Кина: Санкције неће ријешити проблем Ирана

Санкције не могу суштински ријешити проблем нуклеарног програма Ирана, изјавио је данас Хонг Леи, портпарол кинеског Министарства иностраних послова, док Иран поново пријети одмаздом. Портпарол је ово изјавио након што је Међународна агенција за атомску енергију објавила извјештај који оптужује Техеран да покушава да развије атомску бомбу. Он је нагласио да је Кина против коришћења […]

четвртак, новембар 10, 2011 / 12:00

Санкције не могу суштински ријешити проблем нуклеарног програма Ирана, изјавио је данас Хонг Леи, портпарол кинеског Министарства иностраних послова, док Иран поново пријети одмаздом.

Портпарол је ово изјавио након што је Међународна агенција за атомску енергију објавила извјештај који оптужује Техеран да покушава да развије атомску бомбу.

Он је нагласио да је Кина против коришћења силе у међународним односима.

Кина је Ирану највећи спољнотрговински партнер, али је подржала увођење санкција као средство да се Иран убиједи да прекине са програмом обогаћивањем уранијума и да започне преговоре у вези са својим нуклеарним програмом.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) у документу је представила до детаља нове доказе о томе да је Исламска Република у прошлости покушала да развије нуклерано наоружање.

У извјештају ИАЕА указује се на истраживања о "нуклеарним експлозивима" која је Иран обавио 2008. и 2009. године и додаје да Техеран можда и данас проводи активности из спорне области

Велике силе из групе шест држава /Кина, САД, Француска, Британија, Русија и Њемачка/ које су се бавиле питањем иранског нуклеарног програма различито су реаговале на овај извјештај.

САД разматра начине о могућем додатном притиску на Иран, Француска и Велика Британија су за нове и јаче санкције против Ирана док Русија као и Кина наводе да неће подржати нове санкције, оцјењујући да нема ништа фундаментално ново у извјештају ИАЕА.Оставите одговор