Ко су "Ентер индепендент дипломат"?

Сјеверни Кипар, Западна Сахара или Сомалиленд; немају пуно заједничког, осим чињенице да су непризнате државе, очајне да добију пажњу међународне јавности. Група "Ентер индепендент дипломат" окупља дипломате-слободњаке, који нуде своје услуге и помоћ државама које ће то тек да буду, забиљежила је значајан успјех помажући Косову да добије независност. Представник Косова у ЕУ, Иљир Дуголи, […]

субота, август 1, 2009 / 13:09

Сјеверни Кипар, Западна Сахара или Сомалиленд; немају пуно заједничког, осим чињенице да су непризнате државе, очајне да добију пажњу међународне јавности. Група "Ентер индепендент дипломат" окупља дипломате-слободњаке, који нуде своје услуге и помоћ државама које ће то тек да буду, забиљежила је значајан успјех помажући Косову да добије независност.

Представник Косова у ЕУ, Иљир Дуголи, потврдио је да је Косово примило велику помоћ од њих у вријеме када им је она била, како је рекао, пријеко потребна.

Критичари ове групе кажу да рад "Ентер индепендент дипломат" не укључује владе и да не треба да се претварају да имају више утицаја него што га реално имају.

Ова непрофитна група, коју чине бивше дипломате из различитих земаља помаже будућим владама и државама да се снађу у сложеном систему националне бирократије и међународним организацијама које су формиране управо да помогну областима и регионима са тим аспирацијама.

"Веома често владини или међународни званичници одбијају да разговарају са нашим клијентима, а и када причају одбијају да им дају неопходне информације", каже Николас Вајт, који предводи бриселску канцеларију ове групе.

Вајт, ирски експерт за међународне односе, додао је да су њихови клијенти често неискусни у раду са међународном бирократијом, јер, како је рекао, нико са њима не жели да разговара.

"Наш рад помаже земљама и другим политичким актерима да избјегну конфликт користећи постојеће дипломатске канале", рекао је Вајт.

Ова организација посредством канцеларија у Њујорку, Вашингтону, Лондону, Бриселу и Адис Абеби даје својим клијентима упутства како успоставити контакт са страним владама или међународним организацијама као што су УН или ЕУ.

Годишњи буџет ове групе у износу од око 1,8 милиона долара долази од фондација и владиних донација као и од хонорара клијената. Клијентима се наплаћује у складу са њиховим могућностима те тако најсиромашнији плаћају само симболичне суме.

Група такође савјетује новоформиране државе по питањима гдје им недостаје стручност, укључујући савјете Републици Маршалска Острва о процесу климатских промјена у УН и рад са земљама источне Европе које траже чланство у ЕУ.

"Савјетујемо будуће државе, али и државе које то већ јесу у областима гдје им недостаје стручност , али само демократским земљама које поштују међународно право", рекао је Карне Рос, оснивач и директор групе.

Он је додао да се група стриктно придржава правила одбијања помоћи клијентима који су умијешани у оружану борбу, као што су Хамас у Појасу Газе или Тамилским Тигровима у Шри Ланки.

"Уколико Роберт Мугабе дође код нас по савјет ми му не би помогли", рекао је Рос, бивши британски дипломата.

Роберт Купер, генерални секретар Европског савјета у Бриселу, такође сматра да група нема неки превелик утицај.

"Постићи било шта у дипломатији је веома тешко за невладине групе. Неке невладине организације раде фантастичан посао и поштоване су, али на крају ништа не можете урадити без влада и они не треба да се претварају да имају утицај који немају", рекао је Купер.

Оно што је карактеристично, и што указује на карактер дјеловања ове групе, јесте чињеница да их нема у случајевима помоћи земљама као што су Придњестровље (Транснистрија), Абхазија, Јужна Осетија или, на крају крајева, Република Српска.Оставите одговор