Кожа, нова серија Николе Пејаковића имаће премијеру на РТС

Латинично саопштење о томе да ће се серија Кожа приказати премијерно на Радио-телевизији Србије од 20. јануара, пресловили смо на српско писмо и солидарно објавили.

четвртак, јануар 18, 2024 / 15:02

Босонога продукција представила је данас у Бањалуци нову серију Кожа, трећи дио изузетно запажене и хваљене бањалучке ТВ трилогије: Месо, Кости, Кожа. На промоцији Коже најављена је скора премијера серије – 20. јануара на Првом програму Радио-телевизије Србије.
Серију Кожа је, за РТС реализовала извршна продукција Босонога, а данашњој промоцији присуствовао је цијели тим који заједно стоји иза цијелог пројекта: сценариста Никола Пејаковић, редитељ Саша Хајдуковић, Драган Бујошевић, генерални директор РТС-а, те Бранкица Јанковић продуцент и директор серије.
Радио-телевизија Србије, послије изузетног успјеха серија Месо и Кости, са великим задовољством представља публици трећи дио ове чувене бањалучке трилогије, рекао је Драган Бујошевић, генерални директор РТС-а.
"Велико ми је задовољство да најавим премијеру завршног дијела заиста сјајне трилогије Месо, Кости, Кожа. Ова десетодијелна сага биће приказивана премијерно суботом и недјељом од 20.05 на Првом програму РТС-а. Изазов и сатисфакција – тако бих описао вишегодишњи рад на овој трилогији, а оно што је најважније је да је реакција публике била одлична. Сигуран сам да ће бити таква и када прикажемо серију Кожа. Веома смо задовољни и сарадњом са, да тако кажем, бањалучком екипом", каже Бујошевић.
Серија Кожа је прича о опросту, о праштању самом себи и другима. Као завршни дио трилогије, овај трећи наставак је најличнији и најдубљи умјетнички обрачун ауторског тима са мраком овог времена и мраком у себи, а Бања Лука је коначно добила главну улогу, каже редитељ Саша Хајдуковић.
"Кожа је нека врста балканске ноир бајке са елементима мелодраме и црног хумора. То је њен оквир и на томе се заснива редитељски стил – мрац̌на ноир атмосфера у једном бајковитом, зимском окруз̌ењу”, додаје Хајдуковић.
Кожа је прича о музичару, бившем наркоману и дилеру дроге коме је име Слободан Милошевић и који, након вишегодишњег издржавања затворске казне због шверца двадесет килограма кокаина у Холандију, бива пуштен на слободу из затвора у Хагу.
"Кожа прати судбину Слободана човјека који је побјегао од сопственог з̌ивота, од свог града, од самог себе, ц̌овјека коме су слабости унис̌тиле дарове, ц̌овјека који је у свом ескапизму повриједио сваког ко му је био близак – родитеље, пријатеље, дјевојку… Кожа је прича о човјеку који изгуби и добије све. То је прича о великом паду, без којег нема великог уздизања. Без страдања нема ни спасења и у томе се крије суштина приче", каже Никола Пејаковић, који тумачи главну улогу, а у исто вријеме је и сценариста серије.

Трилогија Месо, Кости, Кожа показала је да Бањалука веома плодно умјетничко тло. Од града који је на том пољу био маргинализован и скрајнут смо направили аутентични стваралачки центар, који је покренуо лавину, каже Бранкица Јанковић, директорка серије.

"Агенција Аqуариус и тим људи који је до данас радио на, сада већ култној, трилогији је прије много година имао визију. У том тренутку смо били на брисаном простору, знали смо да крећемо од нуле, да треба да створимо квалитет и препознатљивост без неке јаке позадине. Имали смо "само" идеје. Наглашавам да је ово "само" под наводницима, јер су идеје најважније и биле су пресудне. Након великог успјеха Меса, а затим и Костију видјели смо да је свака сумња била сувишна. Захвална сам Кољи, Саши и Драгану на великом искуству у ових 8 година. Коља и Саша настављају, а ја се враћам у Аqуариус на сигуран терен да се припремимо за неке нове пројекте, рекла је Бранкица Јанковић, која је увјерена да ће и у будућности Бањалука са Босонога продукцијом стварати велике ствари.
Иза серије Кожа, као и иза претходна два дијела трилогије, стоји сјајан креативни тим, као и глумачка екипа коју чине Никола Пејаковић, Александар Јовановић, Небојша Дугалић, Сања Вејновић, Весна Тривалић, Слободан Нинковић, Александар Стојковић, Љубомир Бандовић, Наташа Нинковић, Јово Максић, Јована Гавриловић, Милица Јаневски, Владимир Ђорђевић, Марко Тодоровић, Борис Исаковић, Амар Ћоровић, Марко Гверо, Миљка Брђанин, Слободан Перишић, Љубиша Савановић, Мирјана Ђурђевић, Вахид Џанковић, Александар Ђурица, Жељко Еркић, Борис Шавија, Бранко Видаковић, Вук Костић… и други.

Креативни тим серије:
Продуцент и директор серије: Бранкица Јанковић
Сценариста: Никола Пејаковић
Редитељ: Саша Хајдуковић
Директори фотографије: Саша Петковић и Драган Радетић
Сценографкиња: Слободанка Пилић
Костимографкиња: Лидија Андрић
Композитор: Петар Билбија
Монтажерке: Наташа Пантић и Ана Жугић
Сниматељ и микс звука: Петар Сузић

Серија Кожа прича причу која почиње пред сам почетак рата у Босни, када се Слободанови родитељи селе из Бањалуке у Сарајево, гдје им се, касније, када рат крене, губи сваки траг. Слободан, за то вријеме покушава да студира у Београду, али упада у криминал, постаје зависник, страда и завршава у затвору.

Послије 15 година, пруз̌ена му је јос̌ једна с̌анса. Након затвора, добија прилику да се врати у свој град, своју Бањалуку, и поц̌не живот из поц̌етка. Али, нити је он онакав какав је био, нити је тај град оно с̌то је некада био.

На конференцији се говорило и о новим пројектима Босонога продукције и Радио-телевизије Србије.

У питању је нова трилогија Јеретичке приче, чија радња обрађује живот Бранка Ћопића. Ријеч је о три наставка мини-серије, у којима се говори о животу Бранка Ћопића писца, потом Бранка Ћопића полицајца и на крају Бранка Ћопића новинара.Оставите одговор