав Карвовски) и награду за најлутковитију представу Камена рука "Хенрик Јурковски".

Међународни Фестивал позоришта за дјецу – Бања Лука 2018.

Од 7. до 12. октобра 2018. године Дјечије позориште Републике Српске као организатор 17. Међународног фестивала позоришта за дјецу – Бања Лука 2018. угостило је око двије стотине позоришних стваралаца из цијелог свијета. На овогодишњем Фестивалу у такмичарском дијелу програма учествовало је тринаест театара из десет држава почевши од далеке Гватемале, преко Италије, Пољске, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Бугарске, Турске и Русије. У пратећем програму публици су се представила четири театра. На Фестивалу је изведено седамнаест различитих представа, а с обзиром на то да су се поједине представе играле у два термина овогодишњи Фестивал биљежи укупно 23 извођења представа на Малој и Великој сцени Дјечијег позоришта РС, као и на Великој сцени Народног позоришта РС. Покровитељ Фестивала је Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Додатне активности

Од 1. септембра 2018. годинеснижена је цијена улазница са 6 на 5 конвертибилних марака и преуређен аудиторијум, што је уз нове линије маркетинга знатно утицало на повећање броја посјетилаца.

Под покровитељством Пресједника Републике Српске, од 16. до 30. децембра 2018. године, пети пут заредом, организована је хуманитарна, културно-забавна манифестација "Сњешково". Током манифестације посјетиоци су имали прилику да уживају у детаљно осмишљеном и богатом едукативном програму за дјецу у виду сликарских, вјарских, пјесничких, музичких, глумачких, кулинарских радионица, те многим другим забавним активностима.

Дјечије позориште Републике Српске остварило је и бројна гостовања широм Републике Српске у мјестима у којима не постоји позориште за дјецу као што је Добој, Костајница, Лакташи, Станари, Брчко, Србац, Приједор и Требиње и реализовало пројекат подржан од стране Града Бања Лука "Дјечије позориште РС у друштвеним домовима" када је за дјецу приградских и сеоских насеља: Драгочај, Дебељци, Верићи и Љубачево одиграло осам представа.

Дани Дјечијег позоришта РС у Београду одржани су, по трећи пут, у априлу мјесецу када се представа "Три прасета (Небождер)" београдској публици представила у два термина, а представа "Медвједић Тимотеј" изведена је три пута.

Дјечије позориште Републике Српске дио је и пројекат "Мала Бања Лука" који организују Туристичка организација Републике Српске иТуристичка организација Града Бањалука.

Дјечије позориште РС заједно са Кинотеком РС почело је пројекат "Представљање архива Кинотеке Републике Српске у Бањалуци" који ће се наставити и у наредној сезони.

Наредна, 64. позоришна сезона започеће 6. септембра 2019. године премијером бајковите представе "Ноћ у Мерлиновом замку" редитеља Сандре Родић Јанковић.

Угодо љето, незаборавне одморе и нове личне и професионалне успјехе жели Вам ансамбл Дјечијег позоришта РС!

Видимо се у септембру!Оставите одговор