Ковачевић: Тражимо рјешење, али Фамос нема перспективу

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић изјавио је Срни да Влада тражи рјешење за предузеће "Фамос" Коран у стечају, али да сви показатељи говоре да оно у овом тренутку нема перспективу. Ковачевић је рекао да ће са стечајним управником и предузећем "Никола Тесла" размотрити начин за оживљавање "Фамос" Корана, али да су […]

четвртак, октобар 3, 2013 / 10:06

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић изјавио је Срни да Влада тражи рјешење за предузеће "Фамос" Коран у стечају, али да сви показатељи говоре да оно у овом тренутку нема перспективу.

Ковачевић је рекао да ће са стечајним управником и предузећем "Никола Тесла" размотрити начин за оживљавање "Фамос" Корана, али да су могућности Владе Српске ограничене.

"Када бисмо били сигурни да има тржиште и да има капацитете за оживљавање производње Влада Српске би се вјероватно опредијелила да помогне `Фамос` Корану", истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, ако би Влада Српске купила "Фамос" Коран без проналаска тржишта и перспективе, то не би представљало реалну причу.

Радници предузећа "Фамос" Коран у стечају на Палама најавили су за 14. октобар протесте и блокаде путева, уколико им Влада Републике Српске не одговори шта је одлучила у вези са покретањем производње и куповине овог предузећа.0 КОМЕНТАРА

 1. O zlehudi ministre. Da si ikad otišao tamo vidio bi da iza miševa nije ostalo ništa osim objekata. O kakvoj perspektivi ti govoriš? Problem je što stečajni upravnik hoće da ostane doživotno tamo i da krcka objekat po objekat, da opštini ne da da se objekti ponude ozbiljnim investitorima. Srećom tu je sveobuhvatno „državno“ preduzeće TESLA zaduženo za razvoj po sistemu Delboja.B-)

 2. Стечајна мафија у сарадњи са режимом хара РС-ом, измирују, поравнавају, продају, намирују, распродају,…а никад ни једно такво предузеће на зелену грану не извуку, али и не окончају своју мисију онанисања над народном (некада друштвеном) имовином!?

  Колико је агрегата купљено и увезено у РС од краја рата до сада, а зар их није могао тај исти ФАМОС правити за домаће фирме!? То би био дио рјешења да се сачува производња фабрике!

  Наше ублехе из власти не морају слушати шта им ментори са запада нареде да раде, већ умјесто слушања и извршавања, треба радити све оно исто што и они на Западу раде за себе!

  Па нису луди Кинези, што су дозволили уплив страним банкама у својој држави само 3% „као да ми не умијемо давати кредите свом народу“ кажу они, а наше клемпе мисле да ће им странци боље управљати привредом и економијом из својих централа.

  Ови режимски министарски пацови се фале како су нашли стратешког партнера за продају нафте по РС, за продају струје, рашида и хамовића, па што не нађосте неког рашида и за производњу мотора у Палама!?

 3. Gospodo radnici,ministar je u pravu.Nema Famos perspektivu,ako nastave da nas vode SDS,SNSD,PDP,DP,i ostali kriminalci ubjediće nas ( a na putu su) da nema više ni kvalitetnog drveta u našim šumama,da nam ne valja voda….Sve do dana dok radnici ne krenu da vraćaju svoje fabrike,da brane ove ne prodate neće biti nade.Al dolazi taj dan,brze nego sto misle ovi kriminalci iz vlasti i opozicije

 4. milenkojaric, 03.10.2013. 13:22:11 [
  A ko je reako da SDS i PDP nisu ista banda kao i ovi što hoće prirodne resurse da rasprodaju.
  Zati ni jednima ni drugim ne rteba dozvoliti da dođu na vlast, jer su 18 godina pljačkali prevredu ovaj narod.
  Kad je pljačka privede završene prešlo se na zaduživanje a posle i na rasporodaju prirodnih resursa.

 5. Фамос је имао перспективу, намјерно је уништен од стране општинске власти у Палама која је уништила преко 4.500 производних радних мјеста, сигуран сам по нечијем налогу, сазнаћемо ускоро.

  Да напоменем да је иста власт у Палама 23 године, да су њихови били на власти преко половине на државном нивоу и то баш кад се требала производња повећати и кад су Нијемци хтјели ући у посао.

  Грађани Српске не знају да је добар дио девизног прилива прије рата у Фамосу-Коран био од Мерцедеса.

  Долазили су људи после рата али ратни и послератни профитери су их уцијењивали.

  Ово пишем зато што сам прије рата радио преко десет година у тој фирми која је сваке године отварала нове производне погоне, која је имала преко 250 факултетски образованих људи, која је имала преко 50 машинских и електро-инжињера, која је имала тим за развој нових технологија, која се прилагођавала тржишту са новим производима из металне индустрије.

  Све је то водио чувени Младен Тодоровић кога је СДС отјерао доласком на власт кад је и почела агонија овог привредног чуда који је запошљавао 2.200 радника.

  Замислите Фамос није имао ни 500 радника кад је овај човјек дошао на Коран.

  За десет година је изградио Пале, помогао много фирми, помогао развој спорта и културе до невиђених размјера, запослио само у Фамосу 1.700 радника, гдје су остале фирме које је помогао?

  Данас ти кокошари черупају преко стечајног управника који има кривичне пријаве оно што је остало.

  Те битанге које су уништиле металну, дрвну, текстилну индустрију, грађевинарство и туризам данас раде у Скупштини Српског Сарајева или у општини Пале.

