Кинези заинтересовани за одсумпоравање у ТЕ Угљевик

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да су представници водеће кинеске компаније специјализоване за заштиту животне средине из области енергетике "Вухан каиди" заинтересовани за пројекте у РС, те изразио наду да ће у размјени искустава у будућности бити реализовани неки заједнички пројекти. Он је новинарима након састанка са представницима ове кинеске компаније […]

среда, септембар 28, 2011 / 13:15

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да су представници водеће кинеске компаније специјализоване за заштиту животне средине из области енергетике "Вухан каиди" заинтересовани за пројекте у РС, те изразио наду да ће у размјени искустава у будућности бити реализовани неки заједнички пројекти.

Он је новинарима након састанка са представницима ове кинеске компаније рекао да су разговарали о пројекту одсумпоравања у Термоелектрани "Угљевик", те да је информисао предсједника компаније Џијана Цуа да је РС сада у фази одабира консултанта за израду потребне документације.

"За три до шест мјесеци биће расписан међународни тендер, без ограничења да се пријаве компаније које су заинтересиоване и са свима можемо обавити разговоре, те дати тражене информације и ко буде најповољнији на том тендеру, добиће посао", навео је Џомбић.

Он је додао да су Кинези упознати и о стању у Термоелектрани "Гацко", о арбитражном поступку и времену када ће се моћи разговарати о пројектима и инвестицијама за ову термоелектрану.

Џомбић је навео да је било ријечи и о могућности коришћења пољопривредног и шумског отпада за производњу електричне енергије, и евентуално, о реализацији једне од инвестиција изградње термоелектране на тај погон.

Премијер РС је рекао да је предсједник ове кинеске компаније показао да је упућен у пројекте Српске, те напоменуо да је РС "отворила тржиште за кинеске компаније, за које на овом подручју више нема тајни".

Џијан Цу је нагалсио да је информисан о могућностима сарадње РС и "Вухан каиди" компаније, која је "лидер у области нових технологија у енергетици са укупним капиталом који прелази износ од четири милијарде евра".

Он је додао да је на састанку са Џомбићем било ријечи о начинима смањења аерозагађења у РС, те да је ова компаније заинтересована за сарадњу у области нових енергетских технологија, посебно када се ради о изградњи нових термоелектрана на начин који би допринио очувању животне средине.Оставите одговор