Комсар: До рудника два путића

Компанија Комсар енерџи данас је предала на употребу два новоизграђена локална пута и два моста преко ријеке Јање, укупне дужине два и по километра, чија изградња је коштала пет милиона марака.

понедељак, јул 15, 2013 / 22:36

Пише Марко Шикуљак

Новоизграђени путеви повезиваће магистрални пут М 18 и Богутово село, те потез Мукат Станковић, а Комсар их након изградње преписује у власништво општине Угљевик.

Читав догађај је представљен као друтвено одговоран пројекат и брига о локалној заједници, иако су саобраћајнице искључиво за потребе ове компаније и изградње трећег блока Термоелектране Угљевик, што је директор Комсара и потврдио у следећој реченици, чим је завршио хвалу на рачун своје компаније која сарађуј са свим "локалним заједницама у којим спроводи пројекте”.

Потреба изградњом путева настала је јер је локална власт била оштро против тога да камиони и радна машинерија користе градске улице приликом градње (интервју Василија Перића за недељник Респект).

Комсар је одлучио да поправља негативан публицитет, па је за овај догађај потрошено доста средстава за медијско праћење. Екипа АТВ стигла је овом приликом чак са Пала, док су дописници пар дневних листова повучени са годишњег одмора, да би се сутра у новинама могло читати о овом "епохалном" догађају.

Имајући у виду уложено, вјероватно неће до пуно гледалаца/читалаца доћи други дио изјаве начелника Угљевика:

-Оно што сам и прије говорио, наравно да би смо били најсретнији да овај посао ради наша Електропривреда и наш РИТЕ, но ми ћемо свакако подржати ову инвестицију, уз услов да се заштите интереси локалне заједнице, а наравно и Републике Српске – рекао је Перић.

Биће наравно интересантно видјети колико медија ће се појавити на сутрашњем протестном окупљању радника РИТЕ.

Синиша Мајсторовић, директор Комсара, више пута је нагласио како је њихова инвестиција највећа у БиХ, па и на Балкану, како има добру сарадњу са локалним заједницама, и како ће на све начине упошљавати домаћу радну снагу.

Све је ово била блага хвала, колико је ријечи на похвале потрошио Комсаров главни лобиста, министар рударства и енергетике, Жељко Ковачевић.

-Ово је велики догађај за Републику Српску. Ово је одличан примјер да један врло озбиљан инвеститор реализује пројекте у Републици Српској. То је за владу и министарство велика ствар. Комсар енерџи је компанија која у РС реализује своје пројекте, и на томе неће стати. То је за владу и за РС додатно запошљавање, додатни приходи у буџету, као и побољшање имиџа у изградњи пројеката у области енергетике, и ми се сигурно на овај начин књижимо на мапи инвестиција на Балкану међу прве земље у којима су страни инвеститори добродошли – говорио је Ковачевић.

Ковачевић ће у историју отићи као министар рударства у чијем мандату је на налазиште угља дата концесија двјема електранама, приватној и државној, при томе државној далеко мањи и далеко неприступачнији дио.

comsar energy ugljevik 3 sinisa majstorovic rasid serdarov0 КОМЕНТАРА

 1. Шта ће попови ту, кад овом народу више ни Бог не може помоћи!?
  Оно кљусе ковачевић каже, ова инвестиција ће довести до нових запослења владе РС?? Па матер вам јебем, зар нисте већ сви једном запослени, шта још хоћете?

 2. Strašno, čega se pametan stidi budale se ponose.
  Nije ih ni sramota ni tog ministra ni načelnika da se slikaju na otvaranju Komsarovih puteva u ropstvo.
  Čemu li se samo smiju? Ja samo otao bez fabrike a i ti radnici termoelektrene će uskoro, neznaju šta ih čaka kad im prodaju termoelektranu Komsaru.
  Smiješni su ti popovi nisu ni svjesni šta su došli da osvještaju. Apsurdno je uošte na bilo kakvo otvaranje asfaltnih puteva zvati popove. A ovo je apsurd na kvadrat.
  Što dakazuje koliko su ti popovi izkompromitovani.
  A ovom bijednom narodu u pozadini, dosadno u životu jadni došli da vidi ministra.
  Teško je i zamilisliti bolje osmišljen scenario brutalnog trerora nad narodom od ovog koji vrši vlast, ubijajući ga siromaštvom i nezaposlenošću.
  Ugljevik žele narednih godina isti oni koji su do sada u termeolektrani prodavali radna mjesta, finansirali sve živo, izvlačili nevjerovatan novac na javnim nabavkama, držali na platnom spisku fudbalere FK iz UG, da potpuno unište i predaju, bez borbe, i termoelektrenu i rudnike.
  To rade isti oni nespobnakovići, koji su sve gotovo dobili i naslijedili iz bivše države, oni koji su cio život imali obezbiješeno radno mjesto u toj termoelektrani.
  Zar mi koji smo izgraili tolike termoelektrene, hidoelektrea, rafinerije, sada da sve predamo zajedno sa rudnicima stancu da za sebe proizvodi struju u našoj zemlji. Zamislite neki drugi narod u Evropi kada bi to uradio, i vlast neke druge države. Zamislite da li bi nijemici dali pod koncesiju neki svoj rudnik da mi na njemu gradimo za sebe termoelekrenu. Svi narodu u Evropi i bivšopj Jugoslaviji štite i čuvaju svoje rudnije samo se kod nas to prepušta i predaju strancu.
  Zamislimo se ozbilnjo da li smo mi normalna narod, šta se sa nama dešava, i da li uopšte takvi sa takvim odnosom prema prirodnim resursima koje su nam naši preci ostavili zaslužujemo da živimo.

Оставите одговор