Крагујевац: Гњевни радник Фијата разлупао 31 аутомобил

Запослени фабрике аутомобила у Крагујевцу оштетио је 31 "фијат 500Л" огорчен због ниске плате и услова рада. Штета 50.000 евра. Радник је оштрим металним предметом ишарао каросерије у погону монтаже, а на појединим аутомобилима исписао је "Жабари, бежите из Србије" и "Русо, повишица", пише "Информер". Инцидент се догодио у ноћној смјени између петка и суботе, […]

понедељак, мај 27, 2013 / 10:41

Запослени фабрике аутомобила у Крагујевцу оштетио је 31 "фијат 500Л" огорчен због ниске плате и услова рада. Штета 50.000 евра.

Радник је оштрим металним предметом ишарао каросерије у погону монтаже, а на појединим аутомобилима исписао је "Жабари, бежите из Србије" и "Русо, повишица", пише "Информер".

Инцидент се догодио у ноћној смјени између петка и суботе, а виновник још није откривен.

Како се претпоставља, радник је највјероватније побјеснио јер је монтажна трака ишла знатно брже него иначе.

"Радници су падали с ногу да би завршили посао. Када је откривено да су аутомобили оштечћени, брзо се створио велики број видно узбуђених италијанских руководилаца. Монтажна трака ипак није заустављена, а сва оштећена возила мораће да се дораде", каже један од радника фабрике који је желио да остане анониман.

Према првим процјенама укупна штета на аутомобилима је 50.000 евра, каже извор листа.

Један од радника каже за "Информер" да је могући повод овом инциденту и наводни сукоб радника са шефом смјене, извјесним Италијаном којио се зове Русо – отуд и натпис "Русо, повишица".

"Информер" није добио од руководства фабрике потврду ове информације јер се нико од њих јуче није јављао на телефоне. Међутим, предсједник Синдиката ФАС Зоран Михајловић потврдио је да се догодио инцидент.

Како каже то је све посљедица услова у којима се ради.

"Млади се још некако носе са тим, али старијима је све теже. Ради се у три смјене под великим притиском, а просјечна плата је 34.000 динара", каже Михајловић.

Како наводи "Инфомер", од свих радника Фијата у свету Срби са 320 евра имају најниже плате. Турци раде за 450 евра мјесечно, Руси и Пољаци за 550, Бразилци за 1.000, Италијани за 1.200, а радници у САД за чак 2.500 евра.0 КОМЕНТАРА

  1. Svaka podrška radnicima koji dižu glavu i ne dozvoljavaju da budu đubrearska radna snaga koja sklapa delove.
    Ovo bi treblo da bude početak radničke revolucije u Srbiji
    Zar da radnici koji su projektovali avione tenove i najmodernije naoružanje tokom 80ih pristanu da budu toliko poniženi od ekonomsih ubica kako onih iz Evrope tako i njihovih domaćih sluga Nikolića, Dačića, Vučića, Dinkića…

Оставите одговор