Карл Билт: ОХР је прошлост

Министар иностраних послова Шведске, Карл Билт, изјавио је да ће кључна међународна помоћ БиХ у будућности ићи преко специјалног представника ЕУ, док је ОХР институција која припада прошлости. "Канцеларија специјалног представника ЕУ ће бити кључ и тој институцији припада будућност. ОХР је још ту, али више припада прошлости, а никако будућности", објаснио је Билт, који […]

четвртак, јануар 27, 2011 / 10:54

Министар иностраних послова Шведске, Карл Билт, изјавио је да ће кључна међународна помоћ БиХ у будућности ићи преко специјалног представника ЕУ, док је ОХР институција која припада прошлости.

"Канцеларија специјалног представника ЕУ ће бити кључ и тој институцији припада будућност. ОХР је још ту, али више припада прошлости, а никако будућности", објаснио је Билт, који је био први високи представник у БиХ.

Он је нагласио да је међународна заједница већ предала одговорност домаћим лидерима за вођење БиХ.

"Неће међународна заједница водити БиХ. Наша порука је да су отворена врата за чланство у ЕУ и да ће домаћи политичари, као и ми некада у Шведској, морати да предузму неопходне кораке", рекао је министар иностраних послова Шведске.

Билт оцјењује као добар и позитиван потез иницијативу њемачког канцелара Ангеле Мрекел да помогне процесу устпостављања власти у БиХ, али и друге неопходне реформе.

"Видјећемо шта ће из тога да проистекне. Наравно, пратимо ситуацију и у контакту смо са Берлином по том питању", нагласио је Билт.

Шведски шеф дипломатије наводи да земље сусједи БиХ предузимају кораке неопходне на путу за чланство у ЕУ.

"То се дешава у Хрватској и почиње да се дешава у Србији. Црна Гора напредује добро, а и у БиХ се тачно зна шта је потребно учинити у том смислу", рекао је Билт.

Он је нагласио да ће механизми које ће имати на располагању специјални представник ЕУ у БиХ бити мање-више они који су и у другим земљама које настоје да буду пуноправни члан.

"Да би БиХ постала чланица ЕУ, у суштини, мора провести многе законе и регулативе које долазе са чланством", рекао је Билт.

Он је објаснио да ће то захтијевати много техничке помоћи која је била слична оној када се Шведска придруживала ЕУ.

"БиХ у том смислу неће представљати никакав изузетак. Тако да ћете ускоро видјети велику канцеларију ЕУ која ће бити одговорна да пружа помоћ у свим тим питањима", истакао је Билт.

Билт у овом тренутку не може да каже да ли ће до уставних промјена у БиХ доћи ове године, али је сигуран да ће се оне у сваком случају догодити.

"Јасно је да у БиХ постоји потреба да се Устав прилагоди по различитм питањима. У Бутмиру су сви угрубо знали о чему је ријеч и и гдје су рјешења", напоменуо је он.

Говорећи о непходности провођења пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци", Билт је истакао да је неопходно да земља то изврши како би наставила да напредује на путу ка ЕУ.

"Можете то назвати санкцијама или како год хоћете, али непровођење пресуде значи да БиХ не напредује на путу ка ЕУ док остале земље чине све да би напредовале. Упоредите то са питањем визне либерализације у којем је БиХ, такође, заостајала за другим земљама. То што се дешавало било је непотребно. Али ствари стоје тако", каже Билт.

Шведски министар иностраних послова сматра је да ће о степену децентрализације земље, али и о другим питањима морати да се договоре политичари из БиХ.

"О питању уређења земље домаћи политичари су ти који требају постићи компромисе. Велика промјена која ће се догодити је да ће БиХ што буде више напредовала ка ЕУ више зависити од одлука донесених у Бриселу", закључио је Билт.Оставите одговор