Ко је амерички тужилац који има своју канцеларију у српском Врховном Тужилаштву?

Посебан удар на српске институције након петокотобарских промена десио се на српско правосуђе. Осим домаћих плаћеника који кроз невладин сектор, финансиран од страних амбасада, отворено у српским институцијама заступају стране интересе, налазе се и страни тужиоци, судије, припадници ОЕБС-а у виду "гостујућих стручњака” са сталном адресом у Београду.

петак, фебруар 9, 2024 / 19:45

Докле ће странци имати приступ најосетљивијим државним структурама?

Истражујемо ко су "гостујући стручњаци” који већ годинама спроводе реформе српског правосуђа, а све уз сагласност главне републичке тужитељке Загорке Доловац.

Гостујући тужилац Дејвид Џенингс

Дејвид Џенингс у Србији се први пут помиње у јавности од 2020. године, када је заједно са бившим амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем уручио донацију САД Загорки Доловац, у виду осам возила намењених Тужилаштву за борбу против корупције.

Загорка Доловац и Ентони Годфри

Након тога, овај специјални тужилац последње четири године стални је саветник и организатор летњих, јесењих и свих могућих школа које се организују за студенте. Заједно са судијом Апелационог суда Мишом Мајићем и тужитељком Бојаном Савовић, Џенингс је прошле године одржао неколико семинара за српске студенте али и за раднике у српском правосуђу.

У организацији америчке амбасаде у Београду, Бироа Стејт департмента за међународну борбу против наркотика и спровођење закона (ИНЛ) и Kанцеларија за међународну помоћ, усавршавање и професионалну обуку у правосуђу (ОПДАТ), Џенингс је уз асистенцију колега Мише Мајића, тужитељке Бојане Савовић и уз благослов главне републичке тужитељке Загорке Доловац био домаћин треће по реду "Летње школе кривичног права за студенте”.

Судија Миша Мајић и амерички судија Дејвид Кенан, такође један од сталних саветника запослених у српском правосуђу који се додатно финансирају од страних амбасада.

Независни од свих, осим америчке амбасаде

Посебно је интересантно да је акценат на овим семинарима у којима активно учествују српски тужиоци и судије независност српског правосуђа, а да су поменути тужиоци и судије део невладиног сектора које финансира управо америчка амбасада.

Џенингс је за српске медије више пута давао изјаве у којима је наглашавао проблем независности судија и тужилаца у Србији, наравно искључиво оних који јесу независни од страног утицаја. Иначе, специјални амерички тужилац Џенингс у Републичком јавном тужилаштву има и своју канцеларију, иако није познато које је тачно његово радно место осим што је "гостујући тужилац”, као ни да ли је поред канцеларије министарство правосуђа издвојило и плату за њега.

У досадашњој критици невладиног сектора према српском правосуђу, повремено се провуче и име Загорке Доловац. Јасно је да је то у циљу да се "Власи не досете”, јер је управо она један од главних организатора и извођача страног утицаја у српском правосуђу. Тако управо она са Мајићем и Савовићком по задатку од америчке амбасаде, спроводи разне облике утицаја.

Замислите реакцију прозападне опозиције да канцеларију у српском тужилаштву има руски тужилац и да су му све информације из српског правосуђа на дохват руке! Да Русија прави семинаре, финансира запослене у српском правосуђу…

Више се и не крију, све је ово јавно доступно.

(Васељенска)Оставите одговор