Kомплетна архива Алберта Ајнштајна на интернету

Комплетна архива Алберта Ајнштајна, од личних писама љубавницама до свезака са записима из револуционарних истраживања, биће први пут у цјелости представљена на интернету. Хебрејски универзитет у Јерусалиму, који је власник документације овог њемачког физичара јеврејског поријекла, извући ће за ову прилику записе из сефа у којем се контролишу климатски услови, фотографисати их у високој резолуцији […]

понедељак, март 19, 2012 / 23:05

Комплетна архива Алберта Ајнштајна, од личних писама љубавницама до свезака са записима из револуционарних истраживања, биће први пут у цјелости представљена на интернету.

Хебрејски универзитет у Јерусалиму, који је власник документације овог њемачког физичара јеврејског поријекла, извући ће за ову прилику записе из сефа у којем се контролишу климатски услови, фотографисати их у високој резолуцији и поставити на интернет.

Тиме ће јавност моћи да стекне потпунију слику о овом научном генију.

Од 2003. године на свјетску мрежу постављено је само 900 снимака оригиналних рукописа, што чини око половине архиве. Сада ће, уз помоћ британске Фондације Полонски, која је радила и на дигитализацији папира Исака Њутна, свих 80 000 записа из Ајнштајнове колекције бити каталогизовано, а садржаји увезани референцама.

Освјежени веб портал, који је данас представљен, садржи све из Ајнштајнове архиве, а истраживачи могу да добију приступ документима за које до сада нису ни знали да постоје.

"Знање није у скривању, него у отворености", изјавио је Менахем Бен Сасон, предсједник Хебрејског универзитета, пренио је АП.

Ајнштајн, добитник Нобелове награде за физику, чија је теорија релативитета основа савремене науке, био је један од оснивача овог универзитета. Своју архиву завјештао је овој академској установи, која ју је преузела послије његове смрти 1955. године.

Портал тренутно нуди увид у првих 2 000 докумената на 7 000 страница, који покривају Ајнштајнов лични и професионални живот до 1921. године. У наредним годинама архивари ће постепено повећавати колекцију.

Ајнштајнова архива може се погледати на адреси: http://alberteinstein.info.Оставите одговор