Касиповић: Позивам наставнике и родитеље на стрпљив и предан рад

Настава у школској 2011/2012. години почела је данас у свим основним и средњим школама у Републици Српској. Тим поводом, министар просвјете и културе Антон Касиповић упутио је ученицима и наставницима честитку у којој се каже: „Срећан и успјешан почетак наставе у школској 2011/2012. години свим ученицима и наставницима, као и ваннаставном особљу! Школско звоно најавиће […]

понедељак, септембар 5, 2011 / 14:46

Настава у школској 2011/2012. години почела је данас у свим основним и средњим школама у Републици Српској.

Тим поводом, министар просвјете и културе Антон Касиповић упутио је ученицима и наставницима честитку у којој се каже:

„Срећан и успјешан почетак наставе у школској 2011/2012. години свим ученицима и наставницима, као и ваннаставном особљу!

Школско звоно најавиће почетак најљепшег доба за око десет и по хиљада ђака првака. Позивам родитеље и учитеље, али и све учеснике у саобраћају, да помогну најмлађима да безбједно стигну у школу и да с радошћу науче најважније лекције у животу.

Министарство просвјете и културе и Влада Републике Српске радиће на стварању бољих услова рада у новој школској години, али и на даљем информатичком усавршавању наставника с циљем веће примјене информационих технологија у настави. Вјерујем да ћемо у неким школама ученицима понудити и занимљива предавања путем учења на даљину те да ће портал еОбразовање постати мјесто размјене добрих искустава и идеја између наставника. Заједнички задатак свих нас је да младима у Републици Српској обезбиједимо квалитетно образовање.
Увјерен да наставници и родитељи имају најважнији задатак у друштву, позивам их на стрпљив и предан рад јер образујући младе људе градимо бољу будућност!“

Имамо све мање дјеце

Касиповић, који је данас поводом почетка школске године посјетио бањалучку Основну школу "Иво Андрић", рекао је да је година почела како је очекивано, у складу са закључцима актива директора.

Он је додао да је у РС ове године забиљежен пад новоуписаних ђака у основне школе за неколико стотина и изразио очекивање да ће у наредним годинама број првачића бити већи.

"То је питање којим се и Република и републички органи морају позабавити у наредним годинама, јер ако долазимо у европски тренд да имамо све мање дјеце, онда се појављује питање смисла много чега другог", рекао је Касиповић новинарима.

Према његовим ријечима, одређени подаци показују да се тај негативан тренд зауставља, као и да се различитим мјерама Владе РС може радити на стимулисању младих брачних парова на потомство.

Министар је рекао да је највећи број школа снабдјевен уџбеницима за први разред и да ће у току дана нешто више од 20 000 ученика првих и других разреда добити бесплатне уџбенике, за шта је Влада обезбиједила 750.000 КМ.

Настава у првом полугодишту у школској 2011/2012. години за ученике основних и средњих школа почиње 5. септембра 2011. године а завршава се 30. децембра 2011. године

Настава у другом полугодишту почиње 23. јануара и траје до 15. јуна за ученике основне школе, односно 1. јуна 2012. за ученике деветог разреда. Настава у другом полугодишту у средњим школама завршава 18. маја за матуранте, односно 15. јуна 2012. за остале ученике. За матуранте умјетничких школа настава у другом полугодишту завршава 25. маја а за остале ученике умјетничких школа 8. јуна 2012. године.

У току школске године ученици имају зимски, прољећни и љетни распуст. Зимски распуст почиње 2. јануара а завршава 20. јануара 2012. године. Прољећни распуст траје од 9. до 13. априла 2012. године. Љетни распуст траје од завршетка наставе у школској 2011/2012. години до почетка наставе у сљедећој школској години.Оставите одговор