Кинеско министарство: Ми смо против превентивне употребе нуклеарки

ПЕКИНГ – Кинеско министарство спољних послова поновило је данас да је Пекинг против превентивне употребе нуклеарног оружја и одбацило шпекулације о наводној промjени своје стратегије. Реагујући на писање јапанске агенције Кјодо да би Кина размотрила могућност превентивног нуклеарног напада у екстремним околностима, портпарол министарства Хонг Леи је рекао да се Кина од првог дана обавезала […]

четвртак, јануар 6, 2011 / 14:18

ПЕКИНГ – Кинеско министарство спољних послова поновило је данас да је Пекинг против превентивне употребе нуклеарног оружја и одбацило шпекулације о наводној промjени своје стратегије.

Реагујући на писање јапанске агенције Кјодо да би Кина размотрила могућност превентивног нуклеарног напада у екстремним околностима, портпарол министарства Хонг Леи је рекао да се Кина од првог дана обавезала да никада неће прва употријебити нуклеарно оружје.

Кјодо јавља да је политика наводног првентивног нуклеарног удара изнијета у тајним кинеским документима до којих је агенција дошла, али не наводи када је и ко писао поменуте документе.

"Од првог дана од када има нуклеарно оружје, кинеска влада се свечано обавезала да никада и ни под којим околностима неће прва употријебити нуклеарно оружје," рекао је Хонг новинарима на редовоној конференцији за новинаре, јавио је АП.

Кина је прву нуклеарну бомбу тестирала 1964. године, а тренутно има нуклеарни арсенал од око 200 нуклеарних бојевих глава.

Кинески војни функционери су досад више пута демантовали шпекулације да би Кина могла ревидирати своју стратегију и прибјећи превентивним нападима усљед неке веће кризе око Тајвана и сличних проблема.Оставите одговор