Касиповић: Сврха акредитација су признате дипломе

Министар просвјете и културе Републике Српске /РС/ Антон Касиповић рекао је да је основни циљ и сврха акредитације високошколских установа у Српској да дипломе које студенти ту стекну буду верификоване и признате у европској заједници, те да акредитацијом неће доћи до гашења високошколских установа. "Акредитација није поступак у којем долази до затварања високошколских установа. Акредитација […]

субота, септембар 24, 2011 / 11:20

Министар просвјете и културе Републике Српске /РС/ Антон Касиповић рекао је да је основни циљ и сврха акредитације високошколских установа у Српској да дипломе које студенти ту стекну буду верификоване и признате у европској заједници, те да акредитацијом неће доћи до гашења високошколских установа.

"Акредитација није поступак у којем долази до затварања високошколских установа. Акредитација је поступак обезбјеђења квалитета високошколске установе или студијског програма, заснован на самовредновању високошколске установе и оцјени независних стручњака", рекао је Касиповић за "Независне новине".

Он је додао да се високошколским установама које не добију рјешење о акредитацији оставља рок за отклањање недостатака.

"Ако је захтјев високошколске установе за акредитацију одбијен, иста може поднијети нови захтјев за акредитацију по истеку рока од годину дана од дана доношења рјешења", прецизирао је Касиповић.

Он је додао да ће се у поступку акредитације издвојити оне високошколске установе и они студијски програми који испуњавају стандарде квалитета и који студентима могу понудити звања и исходе учења који би били препознати у европском простору високог образовања. /крај/сакОставите одговор