Карзаи: Напади Aмериканаца убијање дјеце и жена Авганистана

Авганистански предсједник Хамид Карзаи позвао је америчку војску да избјегава операције у којима гину цивили, истичући да је то "последње упозорење” Вашингтону. Реагујући на јучерашњу погибију десеторо дјеце, двије жене и два мушкарца у ваздушном нападу, предвођеном САД, у јужној провинцији Хелманд, Карзаи је рекао да такви инциденти представљају „убијање дјеце и жена Авганистана”. „Предсједник […]

недеља, мај 29, 2011 / 18:29

Авганистански предсједник Хамид Карзаи позвао је америчку војску да избјегава операције у којима гину цивили, истичући да је то "последње упозорење” Вашингтону.

Реагујући на јучерашњу погибију десеторо дјеце, двије жене и два мушкарца у ваздушном нападу, предвођеном САД, у јужној провинцији Хелманд, Карзаи је рекао да такви инциденти представљају „убијање дјеце и жена Авганистана”.

„Предсједник је тај инцидент назвао великом грешком… а у име авганистанског народа упутио је последње упозорење америчким војницима и америчким званичницима”, наводи се у саопштењу канцеларије предсједника Авганистана, пренела је агенција АФП.

Локалне власти Хелманда саопштиле су јутрос да је у ваздушном нападу НАТО погинуло најмање 14 цивила, већином дјеце.

Амерички припадници међународних снага (ИСАФ), размештени у округу Навзад, позвали су у помоћ авионе Алијансе пошто је њихова база нападнута из ватреног оружја, саопштила је канцеларија гувернера Хелманда.

„Током ваздушног напада, погођене су двије цивилне куће у којима је убијено 14, а рањено шест цивила”, наведено је у саопштењу.

Међународна коалиција је потврдила да је упозната са извештајима о наводном убиству цивила и најавила је истрагу.

Цивилне жртве напада страних снага веома су осетљива тема у Авганистану, а председник те земље Хамид Карзаи више пута је позивао коалицију да предузме додатне напоре како би спријечила овакве инциденте.

У Авганистану је размештено око 130.000 страних војника, који од инвазије на ту земљу 2001. године покушавају да сузбију побуну талибана.Оставите одговор