  Немам намјеру да пишем против највеће опозиционе партије у Српској и идејног творца Српске, али да би ми причали о новом времену морају очистити своје редове.

 6. ribar, 03.10.2013. 13:29:22

  Наведи ми један примјер гдје је општина било која ушла у фабрику било коју или јавно било које предузеће и располагала имовином тог предузећа?
  Шта је режим урадио поводом оваквих низ случајева? Коју стратегију је предвидио?
  Зашто се сва јавна предузећа нису препустила на управљањее локалним заједницама, ако ти мислиш да је то уништавање дошло са локалног нивоа? Већ смо једном писали о томе, да ли ти мислиш да је регуларно да овај покварени режим управља шумама на сигурицу приходе, али зато овакве фирме баца под ноге, јер им доносе корист једино кад се распродају машине, а радници отјерају без плата на улицу!?
  Шта им ту може наша општина понудити?
  Да им општина Пале сагради неку нову фабрику? Ма дај!

 7. Bojan5150, 03.10.2013. 13:51:38

  Ма могли су да склепају агрегате, дизелаше, колико је државних фирми увезло за своје потребе тих Перкинс, џиџа, миџа, ових, оних агрегата, зар се Фамос није могао на вријеме преоријентисати на производњу истих, а већ су имали материјала довољно блокова мотора и других артикала!

 8. Ima tu neke bozije pravde kada je u pitanju famos na Palama. U aprilu 1992 godine zabranjen je ulazak u fabriku svim radnicima koji nisu Srbi. Dok danas u do temelja opljackanom Famosu u Hrasnici u raznim pogonima radi više od 600 radnika Famos na Palama propada. Izgleda da je i zasluzio da propadne. A Mladen Todorović je otjeran jer za neke nije bio dovoljan nacionalista i sovinista.

 9. Овај стечајни управник је владин, они су га поставили прије шест година.

  Неко ће добро најебати за све јаде које су Палама урађене. Пљачкај, носи, узми све и иди, остави нове да наставе, то је суморна истина овог часног града у коме су нанесене ране од којих ће се морати испорављати годинама.

  Немој рамштајн даље, цијеним да искрено желиш добро, на посебан начин то испољаваш.

  Ја не могу расправљати о појединостима, ја имам рјешење за Пале, Српско Сарајево и Српску, иде вријеме.

 10. ribar, 03.10.2013. 14:58:46

  Па ја и говорим о овима који управљају овим бродом, кад идеш у погрешном смијеру свако кретање је лоше!

  Приватизација је била пљачка, држава је врећа гована, а и ово што помену змај, није битно да ли су муслимани испраћени из фабрике овако или на прљав начин, нису ни Срби из Зрака и других фабрика у Сарајеву имали испраћај уз цвијеће и сузе због растанка него на нож и метак избачени наглавачке. Кажем сад је и то мање битно, колико је битно и треба признати да су неки радници ФАМОС-а снабдјевали пола паљанских и сарајевских аутопревозника са дијеловима које су они мазијали тамо по погонима! И то се осветило радницима, поштеним радницима!

 11. Држава није врећа гована мој рамштајну, врећа гована су они који су опљачкали народ у рату и после рата.

  Нисам хтио да ти противрјечим, напротив.

  Онај ко не види са брда без обзира у каквој смо јебененој ситуацији, неће далеко добацити.

  Дивна се ствар дешава,ни влада, ни бивша власт која кидише да замијени ову јалову власт неће моћи без државног договора.

  П.С. Видим рамштајн да се не разумијеш шта је Фамос производио,педесает превозника у најбоље доба није било на регији, кад би Фамосовци од тога живјели било би исто као данас.

  Немој о привреди као Бога

 12. Извињавам се оде коментар прије краја.

  Значи рамштајн, немој мени о привреди као Бога те молим, бар не у Палама, то је био крај текста.

  Много тога ће бити у будућем времену о локалним властима широм Српске.

  Државе нема ако нема домаћина у селу без обзира како то некоме патетично или пријетеће звучало.

 13. ribar, 03.10.2013. 23:15:06

  Рибар, ти ниси глуп као овај несретни коријен херцеговачки, туњави херцтреф то је онај несретни раичевић што се удао у Бањалуку и постао бањооолучанин.

  Ти исто као и ја добро знаш да основне организације удруженог рада нису оснивале општине нити су имале власнички удио у њима, то је била та „друштвена имовина“ полуприватизовани радни колективи!
  У једном периоду тај исти ФАМОС је могао купити комплетну општину Пале све са свим зградама и намјештајем, а како онда видиш логику да општина управља њиме?

  Да би нешто уништио што није твоје, мораш направити провалничку крађу, буквално са пајсером у руци обити капију фирме и покупити из ње што ти се свиђа! То се није десило од стране опшштине Пале, колико је мени познато. Према томе, кад је дошло до искључења струје, воде и других комуналија фирми, био је знак да је фирма пукла, а државу је болио ћошак за тим.
  Наметнули су јој процес приватизације, којем се законски морала подредити, иако су њихови радници имали интерне дионице и самим тим се могла лако трансформисати безболно кроз транзицију, изабрати управни одбор и настави са радом као успјешно приватизовано предузеће, умјесто гањања купца пијаног руског милијардера којем би врећа гована узела проценат!

  Зашто се тако није радило, па питај ову врећу гована што је ти зовеш државом, они су доносили законе а односили паре из Пала!

Оставите одговор