Кинеска инфлација против свјетског опоравка

Настојања Кине да сузбије инфлацију могла би да угрозе глобални економски опоравак, пише данас "Дејли телеграф". Кинески премијер Вен Џијабао обећао је да ће појачати борбу против инфлације, што би могло да значи даље подизање каматних стопа, а тиме и да неповољано утиче на глобални привредни опоравак, пише лист. Кинеска инфлација достигла је 5,1 одсто, […]

понедељак, јануар 3, 2011 / 12:11

Настојања Кине да сузбије инфлацију могла би да угрозе глобални економски опоравак, пише данас "Дејли телеграф".

Кинески премијер Вен Џијабао обећао је да ће појачати борбу против инфлације, што би могло да значи даље подизање каматних стопа, а тиме и да неповољано утиче на глобални привредни опоравак, пише лист.

Кинеска инфлација достигла је 5,1 одсто, што је највиши ниво у посљедње двије године и влада страхује да би нагло повећање цијена хране могло да изазове социјалне немире.

Међутим, оштре антиинфлационе мјере могле би да успоре раст глобалне привреде, која је у великој мјери зависна од снаге друге највеће економије на свијету.

"Дејли телеграф" ову тврдњу илуструје чињеницом да је вриједност дионица на свјетским берзама пала, када је Кина прошле седмице подигла основну каматну стопу за 0,25 одсто.

Цијене основних намирница су се удвостручиле у неким дијеловима Кине, а постоје страховања да би ледена зима могла да доведе до даљих повећања, пише "Дејли телеграф".Оставите одговор